Witam.
Męczę mojego Asusa już drugi dzień i ni cholery nie che mi się połączyć z ISP.
Neta mam od ISP radiowo, więc chcę go ustawić najpierw w tryb apc, potem ewentualnie dodać do tego tryb ap. IP dostaję po DHCP, kanał 12, mac zmieniłem, ale nawet jak wbiję IP ręcznie to nie mogę spingować z routera bramy. Router po wgraniu kamikaze 7.09 i wyczyszczeniu ustawień "firstboot" w failsafe.
Moje pliki wyglądają tak:
/etc/config/network
1. Może trzeba jeszcze coś zmostkować, może coś nie tak jest z VLAN'ami - nie wiem które interfejsy to WAN, LAN, WLAN.
2. Konfigurację opierałem na opisie ze strony eko.one.pl, w pliku network wyciąłem to co jest odpowiedzialne za tryb mieszany - i tu kolejne pytanie - nazwy interfejsów podawane są w " ", czy konfigurując tryb mieszany (po uzyskaniu połączenia;) ) nazwę drugiego daję "eth0.0 eth0.2" czy "eth0.0" "eth0.2"?
3. I kolejne pytanie - jak można przeskanować eter, sprawdzić czy Asus znajduje tą sieć - niby powinien bo na laptopie obok łapię neta bez żadnej dodatkowej anteny od ISP (50 metrów od bazy). Może to kwestia tego że to kanał 12 i trzeba rozszerzyć (standardowo chyba do 11)?
4. Mam od ISP dwa adresy IP zewnętrzne - jest to wygodne bo nie dzielę transferu, czasem z rapida można coś pociągnąć równolegle... tylko że na
kompie stacjonarnym z zewnętrzną anteną jest sygnał ok, a na laptopie tylko w jednym pokoju chodzi zadowalająco. Jak byście skonfigurowali Asusa - tryb mieszany APC/AP i przydzielanie laptopowi adresu z puli prywatnej, czy WDS - nie wiem czy ISP udostępnia taki tryb - jak sprawdzić? Pozatym czasami przydałoby się otoczenie sieciowe, bo teraz przez AP dostawcy nie chodzi (zapewne włączona separacja) - czy da się to jakoś skofigurować. Na Asusie przydałby się adres zewnętrzny bo układziki dla SB4Ls i Newcs już lutuję, przynajmniej to mi wychodzi;) Jak to wszystko można najrozsądniej zrobić, tak żeby mieć dwa adresy zewnętrzne, dobry sygnał na laptopie w całym domu i jeszcze otocznie sieciowe. Da sie tak to pokonfigurować?
Zrobiłem option counrty all, tak wyczytałem w dokumentacji whiterussian, pewnie mozna zastosować bo po skanowaniu eteru znajduje mojego ISP, to wyniki polecenia iwlist wl0 scan
zastanawia mnie to Mode:Repeater w iwconfig i brak essid - pliki network i wireless, jak wyżej, tylko zmieniłem ip na static. dalej nie mogę spingować bramy ISP z routera
Edytowany przez janosick dnia 29-04-2008 13:13
Po całym dniu walki z Asusem udało się ale nie wszystko ;)
1. tam gdzie laptop ściągał mi sygnał, asus z antenką nie... po podpięciu anteny zewnętrznej połączył się z AP ISP - jutro idę po rezystorek 62 Ohm, myślę, że załatwi sprawę.
2. Udało mi się odpalić tryb mieszany - APC+AP na Kamikaze 7.09 z X-Wrt. Biegałem z lapkiem po całym domu i wszędzie miałem sygnał :) Więc ściągnąłem sobie obraz zrobiony przez Obsy'ego, wklepałem konfiguracje neta i kicha... chodzi tylko po kablu, jak chcę dodać wirtualny interfejs do przesyłu dalej (AP) to nie ma neta wogóle, nie łączy się z ISP, przy czym identyczna konfiguracja działała kilkanaście minut wcześniej ...
Nie mam pomysłu co może być, konfiguracja wygląda tak:
/etc/config/network:
Gdy w konfiguracji WAN zahaszuję option bridge to nie chodzi net nawet przez kabel... Może macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje ?
3. Prędkość łącza jest na poziomie 1/4 nominalnej, ale mam nadzieję że ten problem rozwiąże rezystor 62 Ohm.
Z tymi interfejsami na wan wkradł się błąd są na lanie tak zrobione "eth0.0 eth0.2"
A bez tego bridge na wan jak pisałem wcześniej w ogóle nie ma neta, nie mogę spingować bramy ISP. Dalej nie wiem co może być przyczyną braku działania trybu mieszanego...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?