25 Listopada 2024 17:48:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.223.125.236
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
pomocy;(!kongigurajca qos neo1mb + wrt54gl + tomato 1.11
zizi1990
pomozcie,prosze...i prosze mnie nie odsylac zebym sobie poszukal na forum takeigo tematu czy podbnego czy w google itp.bo szukalem.naprawde szukalem.i albo nic nie znalazlem,a jesli juz to nic nie potrafilem zrozumiec z tego co tam ludzie pisali.wiec zalozylem ten temat tutaj.otoz: mam w domu 2 komputery, stacjonarne podlaczone kablem do routera,z tych komputerow sie sciaga p2p,gra w gry,siedziw internecie itp,czyli sa to komputery 2 nastolatkow.chce podlaczyc jeszcze jeden taki stary komputer dla ojca zeby w internecie siedzial.do tego laptop czasami jest odpalany wi-fi.glownie chodzi mi o te 2 stacjonarne.otoz chce odpowiednio skonfigurowac QOS w routerze linksys wrt54gl + tomato 1.11.ewentualnie jakby ktos mogl mi pomoc skrypt odpowiedni napisac czy cos.chcialbym aby lacze bylo podzielone na 2 mniej wiecej po rowno,zebym mogl grac w gry w sieci,siedziec w necie niezaleznie od tego co brat robi na swoim komputerze,czyli jak sciaga cos to mi ping nie rosnie,strony sie szybko otwieraja i na odwrot.i zby w p2p byly dobre osiagi.i zeby na tym 3 komputerze dla ojca internet tylko szybko chodzil w miare.niestety sam nie potrafie nic zrobic w tym QOSie..prosze o pomoc...Sadcos tam probowalem sam ustawic ale to jest zle.
Edytowany przez zizi1990 dnia 27-04-2008 18:08
wrt54gl + am200 + tomato 1.11 + neo1mb ;]]

Pawel35
Niestety nie ma gotowego rozwiazania dobrego na wszystko. Trzeba eksperymentowac.
Do skryptu uzyj Generatora Skryptow kolegi Robsona i podziel lacze po MAC adresach komputerow po rowno. Musisz dokladnie znac parametry lacza swojego i w generatorze ustawiac wartosci 90% tego co masz podane (neo, chello .....).
O QOS radze sobie poczytac pare postow traktujacych o QOS, zeby miec pojecie o co chodzi (szczegolnie zrzuty ekranow).
Ogolnie ustawiasz klasyfikacje ruchu www,dns dajesz na Highest, a p2p ustawiasz na lowest, aby sieci nie zapychalo.

Jeszcze sprawa grania po sieci, uslugi po portach musisz ustawic na high, jesli nie na highest. Ale tu musisz poeksperymentowac.
Edytowany przez Pawel35 dnia 28-04-2008 14:46

zizi1990
jak to uslugi po portach?co to znaczy?

zizi1990
i chodzi mi dokladniej o to ze nie rozumiem o co chodzi z tymi precentami,szczegolnie w uploadzie,jakie maja byc to wartosci dla klasy np najwyzszej a jakie dla najnizszej

zizi1990
I W TYM SKrypcie to priorytet ustawic jaki?limit tcp i udp ustawic?i gdzie wkleic ten skrypt?

Pawel35
w skrypcie ustawiasz limit pasma. Jak masz Neo 1024 to robisz 3 x 340 kb/s i to na tym tyle ustawiasz kazdemu komputerowi po MAC adresie.

Tutaj masz odnosnie skryptu http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_30095

A tutaj gdzie go wkleic:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_29320

Reszte ustawiasz w QOS. Ogolnie zostawiasz wartosci procentowe jakie sa domyslne w QOS w Tomato i konfigurujesz po uslugach. Jaka usluga ma do jakiej klasy trafic.
tutaj przyklad:
http://img72.imageshack.us/my.php?ima...qosjq8.jpg

A na zakonczenie to wszystko znalazlem na tym boardzie wyszukujac w ciagu 5 minut. Nie ominie cie to i skorzystaj z polecenia szukaj, bo nikt na tacy rozwiazania ci nie poda. Nie da sie. Sam musisz poustawiac i przetestowac ustawienia.

Pozatym jak nie wiesz co to sa porty TCP/IP to czeka cie edukacja na temat sieci i od tego zacznij zanim zaczniesz cokolwiek zmieniac, abys mial pojecie dlaczego to robisz i co to daje.

zizi1990
ok.wielkie dzieki.skrypt napisalem.zadalem glupie pytanie gdzie go wkleic bo faktycznie w minute poozniej znalazlem odpowiedz na forum.sorry;/ i jest juz ok.ustawilem podobnie jak w tym screenie co podales.mam tylko pytanie.czy jak juz podzielilem to lacze.i faktycznie speetesty itp pokazuja ze ejst dobrze podzielone,to czy jest mozliwe zeby moj brat na swoim komputerze gral w cs'a podczas gdy u mnie torrent jest wlaczony i zeby mu ping nie rosl?a.i dodalem jeszcze l7:couter strike source na priorytet wysoki.dobrze tak?a o tych portach czytalem troche.i udp odpowiada chyba za polaczenia wychodzace a tcp za przychodzace tak?tylko nie rozumiem o co chodzi z tym limitem w skrypcie

zizi1990
prosilbym,szczegolnie, o wyjasnienie z tym torrentem i pingiem w grach i ocb z tymi limitami portow...z utorrenta ssie mi z predkoscia okolo 20...cos nie tak ehh..
Edytowany przez zizi1990 dnia 29-04-2008 17:26

zizi1990
hmm.na komputerach na www.speedtest.net.pl wykazuje ze predkosc jest mniej wiecej tak polowa...tak 500-600.bo podzielilem te 2 po rowno a dla laptopa wifi dalem w skrypcie gwarantowany download 100 a upload 30,ale jak na laptopie zrobie test na w/w stronie to predkosc mi wykazuje rowniez kolo 500.cos nie tak znowu zrobilem?moze to ze drugi stacjonarny komputer brata jest wylaczony ma wplyw na predkosc na laptopie?:>
Edytowany przez zizi1990 dnia 29-04-2008 17:51

jimmy
Zależy jak podzieliłeś. W skrypcie jest dl gwarantowany i dl maksymalny. Jeśli oba ustawiłeś na połowę łącza to rzeczywiście tej granicy nie powinno przekroczyć. Normalnie to dl gwarantowany ustawiasz powiedzmy na połowę łącza (ew. na mniej żeby był zapas dla laptopa) a maksymalny na 90%.
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T

zizi1990
no ja ustawilem maksymalny na 90% wlasnie a gwarantowany na mniej niz polowe wlasnie zeby dla laptopa bylo heh.i teraz mam te 3 kompy odpalone.podzielone ejst tak jak napisalem.i na kazdym mam predkosc okolo 500-600....czyli mam napisac ten skrypt z dl i ul gwarantowanym i maxymalnym zalozmy po polowie oba a nie tak jak wczesniej tak?i wteyd nie bedzie przekraczalo i nie bedzie wplywu ze jak sciagam p2p to brat w grze bedzie mial wysokie pINGI?A CO Z TYMI limitami udp i tcp?

jimmy
Jeśli masz ustawione jak piszesz to tak zostaw. Jeśli z tej trójki ściąga tylko jeden to powinno iść max (czyli te 90% łącza), jeśli kolejne też coś ściągają to łącze jest dzielone tak by każdy dostał minimum to co ma zagwarantowane lub więcej jeśli jest akurat jeszcze dostępne łącze.
Testuj poprawność ustawiając równoczesne ściąganie jakichś dużych plików z szybkich serwerów i patrz jak się rozkładają prędkości ściągania na poszczególne komputery.
Co do pingów to kwestia priorytetów pakietów i to trzeba załatwić zarówno QoS (wychodzące) jak i skryptem (przychodzące) - najlepiej wg portów ew. l7
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T

zizi1990
hmmm tylko jak sprawdzic port w csie?szczerze mowiac 1 slysze ze takie cos sie robiPfft poczukam

zizi1990
a te limity udp i tcp?tego nie ruszac?co one daja?

zizi1990
hmmm a takie cos zebym mial maly ping jak brat z p2p ciagnie to tylko w erze taak?Pfft nie da sie tak podzielic?bo normalnie ja mam mautkie pingi w grach.ale wystarczy ze on jakis filmik odpali na youtube albo z p2p ciagnie i juz mi rosnie 10 razy ten ping:/ do tego normalnie na tej neostradzie transfer to do 120.ja jak sciagam mam 20-30 na podzielonymw taki sposob laczu.sprobuje podzielic na sztywno moze...

sprobowalem.testy pokazaly takie wartosci na jakie podizelilem.ok.ale nie wazne czy podizleone sztywno,czy tak jak mialem wczesniej to transfer mam jak sam sciagam 60...a jak ja i brat rownoczesnie to po 35...
normalne?chyba cos nie tak...powinienem miec kolo 100 jak sam sciagam a kolo 50 jak z nim...chyba

no i dodalem porty na ktorych cs chodzi na wysoki priorytet i ping mialem wyzszy niz wczensiej jeszcze...-.-
Edytowany przez zizi1990 dnia 30-04-2008 00:19

Pawel35

Cytat

zizi1990 napisał/a:
hmmm a takie cos zebym mial maly ping jak brat z p2p ciagnie to tylko w erze taak?Pfft nie da sie tak podzielic?bo normalnie ja mam mautkie pingi w grach.ale wystarczy ze on jakis filmik odpali na youtube albo z p2p ciagnie i juz mi rosnie 10 razy ten ping:/ do tego normalnie na tej neostradzie transfer to do 120.ja jak sciagam mam 20-30 na podzielonymw taki sposob laczu.sprobuje podzielic na sztywno moze...

sprobowalem.testy pokazaly takie wartosci na jakie podizelilem.ok.ale nie wazne czy podizleone sztywno,czy tak jak mialem wczesniej to transfer mam jak sam sciagam 60...a jak ja i brat rownoczesnie to po 35...
normalne?chyba cos nie tak...powinienem miec kolo 100 jak sam sciagam a kolo 50 jak z nim...chyba

no i dodalem porty na ktorych cs chodzi na wysoki priorytet i ping mialem wyzszy niz wczensiej jeszcze...-.-

Najlepiej daj zrzuty ekranu z ustawien QOS w Tomato i Generatora skryptu jak to zrobiles. Bedzie latwiej cos powiedziec.

zizi1990
http://img104.imageshack.us/img104/6780/skryptkd1.jpg generator
http://img204.imageshack.us/img204/7418/ustqos1br3.jpg ustawienia 1
http://img204.imageshack.us/img204/9313/ustqos2mw4.jpg ustawienia 2
http://img103.imageshack.us/img103/9844/klaskh7.jpg klasyfikacja

teraz jak sciagam ze stronek cos,przez wyszukiwarke normalnie a nie p2p to z predkoscia 20-30;/
Edytowany przez zizi1990 dnia 30-04-2008 16:21

Pawel35
dorzuc jjeszcze zrzut ze statystyki QOS (wykres graficzny) przy wlaczonym WWW i sciaganiu p2p w tle

Pawel35
A tak na szybko z tych zrzutow:

Ustawienia 2:
wywal z pasma przychodzacego wszystko z QOS-a (zostaw puste). Downloadem zarzadza ci Skrypt ktory wygenerowales

Klasyfikacja:
Reguly dla Bulk trafic i p2p przerzuc na sam dol.

Powiedz jak dziala

zizi1990
http://img504.imageshack.us/img504/2306/wykres1cc6.jpg wykres 1
http://img301.imageshack.us/img301/8563/wykres2zf4.jpg wykres 2

zrobilem jak mowiles i predkosc w p2p skoczyla (o dziwo) do 60;] ale to przez chwile tylko.a ping w grze mialem troszeczke wyzszy ale o neiwiele i nie lagowaloSmile wiec jest w miare okSmile jeszcze poobserwuje na takich ustawieniach io powiem jak jest;]
Edytowany przez zizi1990 dnia 30-04-2008 17:59

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 72

· Użytkowników online: 1
maxikaaz

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,770,563 unikalnych wizyt