25 Listopada 2024 06:44:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.75.238
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Firmware do WAG54GS v1.1
AckbloM
Witam!

Potrzebuję porady od kogoś, kto odważył się upgrade'ować w/w router softem dostępnym na stronie Linksysa (01.01.03) przeznaczonym dla wersji v1.0. Rzecz w tym, że posiadam wersję routera v1.1 a firmware, który tam znalazłem przeznaczony jest tylko dla wersji v1.0 i nie jestem za bardzo pewny czy nie zabiję w ten sposób swojego sprzętu. Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może jaka jest różnica między wersją 1.0 i 1.1 tego routera? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

AckbloM

Pawel35
Napisac do supportu Linksysa. po to sa.

AckbloM
Czy możesz mi kolego sympatyczny powiedzieć w takim razie po co jest to forum skoro i tak odsyłasz mnie do Linksysa? Jaką masz pewność, że nie napisałem do supportu (napisałem do Linksys UK i czekam na odpowiedź od x czasu), że nie googlowałem ile wlezie, nie przeglądałem forów nieoficjalnych jak i oficjalnego forum Linksysa (gdzie nota bene jeden Anglik zadał identyczne pytanie jak ja i nie doczekał się odpowiedzi) i nie szperałem gdzie się da usiłując znaleźć jakieś informacje? W końcu postanowiłem zapytać tutaj, bo siedzi tu masa ludzi znających się na rzeczy i pomogą mi zanim ktoś z Linksys to zrobi. Szczerze mówiąc nie oczekiwałem takiej odpowiedzi jak Twoja, bo wychodzę zawsze z prostego założenia, że jak nie mam nic do powiedzenia w danym temacie to po prostu milczę Wink Może i zadałem pytanie w złym dziale, ale tylko dlatego, że nie ma tu działu traktującego o WAG54GS i podobnych. Poza tym nie ja pierwszy, bo było wcześniej sporo pytań o WAG54GS.

Z tego co udało mi się znaleźć to routery te dzielą się pod względem softu tylko na Annex A i Annex B. Podobno innej formy podziału nie ma (innymi słowy nie ważne jest czy ma się wersje 1.0 czy 1.1) i w moim przypadku wystarczy zaflashować router odpowiednim softem do Annex A. Przyznam, że nie bardzo chce mi się w to wierzyć (chyba jednak po coś to v1.1 na nalepce jest) i dlatego postanowiłem zapytać tutaj, bo może ktoś wcześniej miał ten sam dylemat i udało mu się coś znaleźć.

Tak czy inaczej, dzięki za odzew.

Pozdrawiam

AckbloM
Jeśli ktoś jest ciekaw, to właśnie jestem po flashowaniu z 1.01.01 do 1.01.03 i wszystko poszło bez najmniejszych problemów na v1.1 (mimo, że soft rzekomo przeznaczony jest do v1.0).

Pozdrawiam

Pawel35

Cytat

AckbloM napisał/a:
Czy możesz mi kolego sympatyczny powiedzieć w takim razie po co jest to forum skoro i tak odsyłasz mnie do Linksysa? Jaką masz pewność, że nie napisałem do supportu (napisałem do Linksys UK i czekam na odpowiedź od x czasu), że nie googlowałem ile wlezie, nie przeglądałem forów nieoficjalnych jak i oficjalnego forum Linksysa (gdzie nota bene jeden Anglik zadał identyczne pytanie jak ja i nie doczekał się odpowiedzi) i nie szperałem gdzie się da usiłując znaleźć jakieś informacje?

Sorry ale wrozka nikt tutaj nie jest, a i czytac w myslach tez nie potrafie, wiec jesli nie podasz wiecej informacji np ze czekasz na info od Supportu od X czasu to czego sie spodziewasz.

Pisanie do supportu producenta sprzetu jest pierwszym logicznym posunieciem.

AckbloM

Cytat

Sorry ale wrozka nikt tutaj nie jest, a i czytac w myslach tez nie potrafie,

Może dlatego właśnie postanowiłem zapytać na forum dotyczącym sprzętu Linksysa a nie wróżbiarstwa czy telepatii?

Cytat

[...] wiec jesli nie podasz wiecej informacji np ze czekasz na info od Supportu od X czasu to czego sie spodziewasz.

A możesz mi powiedzieć po jakiego grzyba? Co ma czas oczekiwania na odpowiedź supportu do zadanego przeze mnie pytania? A może tak się składa, że ktoś zapytał support wcześniej i otrzymał już odpowiedź na którą ja obecnie czekam? Zadałem konkretne pytanie podając wersję sprzętu, wersję firmware i wyjaśniając czego dotyczy problem. Ewentualne miejsca poszukiwania odpowiedzi na pytanie/czas oczekiwania na odpowiedź supportu/znaki na słońcu/gradobicie w Chinach etc nie mają z tematem nic wspólnego, a może się mylę?

Cytat

Pisanie do supportu producenta sprzetu jest pierwszym logicznym posunieciem.

Zgadza się. I dlatego wysłanie zapytania do supportu jako rzecz oczywista nie wymaga wspominania. Dla każdego logicznie myślącego człowieka jest jasne, że jak coś jest nie tak, to się pyta np support i jak się nie otrzymuje odpowiedzi, to zwraca się z pytaniem gdzie indziej (dokładnie w takiej kolejności). To się chyba rozumie samo przez siebie i nie wymaga podkreślania w każdym pytaniu, które ktoś zadaje na tym forum.

W zasadzie to nie widzę sensu dalej dyskutować. To Twój drugi post w temacie nic do niego nie wnoszący.

Dla zainteresowanych:
Firmware (WAG54GSv1-EU-AnnexA-ETSI-ML-v1.01.03-code.zip) przeznaczony rzekomo do WAG54GS v1.0, którym zaflashowałem swój router (WAG54GS v1.1) pobrałem z angielskiej strony Linksysa. Póki co wszystko działa prawidłowo Smile

Pozdrawiam
Edytowany przez AckbloM dnia 08-04-2008 17:09

tunio
Ackblom, jest takie powiedzenie:

Nigdy nie kłóć się z idiotą... najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu...a póżniej pokona doświadczeniem

Pozdrawiam

Pawel35

Cytat

tunio napisał/a:
Ackblom, jest takie powiedzenie:

Nigdy nie kłóć się z idiotą... najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu...a póżniej pokona doświadczeniem

Pozdrawiam

No tak swoimi wypowiedziami sprowadziliscie dyskusje do poziomu przedszkola. Niestety leczyc sie trzeba, ale na nogi, bo na glowe za pozno.
Edytowany przez Pawel35 dnia 08-04-2008 20:56

AckbloM
Odnośnie upgrade'u routera - oprócz wymienionych przez producenta poprawek po wrzuceniu 1.01.03 www zaczęło chodzić wyraźnie szybciej (zauważyła to także moja dziewczyna więc raczej nie jest to moje subiektywne odczucie).

Poniżej szybka odpowiedź dla kolegi, który od początku starał się w temacie pomóc.

Cytat

No tak swoimi wypowiedziami sprowadziliscie dyskusje do poziomu przedszkola.

Zaraz, zaraz. Pokaż mi proszę choć jedno miejsce w którym JA sprowadziłem dyskusję do poziomu przedszkola jak to nazwałeś. Co zrobiłem ja: zadałem rzeczowe pytanie podając wszystkie potrzebne do ewentualnej odpowiedzi informacje i czekałem na odpowiedź (w końcu ryzykując i odpowiadając sobie sam bo wszelkie inne sposoby zawiodły - może komuś się informacja o możliwości upgrade'u przyda). Co zrobiłeś Ty: odesłałeś mnie do supportu linksysa (po co w takim razie to forum?), potem sam przyznałeś, że to logiczne, że najpierw pyta się support; pogadałeś o wróżkach (powiedz mi co ma prekognicja do tego?) i telepatii; powiedziałeś, że udzieliłem za mało informacji, bo powinienem podać jak długo oczekuję na odpowiedź od supportu (LOL! jakby to cokolwiek miało wspólnego z zadanym pytaniem) i na końcu powiedziałeś, że sprowadziłem dyskusję do poziomu przedszkola (z jakiego powodu - nie wiem, ale może masz na myśli swoje wypowiedzi, nie moje).

Cytat

Niestety leczyc sie trzeba, ale na nogi, bo na glowe za pozno.

To jest kultura, nie ma co. W sumie napisałeś 3 posty, które nie miały nic wspólnego z tematem i jeszcze mnie obraziłeś rzucając tekstem na poziomie przedszkola właśnie. Sugeruję przypomnieć sobie słowo netykieta i przemyśleć sobie wszystko zanim chlapniesz coś jeszcze. Tu gdzie mieszkam ludzie mawiają: 'It's better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt.' Może pora wyciągnąć z tego jakąś naukę kolego?

Dla mnie EOT gdyż jesteś zwykłym trollem (dziwie się, że i tutaj takowego się udało znaleźć), którego najwyraźniej bawi nabijanie sobie licznika postów i jedyne czego można w tym wątku oczekiwać to Twój kolejny post nie mający nic wspólnego z tematem i zawierający obelgi.

Pozdrawiam Cię serdecznie równocześnie życząc by potraktowano Cię identycznie gdy kiedyś zapytasz o pomoc.

AckbloM

Pawel35

Cytat

AckbloM napisał/a:
Odnośnie upgrade'u routera - oprócz wymienionych przez producenta poprawek po wrzuceniu 1.01.03 www zaczęło chodzić wyraźnie szybciej (zauważyła to także moja dziewczyna więc raczej nie jest to moje subiektywne odczucie).

Poniżej szybka odpowiedź dla kolegi, który od początku starał się w temacie pomóc.

Cytat

No tak swoimi wypowiedziami sprowadziliscie dyskusje do poziomu przedszkola.

Zaraz, zaraz. Pokaż mi proszę choć jedno miejsce w którym JA sprowadziłem dyskusję do poziomu przedszkola jak to nazwałeś. Co zrobiłem ja: zadałem rzeczowe pytanie podając wszystkie potrzebne do ewentualnej odpowiedzi informacje i czekałem na odpowiedź (w końcu ryzykując i odpowiadając sobie sam bo wszelkie inne sposoby zawiodły - może komuś się informacja o możliwości upgrade'u przyda). Co zrobiłeś Ty: odesłałeś mnie do supportu linksysa (po co w takim razie to forum?), potem sam przyznałeś, że to logiczne, że najpierw pyta się support; pogadałeś o wróżkach (powiedz mi co ma prekognicja do tego?) i telepatii; powiedziałeś, że udzieliłem za mało informacji, bo powinienem podać jak długo oczekuję na odpowiedź od supportu (LOL! jakby to cokolwiek miało wspólnego z zadanym pytaniem) i na końcu powiedziałeś, że sprowadziłem dyskusję do poziomu przedszkola (z jakiego powodu - nie wiem, ale może masz na myśli swoje wypowiedzi, nie moje).

Cytat

To jest kultura, nie ma co. W sumie napisałeś 3 posty, które nie miały nic wspólnego z tematem i jeszcze mnie obraziłeś rzucając tekstem na poziomie przedszkola właśnie. Sugeruję przypomnieć sobie słowo netykieta i przemyśleć sobie wszystko zanim chlapniesz coś jeszcze. Tu gdzie mieszkam ludzie mawiają: 'It's better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt.' Może pora wyciągnąć z tego jakąś naukę kolego?

Dla mnie EOT gdyż jesteś zwykłym trollem (dziwie się, że i tutaj takowego się udało znaleźć), którego najwyraźniej bawi nabijanie sobie licznika postów i jedyne czego można w tym wątku oczekiwać to Twój kolejny post nie mający nic wspólnego z tematem i zawierający obelgi.

Pozdrawiam Cię serdecznie równocześnie życząc by potraktowano Cię identycznie gdy kiedyś zapytasz o pomoc.

AckbloM

Przepraszam bardzo a kto pojechal zaraz na poczatku po mnie jak po lysej kobyle?

Wystarczylo tylko odpisac ze temat przerabiany i tyle (odnosnie supportu Linksysa).

Cytat

Sorry powinno to byc bardziej do tego drugiego kolegi. Ja nie zaczynam watkow od rzucania idiotami.

dofik
mam ten sam ruter v1.1 wgrałem ten sam soft 1.01.03 i ruter padł nie mogę go zapingowac . proszę o pomoc

shibby
no to masz problem bo on nie ma ani seriala ani jtaga...

Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

sasukepl
prosze bardzo najnowszy soft pod v.1.1 http://www.linksysbycisco.com/UK/en/s...s/download

08/17/2007 Ver.1.01.03 http://downloads.linksysbycisco.com/d...3-code.zip

09/26/2007 Ver.1.01.03 http://downloads.linksysbycisco.com/d...3-code.zip

nie ma po co kłócić się.poczekać aż ktoś doświadczony odpisze.
przez takich mieszaczy ktoś może posadzić sprzętAngry

nieszukajcie orginalnego fw na polskiej stronie bo czasem go nawet tam nie ma lukać np. na strone UK
Edytowany przez sasukepl dnia 08-09-2009 17:24
Asus RT-AC3200 Tomato shibby 140
Wouxun KG-UVD1P w celu nas?uchu wiecie czegoSmile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 106

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,689,390 unikalnych wizyt