30 Maja 2020 04:57:49
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· migracja na Mikrotika
· dodane lokacji ftp d...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [S] Xiaomi Mi9T Pro ...
· WNR3500L v2 - czy to...
· [S] Netgear R7000p N...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· R7000
· [S] Netgear WNR3500L x3
· [S] Dysk Twardy 3.5'...
· TP-Link TL-WDR3600 v1
· Multiroom N z wykorz...
· D-link DGS-1210-52 V...
· Monitory biurowe
· cały ruch z WiFi na VPN
· HP microserver gen8 ...
· [Artykuł] Jakie toma...
· [S] ASRock c2750d4i ...
· [S] Karta Raid LSI 9...
· RT-n66U problemy z wifi
Najciekawsze tematy
· [MOD] FreshTomato... [184]
· [MOD] FreshTomato... [178]
· WNR3500L v2 - czy... [22]
· migracja na Mikro... [10]
· dodane lokacji ft... [4]
· TP-Link TL-WDR360... [4]
· R7000 [3]
· [S] Netgear WNR35... [3]
· [S] Dysk Twardy 3... [2]
· [S] Xiaomi Mi9T P... [0]
· [S] Netgear R7000... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [140 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [187 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 369
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
18.232.38.214
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj temat
Ubiqiti RouterStation Pro
p1vo
Ubiquiti RouterStation Pro

www.pivo.neostrada.pl/rspro1-small.jpg

Wstęp:

W dobie wszędobylskiego Internetu, allegro, twittera czy facebooka stale zwiększają się nasze potrzeby zapewnienia sobie dostępu do globalnej sieci. W pewnym momencie może okazać się, że zwyczajny router nie jest wystarczająco wydajny aby obsłużyć naszą niewielka bezprzewodową sieć lokalna bo jej użytkownicy generują z dnia na dzień coraz większy ruch. Nasze wymagania, jako administratora też się zmieniają. Określając je obecnie na pewno uwzględnilibyśmy pracę radia w standardzie N najlepiej w obu pasmach (2,4 GHz i 5 GHz) - złącza minipci, złącze USB (np. do stworzenia monitoringu, stacji meteo), RS232, SD (dodatkowe miejsce na prostą stronę www), wydajny procesor, i dużo RAM'u. Jeżeli dojdziecie do wniosku, że na rynku nie ma urządzenia, które spełniałoby te wymagania, sprawdźcie jeszcze raz, tym razem szukając nie tylko urządzeń SOHO. Ostatecznie znajdujemy rozwiązania dwóch producentów. Dobrze znane płyty Mikrotik'a oraz mniej znanej na polskim rynku firmy Ubiquiti. I to właśnie płycie Ubiqiti RouterStation Pro, przeznaczonej do tworzenia własnych systemów sieciowych, dziś się przyjrzymy. Zapraszam do recenzji.

Technikalia
Routerstation Pro firmy Ubiquiti jest płytą embedded opartą o procesor Atherosa AR7161 pracujący standardowo z zegarem 680 MHz. Istnieje możliwość zwiększenia taktowania rdzenia do 800 MHz przy pomocy softu napisanego przez ekipę dd-wrt - Tutaj znajdziecie źródła programu. Płyta posiada 3 sloty miniPCI i szereg innych ciekawych złączy o czym można dowiedzieć się w dalszej części recenzji. Jednak najpierw zaczniemy od specyfikacji testowanego urządzenia.
Specyfikacja Routerstation Pro:
- procesor Atherosa AR7161 o częstotliwości 680MHz(maximum 800Mhz)
- 4 portowy switch gigabitowy 10/100/1000Mbps
- 128Mb pamieci RAM
- 16Mb pamieci Flash
- 3 złącza miniPCI
- port USB 2.0 Host
- złącze SDIO (pod kartę SD)
- złącze RS232 (wtyczka DB9)
- pełny dostęp do sygnałów GPIO
- wyprowadzone złącze JTAG
- 6 diod informacyjnych(Power, RF, WAN i 3xLAN)
- złącze UART
- złącze DC (48-56V)
- port WAN służy do zasilania po POE

Urządzenie standardowo dostarczane jest w antystatycznej foli, bez zasilacza, antenek, kart radiowych i ładnego polakierowanego pudełeczka. Poza bardzo dobrze wykonaną płytką PCB dostajemy karteczkę z opisem możliwości urządzenia oraz IP, loginem i hasłem do SSH. Żadnej obudowy, instrukcji obsługi czy CD ze sterownikami i prezentacją urządzenia.


Routerstation Pro jak i jego młodszy brat Routerstation dostarczany jest z trzema slotami portów mini PCI. Pierwsze dwa złacze minięci czyli SLOT_0 i SLOT_1 znajdują się na wierzchniej stronie płyty, z koleji trzecie SLOT_3 jest z drugiej strony. Sloty możemy obsadzić dowolnie, nie ma żadnej wymaganej kolejności.

www.pivo.neostrada.pl/rspro2-small.jpg

Gdy mamy do dyspozycji tak dużą ilości slotów miniPCI nasuwa się pytanie "Co w przypadku wsadzenia innego urządzenia wyposażonego w te złącze?" Mam tutaj na myśli jakiś konwerter miniPCI - SATA lub mini PCI - dysk SSD. Odpowiedź na to pytanie pozostawiam przyszłym posiadaczom Routerstation Pro.

www.pivo.neostrada.pl/rspro3-small.jpg

Jak przystało na współczesny router, produkt firmy Ubiquiti zaopatrzony jest w źródło zewnętrznych nośników danych, standardowy, wszystkim znany port USB 2.0 oraz dodatkowo slot kart SD. Umożliwia to instalowanie pakietów na karcie SD, a port USB wykorzystać w inny celu, np. jako docelowy nośnik ściągniętych danych, który po włożeniu automatycznie montuje się w wybranym katalogu, czy do podłączenia jakiegoś urządzenia typu webcam, termometr lub cokolwiek innego.
Kolejna przydatną funkcją, której nie dostrzeżemy w ogólno dostępnych routerach to zasilanie po POE. W Routerstation Pro urządzenie możemy zasilać w dwa różne sposoby - standardowe złącze DC oraz POE, które stanowi port WAN. Należy zwrócić szczególna uwagę, że urządzenie wymaga nie standardowego napięcia zasilania, mianowicie 46V - 58V. Takie wysokie napięcie stosowane jest m.in. do zasilania płyt Routerboard firmy Mikrotik.
Routerstation Pro posiada również szereg innych złącz, chociażby RS232 (wtyczka DB9), która umożliwia bezpośredni dostęp do konsoli urządzenia. Podłączenie nie wymaga żadnych dodatkowych konwerterów sygnałów, bowiem ten jest już wkomponowany z płytkę. Takowego konwertera wymaga złącze UART - J3. Jak każdy router bezprzewodowy, RSPro ma też przycisk reset, w pełni programowalny w OpenWrt.
Dla osób które będą chciały podłączyć jakieś zewnętrzne urządzenia, układy sterowania przyda się złącze GPIO. Mam tutaj pełny dostęp do tych sygnałów. Na sieci można znaleźć jak podłączyć RSPro z Arduino...


www.pivo.neostrada.pl/rspro4-small.jpg

Oryginalne oprogramowanie
Routerstaion Pro posiada fabrycznie wgrane OpenWr r15349 z niewielkimi dodatkami od Ubiquiti w postaci naprawdę skąpej strony www. Na wymienionej stronie znajdziemy informacje o rewizji OpenWrt i adresie MAC włożonych w sloty minipci kart radiowych. Tylko tyle.

Alternatywne oprogramowanie
Pomijając fakt, że roficjalnier1; Routerstation dostarczany jest z OpenWrt, alternatywnych firmwarów do wyboru nie pozostaje zbyt dużo. Od pewnego czasu RSPro wpierane jest przez DD-Wrt, jednak jest to wersja trialowa działająca 24 godziny (starczy czasu tylko na testy)po czym musimy wykupić licencję za 20s64;. Kolejną alternatywą jest FreeBSD, o czym informuje WIKI Ubiquiti.
Wszytkie testy wykonano na aktualnej wersji trunk r19527 pobranej w oficjalnej strony projektu OpenWrt.

+
AR8316 PHY found on MAC0
AR8316 PHY found on MAC1
Ethernet eth0: MAC address 00:15:6d:c1:c9:6e
IP: 192.168.1.20/255.255.255.0, Gateway: 0.0.0.0
Default server: 0.0.0.0

RedBoot(tm) bootstrap and debug environment [ROMRAM]
Ubiquiti Networks certified release, version 0.9.00318M.0905121200 - built 12:01
:38, May 12 2009

Copyright (C) 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 Red Hat, Inc.

Board: Ubiquiti RouterStation PRO
Arch: ar7100pro
RAM: 0x80000000-0x88000000, [0x8003bf00-0x87fe1000] available
Flash: 0xbf000000-0xc0000000, in 256 blocks of 0x00010000 bytes each
== Executing boot script in 1.000 seconds - enter ^C to abort
RedBoot> fis load -d -e kernel
Trying LZMA decompression...
Image loaded from 0x80060000-0x802f2200
Image is not ELF, skipping ELF parsing...
RedBoot> exec
Now booting linux kernel:
Base address 0x80050000 Entry 0x80060000
memsize=0x08000000
modetty0=0,n,8,1,hw
board=RouterStation PRO
ethaddr=00.15.6d.c1.c9.6e
Linux version 2.6.32.7 (buildbot@faraday) (gcc version 4.3.3 (GCC) ) #1 Fri Feb
5 19:03:54 UTC 2010
bootconsole [early0] enabled
CPU revision is: 00019374 (MIPS 24Kc)
Atheros AR7161 rev 2, CPU:720.000 MHz, AHB:180.000 MHz, DDR:360.000 MHz
Determined physical RAM map:
memory: 08000000 @ 00000000 (usable)
Initrd not found or empty - disabling initrd
Zone PFN ranges:
Normal 0x00000000 -> 0x00008000
Movable zone start PFN for each node
early_node_map[1] active PFN ranges
0: 0x00000000 -> 0x00008000
Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on. Total pages: 32512
Kernel command line: rootfstype=squashfs,yaffs,jffs2 noinitrd console=ttyS0,1152
00 board=UBNT-RSPRO board=RouterStation PRO ethaddr=00.15.6d.c1.c9.6e
PID hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
Dentry cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
Inode-cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
Writing ErrCtl register=0005c0c2
Readback ErrCtl register=0005c0c2
Memory: 126648k/131072k available (2090k kernel code, 4260k reserved, 390k data,
152k init, 0k highmem)
SLUB: Genslabs=7, HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
Hierarchical RCU implementation.
NR_IRQS:56
Calibrating delay loop... 478.41 BogoMIPS (lpj=2392064)
Mount-cache hash table entries: 512
devtmpfs: initialized
NET: Registered protocol family 16
MIPS: machine is Ubiquiti RouterStation Pro
registering PCI controller with io_map_base unset
bio: create slab <bio-0> at 0
pci 0000:00:00.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot
pci 0000:00:00.0: PME# disabled
pci 0000:00:11.0: PME# supported from D0 D3hot
pci 0000:00:11.0: PME# disabled
PCI: mapping irq 48 to pin1@0000:00:11.0
Switching to clocksource MIPS
NET: Registered protocol family 2
IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP established hash table entries: 4096 (order: 3, 32768 bytes)
TCP bind hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 4096 bind 4096)
TCP reno registered
NET: Registered protocol family 1
squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
Registering mini_fo version $Id$
JFFS2 version 2.2. (NAND) (SUMMARY) © 2001-2006 Red Hat, Inc.
yaffs Feb 5 2010 18:59:27 Installing.
msgmni has been set to 247
io scheduler noop registered
io scheduler deadline registered (default)
Serial: 8250/16550 driver, 1 ports, IRQ sharing disabled
serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x18020000 (irq = 11) is a 16550A
console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
Atheros AR71xx SPI Controller driver version 0.2.4
m25p80 spi0.0: mx25l12805d (16384 Kbytes)
Searching for RedBoot partition table in spi0.0 at offset 0xfe0000
Searching for RedBoot partition table in spi0.0 at offset 0xff0000
5 RedBoot partitions found on MTD device spi0.0
Creating 5 MTD partitions on "spi0.0":
0x000000000000-0x000000030000 : "RedBoot"
0x000000030000-0x000000110000 : "kernel"
0x000000110000-0x000000ff0000 : "rootfs"
mtd: partition "rootfs" set to be root filesystem
mtd: partition "rootfs_data" created automatically, ofs=240000, len=DB0000
0x000000240000-0x000000ff0000 : "rootfs_data"
0x000000ff0000-0x000000fff000 : "FIS directory"
0x000000fff000-0x000001000000 : "RedBoot config"
ag71xx_mdio: probed
eth0: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4
eth1: Atheros AG71xx at 0xba000000, irq 5
Atheros AR71xx hardware watchdog driver version 0.1.0
TCP westwood registered
NET: Registered protocol family 17
Bridge firewalling registered
802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear <greearb@candelatech.com>
All bugs added by David S. Miller <davem@redhat.com>
VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:2.
devtmpfs: mounted
Freeing unused kernel memory: 152k freed
gpio-buttons driver version 0.1.2
input: gpio-buttons as /devices/platform/gpio-buttons/input/input0
Button Hotplug driver version 0.3.1
- preinit -
Registered led device: ubnt:green:rf
Press Press f<ENTER> to enter failsafe mode
- regular preinit -
switching to jffs2
mini_fo: using base directory: /
mini_fo: using storage directory: /jffs
- init -

Please press Enter to activate this console. eth1: link up (1000Mbps/Full duplex
)
device eth1 entered promiscuous mode
br-lan: port 1(eth1) entering forwarding state
Generic kernel compatibility enabled based on linux-next next-20100113
cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
SCSI subsystem initialized
usbcore: registered new interface driver usbfs
usbcore: registered new interface driver hub
usbcore: registered new device driver usb
PCI: Enabling device 0000:00:11.0 (0000 -> 0002)
Registered led device: ath9k-phy0::radio
Registered led device: ath9k-phy0::assoc
Registered led device: ath9k-phy0::tx
Registered led device: ath9k-phy0::rx
phy0: Atheros AR9280 Rev:2 mem=0xb0000000, irq=48
cfg80211: Calling CRDA for country: US
PPP generic driver version 2.4.2
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
NET: Registered protocol family 24
ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
ar71xx-ehci ar71xx-ehci: Atheros AR71xx built-in EHCI controller
ar71xx-ehci ar71xx-ehci: new USB bus registered, assigned bus number 1
ar71xx-ehci ar71xx-ehci: irq 3, io mem 0x1b000000
ar71xx-ehci ar71xx-ehci: USB 2.0 started, EHCI 1.00
usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
hub 1-0:1.0: USB hub found
hub 1-0:1.0: 2 ports detected
nf_conntrack version 0.5.0 (1983 buckets, 7932 max)
CONFIG_NF_CT_ACCT is deprecated and will be removed soon. Please use
nf_conntrack.acct=1 kernel parameter, acct=1 nf_conntrack module option or
sysctl net.netfilter.nf_conntrack_acct=1 to enable it.
usb 1-2: new high speed USB device using ar71xx-ehci and address 2
usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
device wlan0 entered promiscuous mode
br-lan: port 2(wlan0) entering forwarding state
scsi 0:0:0:0: Direct-Access Generic STORAGE DEVICE 9451 PQ: 0 ANSI: 0
sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
sd 0:0:0:0: [sda] 3911680 512-byte logical blocks: (2.00 GB/1.86 GiB)
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sda: sda1
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
yaffs: dev is 8388609 name is "sda1"
yaffs: passed flags ""
yaffs: Attempting MTD mount on 8.1, "sda1"
yaffs: dev is 8388609 name is "sda1"
yaffs: passed flags ""
yaffs: Attempting MTD mount on 8.1, "sda1"
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3 FS on sda1, internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with writeback data mode.
device wlan0 left promiscuous mode
br-lan: port 2(wlan0) entering disabled state
device wlan0 entered promiscuous mode
br-lan: port 2(wlan0) entering forwarding state



BusyBox v1.15.3 (2010-02-05 06:19:05 UTC) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
KAMIKAZE (bleeding edge, r19527) ------------------
* 10 oz Vodka Shake well with ice and strain
* 10 oz Triple sec mixture into 10 shot glasses.
* 10 oz lime juice Salute!
---------------------------------------------------
root@OpenWrt:/#


root@OpenWrt:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.disabled=0
wireless.radio0.ht_capab=SHORT-GI-40 DSSS_CCK-40 HT40+
wireless.radio0.macaddr=00:0c:42:61:25:ac
wireless.radio0.hwmode=11ng
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.channel=5
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].key=digi-led.pl
wireless.@wifi-iface[0].device=radio0
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].ssid=digi-led.pl
wireless.@wifi-iface[0].encryption=none


Wydajność procesora i pamięci
Test wydajności całej platformy przeprowadziłem za pomocą programu benchmark for OpenWRT v0.6. Syntetyczne wyniki prezentowane są poniżej razem z osiągami innych platform sprzętowych dostępnych na rynku.


mem pi e f loat version OS Device CPU CPU Freq
4.9s 9.4s 10.3s 5.2s v0.6 Tomato 1.19 ASUS WL-500gP v1 BCM4704 rev 8 O.C.300Mhz
6.8s 11.9s 13.3s 7.5s v0.6 Tomato 1.19-ND ASUS WL-500gP v2 BCM5354 rev 2 240Mhz
3.8s 4.8s 4.8s 2.0s v0.6 openwrt r14561 Litestation SR71 AR7161 680Mhz
2.9s 8.1s 8.0s 1.6s v0.6 openwrt r17756 Linksys WRT160NL AR9130 rev 2 400Mhz
7.0s 12.0s 13.5s 6.9s v0.6 openwrt r17802 OvisLink WL -1600GL BCM5354 chip rev 3 240MHz
2.5s 6.4s 5.6s 2.7s v0.6 dd-wrt 13309M NEWD-2 K2.6 Eko Asus RT-N16 Broadcom BCM4716 chip rev 1 480MHz / BCM4718@533MHz
2.8s 8.1s 8.0s 0.5s v0.6 openwrt r18948 TP-Link TL-WR1043ND Atheros AR9132 rev 2 400MHz
1.6s 4.5s 4.5s 0.3s v0.6 openwrt r19497 Ubiquiti RouterStation Pro Atheros AR7161 680MHz


Wydajność switcha
Sprawdzenie wydajność switcha przeprowadzono za pomocą iperf'a ze standardowymi ustawieniami - klient-serwer. Test wykonano 5 razy i wyciągnięto średnią. W celach porównawczych test wykonano równocześnie na TP-Linku WR-Tl-1043ND oraz dedykowanym przełączniku DLink DGS-1009D.
Dodatkowe pomiary przeprowadzono za pomocą protokołu FTP. Procedura polegała na przekopiowaniu pliku o wielkości 1 569 816 576 bajtów (1,46GB).

Test IPERF by ArteQ
www.pivo.neostrada.pl/rspro-switch-artek.png

Test FTP by PIvO
www.pivo.neostrada.pl/rspro-switch.png

Z przedstawionego testu wynika, że switch Routerstation Pro nie odbiega wydajnością od innych dostępnych urządzeń. Przy teście FTP różnice są znikome i mogą wynikać równie dobrze ze zbyt małej wydajności podsystemu dyskowego (Nawet dysponując na obu komputerach macierzą Raid 0 transfery spadają w momencie wykonywania innych operacji).

Jeżeli jesteśmy przy swiczu to należy wspomnieć, że w przypadku OpenWrt na razie nie ma możliwości konfigurowania swicha na więcej niż dwie podsieci. Problemy wynika z tego, że sterownik do AR8316 jest oparty na licencji NDA, tak więc niema dostępu do kodu, dokumentacji. Problem dotyczy nie tylko RSPro, ale i stacji Mikrotika RB450. Prace nad możliwością ustawiania dowolnej ilości vlanów trwają na forum OpenWrt.org.

Interfejs radiowy
Jak już wspomniano RSPro nie jest dostarczany z karta WIFI, dlatego testy wykonano na dwóch różnych kartach: Mikrotik R52N i TP-Link WN961N.

Mikrotik R52N jest kartą pracująca na dwóch zakresach, mianowicie standardowych 2.4Ghz oraz 5Ghz, który częściej używany jest do ustawieniach linków na duże odległości. Karta jest w pełni zgodna ze standardami 802.11a,b,g,n. Standard 802.11n wykorzystuje MIMO (Multiple Input Multiple Output) gdzie w transmisji biorą udział przynajmniej dwie pary nadawczo-odbiorcze.
W teście ze względu na brak innych urządzeń pracujących na 5Ghz pominięto ten zakres.

Transfery przy połączeniu bezprzewodowym by ArteQ
www.pivo.neostrada.pl/rspro-wlan-artek.png

TP-Link WN961N jest podobna konstrukcja oparta także o chipset Atheros ale model AR5416. Trzytorowe radio 3T3R pracuje w paśmie 2.4GHz i obsługuje standard N.

Transfery przy połączeniu bezprzewodowym by PIvO
www.pivo.neostrada.pl/rspro-wlan.png

Złącze SD
Dzięki SD możemy w prosty sposób rozszerzyć ilość miejsca do instalowania dodatkowych pakietów oraz przechowywania innych danych takich jak strony WWW czy plik wymiany. Bardzo dobrze ze takie złącze pojawiło się na płytce - karta tylko delikatnie wystaje poza obręb laminatu PCB i dodatkowo pozwala na wykorzystanie w innym celu portu USB. Testy zostały przeprowadzone na karcie microSD oraz miniSD.

Wydajność karty miniSD by ArteQ
www.pivo.neostrada.pl/rspro-sd-artek.png

Wydajność karty microSD by PIvO
www.pivo.neostrada.pl/rspro-sd.png

Jak widać wydajnością nie grzeszą i to raczej same karty były ograniczeniem prędkości przesyłu danych.

Wydajność USB
Wydajność mierzona była z wykorzystaniem serwera FTP uruchomionego na OpenWrt. Do testów posłużył wygenerowany plik o wielkości 512MB . Każdy test powtarzany był przynajmniej trzy razy a na końcu wyniki uśredniono.

Wydajność portu USB by ArteQ
www.pivo.neostrada.pl/rspro-usb-artek.png

Testowany Pendrive okazał się w tym wypadku ograniczeniem. Wystarczy spojrzeć na następny wykres gdzie użyto dysku 2.5''.

Wydajność portu USB by PIvO
www.pivo.neostrada.pl/rspro-usb.png

Dla porównania publikujemy też osiągi routera TP-Link WR1043ND:

Wydajność portu USB - TP-Link WR1043ND by PIvO
www.pivo.neostrada.pl/rspro-usb-tpwr1043nd.png


Podsumowanie

Za 80$ producent oddaje nam w ręce podstawę do stworzenia wydajnej stacji sieciowej. Produkt konkurencji o podobnych parametrach charakteryzuje się wyższa ceną (o 30$). To jak uzbroimy RouterStation Pro w peryferia zależy tylko od naszych potrzeb, wyobraźni i zacięcia do dłubania. W celu skompletowania całej platrofmy, czyli zasilacz 30V, karta radiowa Mikrotik R52H i dwa pingtale musimy wydać ok. 490zł. Cena uzależniona jest od kursów walut i marż nałożonych na wszystko komponenty.

Reklama
Zainteresowanych zakupem Routerstation Pro zapraszamy do skorzystania z oferty firmy digi-led.pl, która oprócz urządzeń sieciowych posiada w swojej ofercie podzespoły elektroniczne oraz narzędzia dla elektroniki. Ofertę firmy można znaleźć na stronie digi-led.pl oraz Allegro nick digi-led.
Edytowane przez p1vo dnia 11-02-2010 08:53
http://wifia.pl/ - Kraina bezprzewodowo?ci.

/Linksys Wrt54GL - Tomato/TP-Link WR1043ND - OpenWrt/rsPro - OpenWrt/
 
obsy
Mogę uzupełnić?

1. Kod do obsługi przełącznika jest zamknięty przez Ubiquiti, więc z tym jest problem. Trwają prace nad tym, co z tego wyniknie - zobaczmy.
2. Na tej platformie działa także DD-WRT, ale wymaga ono aktywacji. Czyli, ogólnie mówiąc jest płatne.
3. CPU można przetaktować w dość prosty sposób do 800MHz: zmieniając odpowiednie wpisy w redboocie. DD-WRT posiada odpowiedni program to tego, którego źródła można znaleźć tutaj: http://svn.dd-wrt...rstation.c
3. IMHO spodziewałem się trochę większych osiągów na tej platformie....
4. Dobry tekst Smile
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
arteq
Na temat dd-wrt napisałem, działa 24 godziny - sprawdzałem osobiscie :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
edoos
hmm ciekawe .... ciekawet etz jakie transfery osiaga jak dysk podlaczysz pod mini pci ^^ .

chodzi mi o adapter (przejsciowke mini pci na dysk Pfft
Edytowane przez edoos dnia 10-02-2010 22:13
 
obsy
A są takie? Na minipcie tak, dość tanio ssd od eeepc można nabyć. A na zwykłe minipci?
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
arteq
http://linitx.com...odid=11749
https://www.elmar...rodukt=725

Pomijajac cene :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
shibby
edoos napisał/a:
hmm ciekawe .... ciekawet etz jakie transfery osiaga jak dysk podlaczysz pod mini pci ^^ .

chodzi mi o adapter (przejsciowke mini pci na dysk Pfft


zakladajac to ze by dzialalo, to raczej nizsze niz po usb2.0

Recka fajna. Tylko w sumie sprzet bardziej dla jakiegos malego uslugowadcy neta np na osiedlu niz dla usera do domowego uzytku. No i koszt zakupu tez nie za niski, doliczajac karte, anteny i obudowe.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
obsy
Porażka z tą cena interfejsu. To już się ciesze, że mój alix ma ide wbudowane...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
obsy
1. Nie Smile
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
arteq
1) oficjalnie nie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby oferować zestaw :-)
2)sie sprawdzi jak podkrece, narazie walcze z odblokowanie kanałów :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
p1vo
rspro smigajac na 800mhz pozwala na transfer z usb mocno zblizajacy sie do 20MB/s.


http://wifia.pl/ - Kraina bezprzewodowo?ci.

/Linksys Wrt54GL - Tomato/TP-Link WR1043ND - OpenWrt/rsPro - OpenWrt/
 
p1vo
bezproblemowo
czip cieply.. jakies 45-50 stopni gora!
http://wifia.pl/ - Kraina bezprzewodowo?ci.

/Linksys Wrt54GL - Tomato/TP-Link WR1043ND - OpenWrt/rsPro - OpenWrt/
 
obsy
Jeżeli macie redboota rev3 to zmodyfikowany na 800MHz jest u mnie: http://eko.one.pl...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
p1vo
tak... ale spoko moj rspro przezyl Pfft
http://wifia.pl/ - Kraina bezprzewodowo?ci.

/Linksys Wrt54GL - Tomato/TP-Link WR1043ND - OpenWrt/rsPro - OpenWrt/
 
obsy
Bo tak właśnie się overclocking rspro robi. Zmienia się i wgrywa ponownie bootloader.

PS. Ten bootloader pochodzi z płytki od p1vo. Działa i sprawdzony jest.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
koralm
freebsd ktoś już testował na tym? ile taka wersja potrzebuje miejsca? zapewne do freebsd trzeba by kartę SD.
a może ktoś przerabiał coś podobnego http://support.el...3140_B.jpg
a gdzie zasilanie do dysku?? Pfft
Edytowane przez koralm dnia 21-04-2010 18:10
Proud winner of Netgear WNR3500L
 
Dudzio
W tym routerze jest możliwość zamontowania 3 kart wi-fi a czy można je tak skonstruować, żeby jedna odbierała sygnał radiowo a druga wysyłała?
 
kabal
Dudzio napisał(a):
W tym routerze jest możliwość zamontowania 3 kart wi-fi a czy można je tak skonstruować, żeby jedna odbierała sygnał radiowo a druga wysyłała?


Tak, bez problemu.
Asus wl-500gP v1
TP-Link WR1043ND ver 1.4 (PCB Rev:1.1) 64MB mod
Netgear WNDR3800 - OpenWrt in progress...
-------------------------------------------------------
http://kabal.one.pl
ftp://jambi.mine.nu
http://jambi.mine.nu
 
jack78
Bardzo fajna recenzja. Sam szukam poprzednika, czyli Routerstation bez PRO.


Czyli domyślam się, że również z pracą jedna karta na 2,4GHz a dwie kolejne na 5GHz też nie będzie problemu?
Ewentualnie inna konfiguracja:
jedna karta w trybie AP Client lub BRIDGE
dwie pozostałe na 2,4 i 5 GHz.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology DSM 6.0
Troch? sprzętu sieciowego na sprzedaż - http://allegro.pl...id=1116990
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,917
· Najnowszy użytkownik: KtoTyJestes
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

mosfit
29-05-2020 22:54
dokładnie ! pewne modele się nie psują i nie warto przepłacać za Nowe . Mam R7000 za 330zł

tamtosiamto
29-05-2020 22:36
ostatni raz kupilem nowy ruter z 15 lat temu, od tego czasu z 5 czy 6 asusow, netgearow, jakis tplink, wszytsko uzywki. I wszytskie dzialaja.

gorus1
28-05-2020 16:25
no tak, tyle że on kosztuje ponad 500 zł, a ja szukam czegoś do 300 zł...

tamtosiamto
28-05-2020 13:43
ac56u?

gorus1
28-05-2020 11:59
Witam, szukam jakiegoś routera pod tomato, odpowiednika / następcy netgear 3500Lv2, bez anten do 250 zł. Co możecie polecić?

tamtosiamto
26-05-2020 23:52
kazdy terazniejszy ruter obsluzy 15 klientow wifi, o ile nie masz zbytniego syfu w eterze na 2.4

KaisuM
25-05-2020 21:57
cześć. który router warto wybrać? MT hAP AC2 czy ASUS RT-AC58U V2 czy TP-Link Archer C80 - musi obsługiwać bez problemu 15 klientów po 2,4Ghz dzięki za wskazówki

pedro
08-05-2020 11:59
Po to jest "no-resolv", żeby nie czytał żadnych innych plików, ale usunąć nie zaszkodzi

djwujek
07-05-2020 23:09
A czy z zakładki basic/network/Stat
ic DNS wpisy mają być usunięte zanim dopiszę w skrypcie ? no-resolv\FN server=192.168.1.1
\FN tak ma to wyglądać ?

pedro
07-05-2020 21:14
Advanced->DHCP / DNS->Dnsmasq Custom configuration: "no-resolv\n server=DNS1\n server=DNS2\n server=DNS3\n" Zjada LF więc dodałem \n

djwujek
07-05-2020 19:38
A możesz powiedzieć jak to zrobić ??

pedro
07-05-2020 18:38
Da się

djwujek
07-05-2020 03:19
Czy w tomato da się wpisać trzy adresy dns ?

lisic
05-05-2020 09:25
Czy na asusie rt-ac65p da się odpalić freshtomato?

kille72
20-04-2020 20:16
Ja mam "No-Resolv"

PanRatio
20-04-2020 05:37
W DNS macie "No-Resolv" czy "Strict-Order"?

kerios83
31-03-2020 18:16
mozna edytowac tylko do pewnego czasu.

41,535,271 unikalne wizyty