19 Listopad 2017 11:28:51
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Problem z konfigurac...
· [MOD] Tomato by kille72
· transfery w trybie g...
· [S] Netgear R7000 i ...
· Wgranie tomato na AS...
· Router do światłodu ...
· [S] Asus RT-AC66U i ...
· [S] ASUS RT-AC68U
· Pomoc w doborze urzą...
· Multiroom N z wykorz...
· optware instalacja
· [S] Netgear WNR3500L v1
· Routeur ADSL
· DDWRT dla ovislink 1...
· Vectra 600 Mb/s i ruter
· R6400v2 & Tomato - c...
· Jaki najtańszy route...
· [MOD] Tomato by shibby
· Asus RT-N18U Tomato ...
· linksys wrt54gl jako...
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13575]
· Multiroom N z wyk... [889]
· [MOD] Tomato by k... [817]
· Vectra 600 Mb/s i... [41]
· Wgranie tomato na... [38]
· Router do światło... [22]
· optware instalacja [19]
· Jaki najtańszy ro... [13]
· Pomoc w doborze u... [12]
· Asus RT-N18U Toma... [7]
· transfery w trybi... [6]
· Problem z konfigu... [5]
· [S] Netgear R7000... [5]
· [S] Netgear WNR35... [5]
· linksys wrt54gl j... [4]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
40% [125 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
49% [151 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
0% [1 głos]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [8 głosów]

Ogółem głosów: 311
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.158.214.111
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj temat
Intellinet USB 2.0 Storage & Print Server
obsy
Wysyp klonów by obsy

Intellinet USB 2.0 Storage & Print Server

Urządzenie zawiera w sobie jedno złącze RJ45 oraz cztery złącza USB 2.0. Udostępnia funkcjonalność printservera po połączeniu drukarki, oraz NAS (ftp i samba) po podłączeniu dysku. Po krótkim szperaniu w sieci okazało się znów, że to klon innego urządzenia (o czym za chwilę).

openlinksys.info/images/photoalbum/album_25/main_t2.jpg

Samo urządzenie dostępne jest w metalowej solidnej obudowie wyposażonej dodatkowo w przycisk reset (przywraca ustawienia fabryczne) oraz diody led: power (pomarańczowa), LAN (zielona) oraz cztery od USB (zielone). Zasilacz w zestawie ma parametry 5V 2A. Po włączeniu zasilania urządzenie dostępne jest do pracy już w ciągu 10s. Co ciekawsze, podczas normalnego działania miga cały czas pomarańczowa dioda led oznaczona "Power" z częstotliwością ok 2 razy na sekundę. Jest to normalny stan pracy.

Oprogramowanie niestety działa tylko pod IE i to na dodatek w starszej wersji. Próba dostania się pod FF kończy się komunikatem że jest wymagany IE w wersji 5 lub wyższej. Zmiana UserAgenta działa, można się zalogować (ip: 192.168.1.1, login: admin, hasło: admin), ale nie można wybrać żadnej z dostępnej opcji. Nie przedstawia się więc to ciekawie.

Wydajność

Niestety nie jest powalająca:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
$ ftp 192.168.1.1
Connected to 192.168.1.1.
220 ftp server ready
Name (192.168.1.1:user): anonymous
230 User logged in.
Remote system type is UNIX.
Using binary mode to transfer files.
ftp> cd USB4
250 OK
ftp> cd TEST
250 OK
ftp> mget abc.bin
mget abc.bin? y
200 PORT 192.168.1.2:55658 OK
150 BINARY data connection established.
226 File transmission successful.
1172922983 bytes received in 769.38 secs (1488.8 kB/s)
ftp>




Czyli niecałe 1,5MB/s. Aż bałem się zmierzyć to samo na sambie...

Hardware hacking

Ponieważ dostępu do środka obudowy broniła tylko jedna śrubka, więc...

openlinksys.info/images/photoalbum/album_25/internal_1_t2.jpg

Co mamy na pokładzie:
- CPU Infineon ADM5120 175MHz
- flash: 2MB
- ram: 16MB
- 4xUSB 2.0 z wykorzystaniem zewnętrznego konrolera VIA6212L (ten sam co jest w Asusie WL-500gP)
- specjalizowany układ
- złącze do baterii bez baterii (:)), prawdopodobnie w układzie jest zegar czasu rzeczywistego.

Na dodatek sama płytka to EB-214A (konstrukcja sprzed 4 lat), spotykana także w urządzeniach innych producentów (Clarinetsys EB-214A, CompUSA 333060, Inno-Tide NU100, Multico EB-214A). Mamy więc do czynienia z normalnym klonem (czy raczej masówką chińską).

Złącze JP4 w prawym górnym rogu wyglądało na port szeregowy, więc po zmierzeniu napięć wyszło coś takiego:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
1 VCC
2 Rx
3 Tx
4 GND





Po podłączeniu kabla szeregowego ukazało się:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Boot Loader released on 10/12/2005
Test Memory: OK
Decompressing boot loader... ok
Board IP:   192.168.9.254
Server IP:   192.168.9.99
PCI devices:
devfn   vid   did   name
00:00.0   1317   5120   ADM5120 PCI
00:04.0   1106   3038   Via UHCI Host Controller
00:04.1   1106   3038   Via UHCI Host Controller
00:04.2   1106   3104   Via EHCI Host Controller
Flash( MX29LV160BB/c249) at bfc00000 with size 00200000
Decompressing Linux ......................................................
Ok, booting the kernel.

Starting Kernel
CPU revision is: 0001800b
Primary instruction cache 8kB, physically tagged, 2-way, linesize 16 bytes.
Primary data cache 8kB 2-way, linesize 16 bytes.
Linux version 2.4.20
Can't analyze prologue code at 8001c194
System has PCI BIOS
Determined physical RAM map:
 memory: 00e3b000 @ 001c5000 (usable)
On node 0 totalpages: 4096
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 0 pages.
zone(2): 0 pages.
Kernel command line: root=/dev/cblkfs console=ttyS0
CPU clock: 175MHz
Calibrating delay loop... 174.48 BogoMIPS
MIPS CPU counter frequency is fixed at 87500000 Hz
Memory: 14388k/14572k available (1441k kernel code, 184k reserved, 92k data, 56k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)
Inode cache hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
Mount-cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
Page-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
Checking for 'wait' instruction...  available.
POSIX conformance testing by UNIFIX
Autoconfig PCI channel 0x801958c8
Scanning bus 00, I/O 0x11500000:0x115ffff0, Mem 0x11400000:0x11500000
00:00.0 Class 0600: 1317:5120
        Mem unavailable -- skipping
        I/O unavailable -- skipping
00:04.0 Class 0c03: 1106:3038 (rev 61)
        I/O at 0x11500000 [size=0x20]
00:04.1 Class 0c03: 1106:3038 (rev 61)
        I/O at 0x11500020 [size=0x20]
00:04.2 Class 0c03: 1106:3104 (rev 63)
        Mem at 0x11400000 [size=0x100]
ADM5120 PCI FIXUP
PCI_BIOS_FIXUP
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd
Disabling the Out Of Memory Killer
Journalled Block Device driver loaded
NTFS driver v1.1.22 [Flags: R/O]
pty: 256 Unix98 ptys configured
flash: QRY ok
15 02 00 00 00 04 00 00 40 00 01 00 20 00 00 00 80 00 1e 00 00 01
flash: manufacturer id = c2, device id = 2249, device size = 00200000
sysconf: loading configuration data from flash
cblock: Welcome to cblock v1.00
cblock: 34 blocks, 65536 bytes/block, largest block is 55571 bytes.
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
usb.c: registered new driver hub
hcd.c: ehci-hcd @ 00:04.2, PCI device 1106:3104
hcd.c: irq 6, pci mem b1400000
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hcd/ehci-hcd.c: USB 2.0 support enabled, EHCI rev 1. 0
hub.c: USB hub found
hub.c: 4 ports detected
usb-uhci.c: $Revision: 1.1.1.1 $ time 15:58:40 Oct 11 2005
usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0x11500000, IRQ 6
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0x11500020, IRQ 6
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 3
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver
usb.c: registered new driver usblp
printer.c: v0.11: USB Printer Device Class driver
Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 512 buckets, 4Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 2048)
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
FAT: bogus logical sector size 0
VFS: Mounted root (iso9660 filesystem) readonly.
Freeing prom memory: 0kb freed
Freeing unused kernel memory: 56k freed
Bummer, can't write to log on /dev/tty0!
console=/dev/ttyS0
Embedded Linux File System
init started:  BusyBox v0.60.5 (2005.10.11-07:50+0000) multi-call binary
Starting Network
IP Address: 192.168.1.1, Netmask: 255.255.255.0
Starting Samba
Starting FTP Server
Starting Web Management Server
webmgrd listen address = 192.168.1.1, port = 80
Starting DHCP Client
[1] 43
dhcp client (v0.9.7) started
entering raw listen mode
Sending discover...
Waiting on select...

Starting Device Finder Daemon


BusyBox v0.60.5 (2005.10.11-07:50+0000) Built-in shell (lash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

/ #





Jądro 2.4.20, stara wersja busyboxa. Zgłasza się konsola, ale jest problem bo nie reaguje na naciskanie czegokolwiek (uprzedzając pytania - kabel jest sprawny). Nie ma także możliwości zatrzymania bootloadera. Obok złącza jest JP3. Ponieważ są to tylko dwa piny, więc po krótszym zastanowieniu postanowiłem to złączyć. Po tej operacji:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Boot Loader released on 10/12/2005
Test Memory: OK
Decompressing boot loader... ok
Board IP:   192.168.9.254
Server IP:   192.168.9.99
PCI devices:
devfn   vid   did   name
00:00.0   1317   5120   ADM5120 PCI
00:04.0   1106   3038   Via UHCI Host Controller
00:04.1   1106   3038   Via UHCI Host Controller
00:04.2   1106   3104   Via EHCI Host Controller
Flash( MX29LV160BB/c249) at bfc00000 with size 00200000
USBSHARE>





Więc jest możliwość wejścia w bootloader! Niestety, Rx nadal nie działa, wiec nie można nic wpisać...

Zakończenie (bez wniosków)

To dość drogie urządzenie w porównaniu do omawianego już Asmax NAS Print serwera. I oczywiście sporo mniej wydajne. Jednakże jest zbudowane znanej platformie, więc po zwalczeniu problemu z linią Rx może się okazać dość wdzięczną platformą do zabaw i dalszego rozwijania (szczególnie ciekawa jest wydajność USB pod współczesnym kernelem). Jeżeli ktoś ma takie urządzenie niech pochwali się doświadczeniami.

---

Urządzenie do szybkiego testu zostało dostarczone przez firmę MOUSE Systemy Komputerowe, która m.in. prowadzi sklep internetowy ze sprzętem sieciowym dostępny pod adresem http://sieci.sklep.pl/, a także dostępna jest na allegro (szukajcie użytkownika gsrw005 - to jednocześnie użytkownik naszego forum). Serdecznie dziękujemy.
Edytowane przez obsy dnia 08-02-2010 20:08
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
http://eko.one.pl#openwrt
obsy
PS. Oczywiście brak źródeł do tego. OpenWrt wspiera bez problemu Infineon ADM5120, więc jak znajdzie się sposób na obejście problemu z linią Rx może być dobra platforma "do zabawy".
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
http://eko.one.pl#openwrt
ghost123
Obsy mam pytanie o kabelek, ktory mozna podlaczyc do konsoli tej plytki. Mam uwalony router na takim chipie i dosc podobne zlacza. Czy do podlaczenie do konsoli do tego Intellinet mozna uzyc CA-42 podlaczajac odpowiednio kabelki z pinow 4,6,7,8 ? czyli Vcc, Tx, Rx, GND?
Edytowane przez ghost123 dnia 12-02-2010 09:39
 
obsy
VCC nie łączysz. Nawet Ci nie wolno, bo możesz spalić jedno lub drugie.

Tylko tx,rx,gnd, ca-42 może być to to zwykły serial jest.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
http://eko.one.pl#openwrt
ghost123
Dziekuje. Jak przyjdzie juz moj mityczny ca-42 z alledrogo, nie omieszkam napisac co popalilem Smile
 
obsy
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
root@OpenWrt:~# cat /etc/banner
  _______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 KAMIKAZE (bleeding edge, unknown) ------------------
  * 10 oz Vodka       Shake well with ice and strain
  * 10 oz Triple sec  mixture into 10 shot glasses.
  * 10 oz lime juice  Salute!
 ---------- (by obsy, http://eko.one.pl) -----------
root@OpenWrt:~# cat /proc/cpuinfo
system type      : ADM5120 rev 8, running at 175.000 MHz
machine         :
processor      : 0
cpu model      : MIPS 4Kc V0.11
BogoMIPS      : 173.05
wait instruction   : yes
microsecond timers   : yes
tlb_entries      : 16
extra interrupt vector   : yes
hardware watchpoint   : yes, count: 1, address/irw mask: [0x0fff]
ASEs implemented   :
shadow register sets   : 1
core         : 0
VCED exceptions      : not available
VCEI exceptions      : not available

root@OpenWrt:~# uname -a
Linux OpenWrt 2.6.32.10 #3 Fri Mar 19 22:24:11 CET 2010 mips GNU/Linux




:)

Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
http://eko.one.pl#openwrt
obsy
Od paru dni prowadzę eksperymentalnie mały blog o tym urządzeniu. Może ktoś skorzysta.

Blog o portowaniu OpenWrt


Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
http://eko.one.pl#openwrt
obsy
Jest obsługa USB, działają LED oraz przycisk. Zostało tylko zabawa z wgraniem obrazu we flash...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter...
 
http://eko.one.pl#openwrt
majkel152 Dziekuje za dotacje
obsy czy jest możliwość podpięcia kamerki usb i użytkowania jako kamerka ip z dostępem przez przeglądarkę ?
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,633
· Najnowszy użytkownik: axjometr
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

djwujek
16-11-2017 10:00
A do jakiego łącza ci potrzebne ?

p4v3u
15-11-2017 10:48
a RT-N12vD jest coś warte? jak ze stabilnością?

maxikaaz
15-11-2017 00:00
@p4v3u - z nowych pewnie tak, jeśli brać pod uwagę Twoje poprzednie założenia

g_betiuk
14-11-2017 22:50
@Bourne55: "ale że co"? Wkładka SFP, światłowód? Z zewnątrz dochodzi swiatłowód, który wpina się bezpośrednio do routera, a tam wkładka jest widziana po prostu jako kolejny i-face sieciowy

Bourne55
14-11-2017 20:18
czy ktoś ma pomysł jak to działa? http://prntscr.com
/hagvpn

p4v3u
14-11-2017 19:29
najprostszy pewny router pod DSL (ze wsparciem PPPoE) to alej RT-N18U?

majkel152
13-11-2017 22:28
załóż temat na forum ale napisz szczegóły techniczne

Bourne55
13-11-2017 20:26
instalacja miałaby się opierać o mikrotika router z wifi czy jak podmienię router od dostawcy nie stracę sygnału? co polecacie?

Bourne55
13-11-2017 20:09
szukam pomocy jak zrobić instalację fiber w domu mając dostawcę kabel fiber

Ysiak
13-11-2017 17:47
@jachu, dokładnie wiem co chce zrobić, a tcpdump nie jest mi obcy. Dziwi mnie tylko, że jedyny interfejs na którym cokolwiek widać to ten od WAN. Tak jak by ruch od WLANu i LANu był przetwarzany gdzie

maxikaaz
12-11-2017 17:19
@PixelPL - w chwili, gdy pisałeś pytanie, info na głównej wisiało od tygodnia... Spoko, nie ma za co Wink

PixelPL
12-11-2017 13:44
@maxikaaz nie, ale dzięki sam sobie poszukam. W chwili pisania mojego pytania tego info nie było na głównej, nie dziękuje. Sądziłem że może strona została zamknięta z powodu blokady wgrywania przerobi

jachu
09-11-2017 23:44
Ysiak : https://lukasz.bro
mirski.net/docs/tu
torials/tcpdump.ht
ml - poczytaj bo chyba nie rozumiesz do konca co czynisz .

Ysiak
08-11-2017 19:32
Czy ktoś wie jak zrobić tcpdumpa między LAN a WLAN? Nie łapie mi żadnych pakietów dla takiego ruchu. Ogólnie wygląda to tak jak by tcpdump łapał tylko ruch na interfejsie WAN

djwujek
07-11-2017 22:32
Jakby kogoś interesowało to 600 Mb/s w Vectra ale tylko w Warszawie kosztuje dla nowego klijenta 59,90 zł dla obecnego + 20 zł do obecnego abonamentu za 300Mb/s + 10 zł do abonamentu

jurekk
07-11-2017 19:05
nie potrzebujesz 5Ghz = rt-n18u potrzebujesz = uzywka jak kolega poniżej pisze lub z pewnymi mankamentami Tenda AC15, to mowie o niskim budzecie , bo jak sie nie liczymy z kasa asus ac3200

p4v3u
07-11-2017 18:44
Właśnie... z tymi potrzebami... Vectra kusi z 600 Mbit Smile

34,037,244 unikalne wizyty