Wiem, że takich tematów było mnówstwo, ale nie udało mi się znaleźcć rozwiązania mojego problemu na forum. Ustawiłem pod siebie QoS (zarządza uploadem, download wszytko na "none"), który współpracuje ze skryptem Robsonn'a (tylko download) ustawionym po portach. Przez jakiś czas nie zwracałem na to uwagi, ale dziś rzuciło mi się w oczy - w ustawieniach QoS > View Graphs wykres "Bandwidth Distribution (Outbound)" składa się tylko z klasy low (nie raz występuje klasa high, ale rzędu 0.01%). Gdy skryptu nie ma wykres działa prawidłowo. Całość działa średnio, do końca nie udało mi się uzyskać tego co oczekiwałem (swobodne korzystanie na obu komputerach (jednen po kablu, drugi po wi-fi) ze stron przy korzystaniu z p2p). Na pewno jest lepiej niż bez QoS'a i skryptu, ale to jeszcze nie jest to ;) W czym tkwi problem? Załączam ustawienia QoS jak i sam skrypt wygenerowany generatorem v1.02.
Juz to opisywal kolega Pork tutaj http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=5230 na forum, ze skrypt Robsona dziala jak jest ustawiony po IP, a nie po portach. I chyba w samym generatorze jest takie ostrzezenie.
Edytowany przez Pawel35 dnia 06-03-2008 19:49
działa i po portach i usługach bez problemu tylko recznie trzeba wpis zmienic
Cytat
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 80 -j MARK --set-mark 10
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 443 -j MARK --set-mark 11
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 995 -j MARK --set-mark 12
iptables -t mangle -A POSTROUTING -p tcp --sport 1024:65535 -j MARK --set-mark 13
zmien POSTROUTING na PREROUTING i QoS nie brdzie ci wrzucał całego ruchu na low klsy domyslnej a scrypty bedą działac po usługach bez zarzutu
dla nie dowiarków screny i nie poddawać sie a Robson w nastepnym generatorku to niedopatrzenie usunie dla generowania usług w tomato l7 i po ip zostawiasz bez zmian http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_27489Edytowany przez kylonik dnia 06-03-2008 23:53
Chwilowo zmieniłem na podział generatorem po ip + kilka rzeczy po l7. Jak na razie działa dobrze, lepiej niż było poprzednio.
Dzięki kylonik. W wolnej chwili wrócę do poprzedniej wersji skryptu i przetestuję z Twoją radą, bo na chłopski rozum to po usługach powinno działać lepiej (a przynajmniej w moim przypadku, gdzie są tylko dwa komputery w sieci).
//edit: Zastosowałem rady kylonik'a i wszytko działa super. Osiągnąłem efekt, jakiego oczekiwałem. Dzięki jeszcze raz za rady.
Edytowany przez rsh dnia 13-03-2008 22:07
Mam pewien dylemat. Chcialbym zastosowac dynamiczny podzial uploadu (rowno na wszystkich uzytkownikow poprzez skrypt Robsona po IP) ale rowniez chcialbym aby dzialala klasyfikacja klas i zarzadzanie priorytetami ustawione na polaczenia wychodzace poprzez Tomato. Czy jest to mozliwe? Czy po odpaleniu skryptu Robsona dalej bedzie dzialala klasyfikacja i ograniczanie ruchu wychodzacego zgodnie z ustawieniami w QoS Tomato?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?