25 Listopada 2024 14:45:31
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.206.212
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL + jaka karta?
antares
Moze za slabo szukalem, ale jakos nigdzie nie moge znalezc:
Od paru dni jestem szczesliwym posiadaczem routerka jak w temacie v1.1.
Poki co bawie sie na oryginalnym sofcie (na razie mi starczaSmile - pozniej sie zobaczy).
W lapie mam Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card i sobie wszysciutko po calej chacie smiga bardzo ladnie. Natomiast zastanawiam sie jaka karte wifi sobie kupic do 'blaszaka' ;/ (kabel odpada, bo musialbym cignac go przez cale mieszkanie - dokladnie po przekatnej ;/). Myslalem nad czyms na PCI raczej - chyba lepsze zasiegi niz USB?!?!
Ktos moze mi cos dobrego zaproponowac? Oplaca sie kupowac Linksysa z obsluga SpeedBoostera?
Z gory dzieki za ew. pomoc.

A! Roznica w cenie +/- 30-40zl nie ma wiekszego znaczenia (jeden wypad na browara mniej ;]).
Edytowany przez antares dnia 15-02-2008 10:08

Dziadek

Cytat

antares napisał/a:
A! Roznica w cenie +/- 30-40zl nie ma wiekszego znaczenia (jeden wypad na browara mniej ;]).

Szkoda, że cena nie odgrywa roli, bo gdyby odgrywała, to mógłbym Ci doradzić coś takiego
http://allegro.pl/item310162914_sieme...edaz_.html
Wink
Kupiłem to maleństwo jakiś czas temu i jestem nim bardzo ucieszony Smile

antares
hmm...w sumie nawet dosyc ciekawe, ale wolalbym mimo wszystko to zapakowac w obudowe, bo i tak miejsce zajmuje i tylko wiatr sobie tam chula... ;/

Znajdzie sie ktos jeszcze kto moze cos doradzic (cos typowo juz pod tego linksyska)?

antares
To jak? Nikt nic nie jest w stanie dobrego polecic?? Sad

antares
To moze zadam pytanko tak:
oplaca sie kupowac WMP54GS czy nie?
Ludzie - macie routerki, kazdy sie chwali co to nie ma, a glupiej karty, ktora z nimi wspolpracuje nie mozecie polecic?

wspanialy
ja kupiłem WUSB54GC i jestem zadowolony.. na stronie linksys http://www.linksys.com/servlet/Satell...8991233B01 na samym dole jest duży wybór akcesorii..
wczesniej przerabiałem router WRT54GS+WUSB54GSC (obydwa mają speedbooster) i naprawdę nie zauważyłem tego speed Wink boostera, jedynie działa szybciej w kopiowaniu plików!! Internet nie ma znaczenia bo i jedno i drugie ma taką prędkość, że net się "chowa"
Router WRT54GS wymieniłem na WRT54GL ze względu na możliwość wgrania TomatoWink i to USB WiFi działa tak samo szybko jak z speedbooster'em
decyzja należy do Ciebie
Edytowany przez wspanialy dnia 27-02-2008 19:05

Dziadek

Cytat

antares napisał/a:
Ludzie - macie routerki, kazdy sie chwali co to nie ma, a glupiej karty, ktora z nimi wspolpracuje nie mozecie polecic?

Każda karta będzie z WRT-kiem współpracować, więc trudno akurat jakąś polecać.
A nawet pomijając fakt, że łącze do netu jest wielokrotnie wolniejsze niż nasze wifi, to my jako administratorzy sieci zwracamy uwagę raczej na inne parametry karty, takie np. jak możliwość współpracy z Linuxem lub gniazdo dla anteny zewnętrznej.

antares
ok.
1. Jak wyglada sprawa zasiegu dla danych kart? Chyba nie wszystkie maja jednakowy?
2. To ze net jest x razy wolniejszy od wifi to wiem, ale Majac 2-3 kompy w domu i karty obslugujace SB , to czy ta roznice szybkosci przenoszenia danych po wew. sieci da sie jakos odczuc, czy jest to 'gra niewarta swieczki'?

PS.
Czego wy uzywacie jako admini?

Dziadek

Cytat

antares napisał/a:
Czego wy uzywacie jako admini?

Sprawdź, które karty maja wejście na antenę zewnętrzną i będziesz wiedział Wink
Edytowany przez Dziadek dnia 29-02-2008 10:17

antares

Cytat

Dziadek napisał/a:
Sprawdź, które karty maja wejście na antenę zewnętrzną i będziesz wiedział Wink

A czy tak naprawde trudno podac pare przykladow??? Czy moze panuje tutaj zakaz kryptoreklamy??? Pfft

antares
Dzieki wielkie wszystkim tym, ktorzy tak licznie mi pomogli Pfft SUPER FORUM Pfft!!!

Kolejnym, ktorzy beda tu szukac pomocy w podobnm temacie, bo widzialem, ze takie sie pojawiaja powiem tak:
Odpusccie sobie Pentagrama P6121-L czy jak to sie tam nazywalo?!
Zakupilem, ale na drugi dzien oddalem:
- nie wiem czemu w ogole nie widzial 13-tego kanalu na jakim mam ustawiony routerek
- AESa w ogole nie dalo sie w WPA-PSK wlaczyc (tylko TKIP), mimo, ze podobnie jak z obsluga 13kanalu, napisali w instrukcji, ze jest
- w odleglosci jakis 12m od routera (co prawda 2 sciany w tym jedna nosna) bylo tylko 50% zasiegu

Zamowilem sobie WMP54GS-EU jak dostane i sprawdze to dam znac tutaj co i jak. Wydatek co prawda sporo wiekszy, ale mysle, ze bedzie ok...trzymajcie kciuki Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 121

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,751,173 unikalnych wizyt