wysylam plan upgrade mojej sieci i zastanawiam sie czy takie cos wogole bedzie chodzic...wszystkie ap to wrt54g z wgranem tomato
na bazowym ap ma byc qos + skrypcik
pytam bo nie dokoncza rozumiem dzialania WDS(nigdy nie uzywalem) tak czytajac nasuwa mi sei wysl ze jest to poprostu tryb dawnego mostu i jesli dobrze pojmuje to tak zaplanowana siec powinna chodzic
siec ma szyfrowana wpa-psk.
dzidzion załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Pewnie, ze bedzie dzialac, dlaczego nie?
Powiedz jeszcze tylko co to za AP ten po lewej, ktory do WRT z WDSem ma byc kablem podlaczony i dlaczego dwa osobne urzadzenia? Tak spojrzalem na ten rysunek i przyszlo mi do glowy pytanie. Wiadomo, ze jezeli korzysta sie z opcji AP+WDS to predkosc spadnie dla klientow wifi, jednak co by bylo gdyby na jednym AP+WDS i na drugim wlaczyc afterburner, przede wszystkim czy by to dzialalo, a jesli tak to o ile szybciej B)
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
wszystkie to wrt54g z tomato te 2 po lewej tez...w tren sposob chce to polaczyc zeby wydajnosc przy polaczeniu z serwerem danych byla lepsza no i w sumie wydajnosc calej sieci bo do tego AP prqacujacego jako "czyste" AP jest ma byc podlaczone o wiele wiecej klientow niz do tego wds-ap
W takim razie jest to konstruktywne rozwiazanie Jak masz mozliwosc to sprawdz jeszcze to o czym pisalem, czyli czy na WDSie wlaczenie afterburnera (aka speedbooster) ma jakis wplyw na przepustowosc miedzy WDSami, bo teoretycznie tak, wiec jesli darmo to trzeba skorzystac
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
chcialbym po raz pierwszy zlinkwoac 2 routery
chcialbym polaczyc dwa WRT54GL + tomato w jedna siec, routery stoja obok siebie ale antety beda w dwa rozne kierunki
czyli:
modem
+
1.WRT54GL ++++++2.WRT54GL
| |
K K K K K K K K K
+ - kabel
- - wifi
K - Klient
Czy wlasine mam uzyc AP WDSa na 2 routerze?
Co z ustawieniami? dostep, filtry, QoS?
z gory dziekuje za odpowiedz.
Edytowany przez tdj13 dnia 26-01-2008 10:37
bez zadnego wdsa----wds to inaczej polaczenie mostowe
wracajac do mojej sieci...pojawiaja sie problemy , bo mianowicie przy sciaganiu danych z serwera most sie zapycha i korzystanie z www bywa uciazliwe...czy jest mozliwe jakies lanowe qos albo cos w tym stylu ktore priorytetowaloby polaczenia i internet mialby wyzszosc nad lanem wewnetrznym(glownie klienci - serwer)...jaki soft najlepiej uzyc, bo w dd-wrt widzialem opcje do podhaczenia qosa w lanie ale nie wiem jak to dziala....zreszta ustawienie qosa na lan i neta z jednakowa predkoscia jest nierealne...w koncu przepustowosc mostow jest 10 razy wieksza od przepustowosci neta...
jak ktos mial podobny problem to niech opisze jak sobie z nim poradzil..
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?