25 Listopada 2024 08:49:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.221.93.167
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
QoS + Skr.Robsona cos nie dziala
wrak_box
Mam WRT54GL + Tomato 1.13. lacze ok 1400/128 siec lokalna.
Dziele lacze na PC(XP SP2) i Laptopa (Vista) i nic wiecej w tej sieci nie bedzie. Zalozenie jest takie ze na laptopie pracuje (WWW,poczta,GG,VNC,VPN) i to on mam miec najwiekszy dostep, a PC tylko do torrenta. Oczytalem sie juz troche na forum i staram sie stosowac do zalecen ale nie do konca mi to dziala.
Adresy przypisane statycznie do MAC
PC - IP XXX.110
Laptop - IP XXX.111
Router - IP XXX.100
Ustawilem QoS i wyglada ze wychwytuje mi wszystko poprawnie w 99% jedyne niesklasyfikowane polaczenia jakie wystepuja to polaczenia jakie generuje www przy przegladaniu ustawien Tomato.

img184.imageshack.us/img184/5255/qosvg3hv3.th.jpg

Jest wgrany skrypt robsona i zrestartowany router. Skrypt prosty ktory ma dzielic lacze na 2 pasma wiecej dla laptopa mniej dla PC oraz obcinac ilosc polaczen dla PC. Wygenerowany wedlug ponizszego ustawienia.

img184.imageshack.us/img184/4657/skrypt1sv4.th.jpg

Cala siec dziala poprawnie do momentu jak na PC zalaczony jest Azureuz lub uTorrent bo z tymi klientami probowalem.
Wtedy przestaje dzialac doslownie wszystko.

Jesli chodzi o QoS i inne parametry to podaje je ponizej.

img523.imageshack.us/img523/1245/qosbs1bu3.th.jpg img184.imageshack.us/img184/9122/qosclas2kq0.th.jpg img410.imageshack.us/img410/8931/advan4yl7.th.jpg

Dodam ze jest tez ustawiony port 5903 na ktorym nasluchuje powracajacych polaczen torrent dlatego tez jest dodany do clasyfikacji.

Dziwne jest tez to ze blokuje sie siec a lacze tak na prawde jest cale wolne o czym moze poswiadczyc ponizszy obrazek. Oraz ilosc polaczen nie przekracza nawet 100 z adresu PC (na lapie nic nie robie w tym czasie wiec nie zjadam kolejnych polaczan)

img410.imageshack.us/img410/8920/azerqd4.th.jpg img410.imageshack.us/img410/1787/putty5as9.th.jpg

Aby od razu uciac wszystkim spekulacja dodam ze sytuacja sie nie poprwia nawet przy:
A. zalaczony/wylaczony uPNP w routerze + kombinacja zalaczony/wylaczony uPNP w kliencie torrenta
B. zmienilem w WinXp max polaczen jakie moze nawiazac do 10 !!
C. Zainstalowalem NetLimitera na PC gdzie jest klient torrenta
i nic nie pomaga.
D. zmienialem tez na routerze czasy TCP Timeout
E. probowalem bardziej zaawansowanych skryptow ale tez nic nie zadzialalo (wychodze z zalozenia ze najlepiej zaczac od najprostszego a pozniej go "udoskonalac" ale skoro nawet najprostszy nie filtruje...albo ja go zle stosuje)
F. Podbilem TTL +1

Po odpaleniu torrenta nie dziala zadna usluga ani na PC ani na Laptopie.

A o dziwo pingi w tym czasie chodza np. do wp.pl na poziomie 20-
50ms. czyli prawie bez zmian.

Pomozcie bo juz nie daje z tym rady...

rafal007
Miałem podobny problem z Aresem wystarczyło jakieś 100 połączeń z tego programu i nie mogłem już otwożyć nic z www itp.
Pomogło to cytuję wypowiedz kolegi robsonn:

Cytat

"rafal007 ares to zupełnie inna historia Nie ma ona nic wspólnego z liczbą połączeń i z tego co się orientuję (na Tomato można sobie bez problemu poradzić z tym tematem). Piszę orientuję gdyż na razie nie miałem potrzeby i osobistych problemów z w/w programem.
Sprawa dotyczy datagramów przesyłanych przez aresa i ich wielkości. Mianowicie program ten uzywa do wymiany danych pakietów UDP o znacznych wielkościach przekraczających rozmiar 1536 bajtów (czyli maksymalny rozmiar pakieetu w standardzie ethernet). Ares wysyła pakiety UDP o wielkości nawet do 8 kB !!! Teoretycznie datagram taki powinien zostać podzielony na pakiety zgodne ze standardem i przesłany w "częściach". Jednak Ares potrafi wymusić wysyłanie dużych pakietów jako całości (teoretyczny max. rozmiar udp to 64k i przez to duże pakiety udp zapychają cały router, a datagramy z zapytaniami DNS nie mogą się przebić i stąd problemy z www.
Sorr za przydługie wytłmaczenie ale może się komus przyda.

Konkluzja - należy ograniczyć lub wyciąć w ogóle (upuścić) pakiety UDP o rozmiarze powyżej 1500 bajtów - wtedy problem przestanie istnieć.
Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę z tym powalczyć i podać rozwiązanie

EDIT - wstępnie przetestowane i powinno działać. John pomyślał o wszystkim - nie ma to jak skompilowane moduły praktycznie wszystkiego, aby nie obciążać całego systemu

Aby ubić wszystkie pakiety UDP > 1500 B przechodzące przez router, dodajemy poniższe reguły do skryptu firewalla:
modprobe ipt_length
iptables -I FORWARD -p udp -m length --length 1501: -j DROP

W razie problemów (nieprawidłowej pracy) można zwiększyć wartość z 1501 do 1800 lub 2000.
Aby zablokować duże pakiety UDP z konkretnego IP wystarczy zrobić tak:
modprobe ipt_length
iptables -I FORWARD -p udp -s [ADRES IP] -m length --length 1501: -j DROP

gdzie [ADRES IP] = np. 192.168.1.100

Btw. nie twierdzę, że tylko Ares wykorzystuje takie techniki. Przypuszczam, że nowsze wersje muła stosują podobne metody."

Linksys WRT54GL Tomato 1.25
Omni 6dbi w?asnej roboty i 3 u?yszkodnik?w + ja.
1024/256 kb/s

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,701,856 unikalnych wizyt