Mam dwa WRT54GL pracujące w trybie AP+WDS.
Kiedy jestem wpięty kablem do jednego z routerów (obojętnie którego!), transfer mam rzędu 1000 Kb/s, kiedy jednak przełączę się na WiFi transfer spada do ok 500Kb/s
Czym to może być spowodowane? Aktualny Firmware: 1.07 Ktoś na forum miał podobny problem ale nic poza bliżej nie uzasadnioną aktualizacją do nowszego Firmwaru mu nie poradzono.
plukie napisał/a:
Mam dwa WRT54GL pracujące w trybie AP+WDS.
Kiedy jestem wpięty kablem do jednego z routerów (obojętnie którego!), transfer mam rzędu 1000 Kb/s, kiedy jednak przełączę się na WiFi transfer spada do ok 500Kb/s
Luki
Ale transfer z neta, czy po LAN ? Jak po LAN to na kablu powinko być około 6-8 MB/s, a po wifi ja mam 2MB/s pomiędzy kompami. Ogólnie tryb WDS zmniejsza transfer wifi. Napisz jaką masz sieć i co dokłądnie chodzi.
Pozdro
Chodzi o download z internetu. Mam łącze DSL 2000 z TPSA.
Też myślałem, że to przez WDS ale to nie tłumaczy szybkiego transferu po wpięciu przez kabel do drugiego routera (tego, który nie jest bezpośrednio wpięty do Internetu, tylko łączy się przez WDS z pierwszym).
Z "dopalaczy" próbowałem z i bez Afterburnera (Turbodopalacza), reszta ustawiona domyślnie. (Konfiguracja połączenie wzięta z tego forum). Wszystko śmiga OK poza słabym transferem przez WiFi
SSID i kanały na obu routerach ustawione są te same. To chyba nie problem?
hmmm dziwna sprawa ja kiedyś na kilometrze miałem w 11mbit 400 kB/s realnie. opisz bardziej jak rozciągnięta jest siec, jakie anteny, ap i długości kabli
Terminologia:
AP1 = Linksys WRT54GL z Tomato z podłączonym DSL 2000 z TPSA
AP2 = Linksys WRT54GL z Tomato
transfer = download z internetu (mierzony na http://www.dslreports.com/speedtest?f...st?flash=1 - może nie 100% wiarygodne ale dają dobry obraz stanu rzeczy po kilku próbach
AP1 u mnie na strychu + 2m kabla antenowego do Horizona midi na dachu.
AP2 chwilowo u mnie w domu. Zaraz podłącze go u sąsiada kilkadziesiąt metrów dalej.
Kilka testów wykonanych po kilka razy o różnych porach dnia i nocy potwierdza co następuje:
1. WDS nie ma nic do spadku transferu po WiFi. Kiedy miałem załączony tylko AP1 w samym trybie AP (bez WDS), to również osiągałem ~580 Kb/s download. Kiedy połączyłem się kablem do AP1 (nadal tylko w trybie AP) to download wzrastał do ~1100 Kb/s
2. Zestawienie WDS między dwoma AP działa OK. Przy połączeniu kablem do AP2 (oba AP w trybie AP+WDS) mam wysoki transfer. Przy połączeniu WiFi do AP2 - połowa transferu (przypominam że połowa transferu jest też przy połączeniu WiFi z AP1, oraz z AP1 kiedy ten jest w trybie AP tylko)
3. Przełączenie Afterburner i Frame Burst nic nie daje. Innych opcji nie ruszałem. Ustawione są domyślnie.
4. Ten sam kanał i SSID na obu AP nie mają nic do rzeczy. Przy wyłączonym AP2 problem pozostaje.
5. Mój lapek _zawsze_ łączy się po WiFi dostając 54.0 Mbps
6. Wymuszenie trybu G only na APkach nic nie zmienia - dalej te same transfery.
7. Poziom i jakość sygnału wydaje się nie mieć znaczenia. Kiedy jestem podłączony do AP2 przez WiFi mam bardzo dobry sygnał (AP2 koło lapka) RSSI ~-40dBm, Quality ~65 i niski transfer. Łączę się z AP2 kablem - wysoki transfer.
Kiedy łączę się przez WiFi z AP1 (na strychu) mam RSSI ~66dBm, Quality 34 i TEN SAM niski transfer (~580Kb/s). Łączę się z AP2 kablem - wysoki transfer.
Edit:
8. Szyfrowanie WPA / WPA2 Personal TKIP. Po wyłączeniu szyfrowania transfer po WiFi nadal jest tak samo niski.
Jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to że coś jest nie tak z moją kartą WiFi w lapku. Postaram się to sprawdzić z innym lapkiem.
Dzięki i pozdrawiam,
Luki
Edytowany przez plukie dnia 29-12-2007 13:20
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?