tak jak w temacie, potrzebuje rozdzielic Multimo 1024 na 2 komputery,
obecnie posiadam tp-link 8840 ktory dziala jako routerlecz ma slabe opcje qos itp, ale podobno jest znakomity jako modem,
i o to moje pytanie, czy warto kupic WRT54GL ?
moim priorytetem jest to gdy np gram w gry np counter-strike, i osoba z drugiego komputera gdy wchodzi na strony strasznie skaczemi ping,
Czy da sie zkonfigurowac WRT54GL tak by czegos takiego nie bylo ?,
chodzi mi tez o to by jak najwydajniej zkonfugurowac lacze,
Jesli bym juz zakupil to co najlepiej pod moje lacze wgrac tomato ? czy mzoe jakis inny firmware, i czytalem jeszcze o jakis "skryptach robsona" ? co to dokladnie jest ?
jak masz z 200 zł zbędne to warto kupic linksysa wrt54gl, bo zawsze lacze bedzie lepiej chodzic. jak ustawisz dobrze qos to pingi beda male nawet jak p2p zapuscisz a polecam wgrać toamto i wrzucic skrypt Robsonna, ktory pomaga dzilecić łacze. musisz troche poczytać to forum, bo jest podanych tu kilka rozwiąząń, ale każdy musi dostosować qos do swoich potrzeb i wymagan. dwa komy to nie duzo wiec linksys bedzie na wakacjach ale ogolnie polecma takie rozwiazanie jak masz lapka to bedziesz mail jeszcze wifi
mam jeszcze pytanie czy linksys, jesli sie go dobrze skonfiguruje, po przejsciu przez modem w moim przypadku tp-linka 8840 moze jeszcze bardziej zoptymalizowac dzialanie internetu lub zmniejszyc ping,
np testowalem pentagrama cerberusa i np ping na nim mialem po 20 ,
a na tp-linku moim 20-30, czy to poprostu dzialanie QoS w pentagramie polepszylo ping ? czy poprsotu pentagram ma lepszy modem ?
różne modemy raczej nie poprawia pingów, ale konfiguracja qos może mieć znaczenie, bo przy złych ustawieniach pakiety będą miały np. gorszy priorytet i p2p może je wydłużać przez zbyt dużą ilość połączeń. pingi zależą też od jakości łącza, bo jak będzie kiepskie to i najdroższy router nie pomoże. ja mam na przykład bramkę voip, i mogę praktycznie robić co chcę ftp, poczta ,filmy, www i p2p i voip praktycznie nie tnie. naprawdę żadko kiedy coś utnie ale naprawde delikatnie. jak dobrze ustawisz qos i masz dobrej jakości łącze to warto kupić linksysa
ps. ja mam pingi 32 bajtowe np. do wp na poziomie około 25 ms, a przy maksymalnie obciążonym łączu z pakietem 1000 bajtów to pomiędzy 80-100 ms sie zakręcą
b1rdcs napisał/a:
"pork" jesli bym nie mogl uporac sie z konfiguracja, to oczywiscie sluzysz pomoca ?
nie ma problemu nie ty pierwszy jakoś znajdziemy czas, bo pisze teraz prace na mgr i musze niedługo oddać :/ coś już się nauczyłem na tomato i skrypcie Robsonna, na 2 kompach nie ma problemu ja mam 6 i voipa i działa ok nie licząc u mnie mulenia sieci nieraz w godzinach wieczornych i swietach :/ jak coś to pogadamy na gg odezwę się
Edytowany przez pork dnia 26-12-2007 01:13
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?