Zamierzam kupic router linksysa. WRT54GL wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem. Posiada wprawdzie ubogie opcje na firmowym sofcie, ale na poczatek wystarczy no i mozna wgrac dosc dobre alternatywne oprogramowanie, ktore rowna sie utracie gwarancji. Z drugiej strony WRV200 firmowo ma bardzo rozbudowane opcje wraz z obsluga VPN, VLANami, WSD, ale nie widzialem alternatywnego softu. Ceny obu sa prawie identyczne, wiec to nie ma znaczenia.
Moge liczyc na jakas podpowiedz co wybrac? Do podpiecia mam 2 PC i 2 lapki.
ja bym brał wrt54gl masz full softu i suportu, a na tam tym lipa. a z ta gwara róznie bywa. sa routery z wgranym tomato na allegro i maja 3 lata gwary http://allegro.pl/item286518896_wrt54...gw_3l.html. nie raz mozna wgrac oryginalny soft jak padnie np. jakis port i oddac na gwarancje. pozdro
Edytowany przez pork dnia 24-12-2007 00:12
WRV200 to utopienie pieniędzy. Nie ma alternatywnego softu i nie będzie. Nie ma TFTP'a także przy kombinowaniu masz tylko jedną próbę Dodatkowo dziurawy jak ser soft, mimo iż teoretycznie ma sporo opcji. Tak na prawdę to większość raczej na pokaz bo multi SSID powoduje, ze urządzonko wymieka. VLAN to tylko teoretyczne oddzielenie portów - nadal uzywasz tej samej puli adresowej i możesz sobie "przeszkadzać" - nie ma tu mowy o prawdziwym VLANie. Wiele z powyższych rzeczy np. MultiSSID itd bedzięsz w stanie dokonać na WRT54GL z odpowiednim softem - no i Tomato rządzi
Także wybór jest oczywisty.
EDIT
Dodam iż WRV200 to urządzenie, którego nie wyprodukował Linksys. Jest to tzw. rebranding + zmiana obudowy. Oryginalnie jest to WRTR-147G stworzone przez firmę Gemtek.
Edytowany przez robsonn dnia 24-12-2007 09:27
Dzieki za utwierdzenie mnie w przekonaniu, ze wrt54gl bedzie lepszy
Tak teraz patrzac na stopke pork'a widze, ze uzywasz wrt54gs, do ktorego tez mozna wgrac ten sam soft co dla wrt54gl. Dodatkowo ma ta opcje speedbooster. Czy mam rozumiec, ze jest lepszy niz wrt54gl i w tej samej cenie? Bo jesli chodzi o standardowe opcje, to w zasadzie sa one identyczne jak dla wrt54gl.
Girys napisał/a:
Tak teraz patrzac na stopke pork'a widze, ze uzywasz wrt54gs, do ktorego tez mozna wgrac ten sam soft co dla wrt54gl. Dodatkowo ma ta opcje speedbooster. Czy mam rozumiec, ze jest lepszy niz wrt54gl i w tej samej cenie? Bo jesli chodzi o standardowe opcje, to w zasadzie sa one identyczne jak dla wrt54gl.
Ja mam wrt54gs v1.1 z 32mb rami i 8 mb flash. Wiec dwa razy więcej niż w gl. W sumie jak masz wgrane Toamto to wiecje ramu tylko można dać na logi, tak jak piszą an forum No chyba, że walniesz openwrt i się chcesz bawić w karty i jakieś dodatki. Co do speedbooster - miałem motorole wr850gv2 (to samo co wrt54g v2) i na niej transfer na wifi był rzędu 200-300 kbit na laptopie, teraz mam 2000 kbit. Różnica kolosalna blisko 10 razy !!!. Ale może przez to, że ma drugą antenę na zewnątrz. Bo w sumie to ten linksysy w pierwszych wersjach to to samo z lekkimi zmianami. Ja bym ci polecił tego GL bo są nowa, a ja kupiłem używkę i nie narzekam A jak chcesz inngo linksysa to patrz na wersję sprzetową, żebyś mógł wgrać tomato bo te najnowsze są okrojone. Tu masz jakie wersję możesz mieć http://openlinksys.info/wiki/tomato/
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?