25 Listopada 2024 07:46:34
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.149.24
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54G/GL/GS - wybor
micrusec
Czesc.

Jestem nowy tutaj :->

Zastanawiam się nad kupnem Linksysa model WRT54 i tutaj pojawia sie pytanie. Nie wiem jaki wybrac czy serie G czy GL czy GS. Patrzylem na roznych stronach www czy sie roznia ze do GL wgrasz alternatywne oprogramowanie itd. ze w G od wersji 5 kicha ... Na stronie wikipedia angielskiej jest wyjasnienie s/n danego modelu i co ma w srodku... jaka pamiec jaki flasz jaki 'mozg'

Poniewaz zakupiony sprzet bedzie nowy jaki model mi proponujecie abym nabyl? Sprzet chcialem zakupic w sklepie w Krakowie apollo.pl Chyba ze ktos zna dobry sklep ... moze byc internetowy.

O to linki do tych wybranych model :
1) http://www.apollo.pl/store/show_detai...tail/11248
2) http://www.apollo.pl/store/show_detai...tail/19957

Moze jest ktos to w sposob przyjazny i zrozumialy wyjasni sens zakupu takiego a takiego modelu - takie proste lecz docierajace do czlowieka slowa.

Na chwile obecna mam Linksysa WAG200G Annex A poniewaz posiadam Neostrade (trosze zaluze ze nie wybralem czegos z podobnego do WRT... ;( a chcialem repeatera ... aby zasieg bezprzewodowej sieci byl mocniejszy - zamontowac dodatkowa antene. A moze by tak po prostu kupic Linksysa WAP55G ??

pork
w obecnej chwili nowe sa tylko w sklepach routery wrt54gl v1.1 i tylko taki polecam kupic, poniewaz:
- maja 16mb ram i 4 mb flash
- mozna wgrac alternatywne softy: tomato, dd-wrt, openwrt itd.
wiec tylko ten drugi link Smile
innych wersji nowych nie kupuj bo sa okrojone w ram do 8 mb i 2 mb flash

pozdro
Netgear R7000
WAN1 TK Telekom 20/10 Mbit/s, WAN2 downd
Tomato Firmware
Proud winner of Netgear WNR3500L

micrusec
no wlasnie czytalem, ze trzeba uwazac co sie kupuje bo choc oznaczenie modelu [WRT54G/GS/GL] sie nie zmienilo to sama specyfikacja urzadzenia tj tego co nie widac golym okiem, moze byc zupelnie inna. dlatego dla mnie osoby poczatkujacej dobrym pomyslem bylo zamieszczenie w internecie takiego spisu :
http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G
gdzie po s/n prefix mozna dokladnie sprawdzic zawartosc ...

myslalem przyznaje nad zakupem poprzez allegro.pl jakiego Linksysa uzywanego fakt, jednak moja slaba wiedza na ten temat moze okazac sie slabym punktem. ryzyko jest.

zastanawiam sie jeszcze nad mozliwosciami jakie daje alternatywne oprogramowanie - przyznaje zapoznalem sie z tematem - odszukalem materialy dostepne na stronach www i jestem pod wrazeniem.

na allegro znalazlem cos takiego Linksys WRT54GL opisane o tak :
http://www.allegro.pl/item279821907_w...gw_3l.html

zwlaszcza ten watek mnie ciekawi " Gwarancja na urządzenie wynosi 36 miesięcy. Dzięki temu, że my instalujemy oprogramowanie Tomato nie tracisz 36 miesięcznej gwarancji, a zyskujesz sprzęt o możliowściach routerów wartych nawet 4000 zł! Najwydajniejszy do domu, biura itp.! "

a na stronie apollo sklepu jest napisane
"Uwaga! Instalowanie i użytkowanie alternatywnego oprogramowania (firmware) nie pochodzącego od jego producenta, odbywa się na wyłączną odpowiedzialność i ryzyko użytkownika sprzętu. Uszkodzenia powstałe w wyniku stosowania alternatywnego oprogramowania skutkują jednoznaczną utratą praw do roszczeń gwarancyjnych względem dystrybutora." w zakladce opis modelu...

czy kupujac nowy router a pozniej powiedzmy wgrywajac soft alternatywny utrace automatycznie gwarancje? troche sie zapetlilem w tym co napisalem :/

macie moze sprawdzonego sprzedawce na allegro.pl Linksusow??

ten model moze dzialac jako repeater WiFi ??

pork
witam ponownie

widze ze odrobiles lekture Smile to fajnie dlatego pomoge ponownie Smile
kazda zmiana softu na inny niz firmowy wiaze sie z utrada gwarancji, z tym ze mzona zawsze powrocic do firmowego. chyba ze padnie calkiem no to wtedy lipa. ten link za allegro z wgramym tomato to faktycznie 36 mc gwarancji tak mi odpisala ta firma, ze jesli oni wgrywaja na taki czas udzielaja, ale nie zmona zrobic upgradu wtedy, wiec lipa. wedlug mnie mozesz kupic nawet jakas uzywke i tak wgrasz np toamto i tak bo zwykly firmaware jest slaby i mam male mozliwosci. mzoesz kupic wersje z 32 mb ram i 8 mb flash: http://allegro.pl/item279882885_raute...arto_.html
sam zamowielem u tego goscia i dzisiaj moze dostane juz paczke. a jak nei to bierz byle jaki wrt54gl z 16 mb ram. musisz miec pecha zeby calkiem padlo. wiec raczej nic sie nie powinno stac. Smile 200zł to jeszcze nie majatek. jak chesz bede mail do sprzedania motorole wr850g v2 to to samo co linksys wrtt54g v2. wpelni sprawny i 140 zl. ma wgrane tomato

pozdro
Edytowany przez pork dnia 13-12-2007 14:07
Netgear R7000
Tomato Firmware

piotrg
za 260 mas ASUSA wl 500GP - to sprzet jaki maja admini i wielu innych jak masz kase to nie baw sie w Linksysa . Dodatkowo ma 2 USB, ktore beda dzialac w przyszlasci z alternatywnymi softami
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

micrusec
witaj,
no przyznaje sie, ze szukalem bo nie chcialem pytac o pierdoly lub dostac odpowiedz w stylu 'klania sie wyszukiwarka, temat do skasowania'.
wlasnie tez w rozmowie wyszlo cos takiego. myslalem nad praktycznym aspektem tego i stwierdzilem, ze to nie dla mnie. gdyby pojawilo sie cos nowego lepszego usprawniajacego urzadzenie to dlaczego JA mialby pracowac na starym itd. czasem warto byc na biezaco niz cofac sie w rozwoju.
jeszcze nie zdarzylo mi sie aby cos padlo o tak po prostu :-> chociaz w zyciu roznie bywa.
widzialem w sieci na stronie liksysa czy tutaj jakie opcje ma standardowy soft a potem Tomato i wyszlo faktycznie niebo a ziemia. juz bardziej spodobalo mi sie ta druga opcja, ze Tomato choc wybor jest tez spory jesli chodzi o alternatywy..
widzialem link do allegro.pl - wyslalem nawet maila do gostka czy ma jeszcze bo spoznilem sie o dobe ShockB)
jesli nie odpisze to kupie nowy GL a pozniej zobaczy sie co bedzie...

micrusec

Cytat

Piotrg napisał/a:
za 260 mas ASUSA wl 500GP - to sprzet jaki maja admini i wielu innych jak masz kase to nie baw sie w Linksysa . Dodatkowo ma 2 USB, ktore beda dzialac w przyszlasci z alternatywnymi softami

wszystko fajnie widzialem parametry ale w dziale Asus... jakos wszystkich ostatnio dopadl syndrom 'reaktywacji' ....

jaka jest awaryjnosc tego sprzetu ? Asus zawsze kojarzyl mi sie z laptopami, tak samo jak Panasonic to dla mnie bardziej telewizory niz telefony.
z lezka siegam pamiecia do swojego starego Panasonica [krowy] 29 calowej ...

nie zawsze Mercedes jest lepszy od 126p... Wink
Edytowany przez micrusec dnia 13-12-2007 15:09

pork
bierz linksysa Smile w tomato nie wiadomo czy bedzie wsparcia usb, no chyab ze chesz sobie p2p zaciagac w firmie na dysk Smile to wez asusa ale.... mzona dosinstalowac openwrt i jakiegos klioenta bittorent ale troche trzaba sie pobawic. tomato jest prosty i ma dzilic lacze i blokowac syf i tak wlasnei robi. ja mam i nie narzekam. a asusa bym nie rownal z linksysem, choc asus robi fajny plyty glwone, grafy i cdrom dziala od 7 lat Smile linksys jest firmowany przez cisco wiec jest firma przede wszytstkim od sprzetu sieciowego i standardow sieciowych. twoj wybór Smile
Edytowany przez pork dnia 13-12-2007 15:20
Netgear R7000
Tomato Firmware

arteq
@Piotrg

Pisząc ze Asus bedzie w przyszłości obsługe USB myślałeś zapewne o Tomato(?), ale zapomiałeś o istniejących juz alternatywach jak Oleg, oficjalny soft czy OpenWrt i DD-Wrt.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

micrusec
za duze ryzyko abym mogl sobie pozwolic w firmie na takie 'zagrywki', ten Asus to moze i dobry model jednak przegladac forum dosc czesto odnajdywalem watki w stylu 'padl mi - ratunku !!' i krzyki o pomoc zarowno po polsku jak i angielsku Wink

powaznie rzecz biorac chcialbym zainwestowac w sprzet na ktorym bede mogl sie szkolic, obserwowac zmiany zarowno pozytywne jak i efekt uboczny.

dlatego tez dajace duze mozliwosci alternatywne oprogramowanie to jest cos co pobudza do dzialania Smile

jesli wszystko pojdzie git to bedzie Linksys WRT54GS z 32 ram/ 8 flash jak nie to po prostu WRT54GL na poczatek.

jak szalec to na calego, jak krasc to miliony - nie tylko sygnal WiFi

marens

Cytat

micrusec napisał/a:
git to bedzie Linksys WRT54GS z 32 ram/ 8 flash

Czym różni się wersja WRT54GS-EU? Dokładnie chodzi mi o ram/flash - czy nie jest mocno okrojona.

Mam jeszcze do wyboru:
-WAP54G-EU
-WRT54G-EU

Pytanie stawiam pod kątem Tomato.
Edytowany przez marens dnia 16-12-2007 11:34

pork

Cytat

Czym różni się wersja WRT54GS-EU? Dokładnie chodzi mi o ram/flash - czy nie jest mocno okrojona.

Mam jeszcze do wyboru:
-WAP54G-EU
-WRT54G-EU

Pytanie stawiam pod kątem Tomato.

noł komend Smile poruszane wielokrotnie na forum, zalezy jaka wersja routera
dla leniwych: http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

ja bym brał nowego WRT54GL v1.1 bo takie mozna kupic w cenie 200zł, z WAP54G-EU i WRT54G-EU daj se lepiej spokój, no chyab ze chcesz wrt54g ale wersje 1-4, bo mzoan wgrac wiecje softów

myśle, że pomogłem Pfft
Netgear R7000
Tomato Firmware

marens

Cytat

pork napisał/a:
[quote]

http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

ja bym brał nowego WRT54GL v1.1 bo takie mozna kupic

myśle, że pomogłem Pfft

Ad1 Widziałem to zestawienie, tylko nie ma tam wersji "EU"
Ad2 Chciałem wybrać coś z http://tiny.pl/pql4 obsługujące Tomato.
Ad3 Tak, kupię WRT54GL v1.1
Edytowany przez marens dnia 16-12-2007 15:20

pork

Cytat

Ad1 Widziałem to zestawienie, tylko nie ma tam wersji "EU"
Ad2 Chciałem wybrać coś z http://tiny.pl/pql4 obsługujące Tomato.
Ad3 Tak, kupię WRT54GL v1.1

ad. 1 wersja eu to wersja na europe, różni sie ilościa kanałów ma ich 13
ad. 2 na tej stronie nie widze wersji gl, na allegro jest ich full: http://www.allegro.pl/search.php?stri...&country=1
ad. 3 nowe sa tylko gl v1.1 wiec takeigo najlpeij kupic

pozdro Pfft
Netgear R7000
Tomato Firmware

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 85

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,695,774 unikalnych wizyt