25 Listopada 2024 16:46:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.99.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
wag 54gs problem
lysy68
witam
mam problem z ruterem wag54gs.
po włączeniu zapala się na czerwono dioda zasilania a 4 pozostałe na ciemny zielony.kiedy pare razy powciskam włącznik to zaskoczy ale niestety albo kontrolka od wifi zapala sie na czerwono lub kiedy niby jest wszystko ok to przypisuje zły adres ip bezprzewodowo jak i po kablu i niestety nie łączy z netem.
odesłałem ten ruter do firmy "compact" z krakowa ale niestety paczka wróciła jako adresat nieznany.moze ktoś z was pomoże mi w tej sprawie.
jeżeli ktoś jest z krakowa to moze ustali mi czy ta firma wogóle istnieje gdyż jest ona na 100% w rejestrze albo może ktoś z was wie gdzie jest serwis linksysa w warszawieSad.modem jest na 3letniej gwarancji licząc od 14 sierpnia 2007r.
za każdą odpowiedź z góry dziękuje.Smile
pozdrawiam
lysy68

lysy68
chyba nie mam czego szukac na tym forum.widze ze nikt nie jest w stanie mi pomoc!!Sad
lysy68

LoOkas
hej.

po pierwsze jeśli chcesz uzyskać informacje jak wysłać linksysa na gwarancje polecam Kontakt z pomocą techniczną:
http://www-pl.linksys.com/servlet/Sat...1936381L03
skoro masz gwarancje to po co kombinować.

ale możesz probować sam naprawić urządzenie. pobierz ze strony producenta firmware do swojego modelu. oraz program tftp jest tutaj na www.openlinksys.info w dziale download.
tym programem wgrasz soft do swojego linksysa, no chyba ze umarł na dobre.

Router: Ubiquiti NanoStationM
WiFi:[/n] UniFi AP AC PRO
[b]NAS:
Synolgy DS214 [DSM 4.3-3810 U4]
NAS2: unRAID
PC: dużo różnego sprzętu Pfft

lysy68
dokładnie nie wiem czy umarł bo tak jak pisałem albo power swieci na czerwono albo przypisuje błędne IP i nie łączy z netem w żaden sposób.wysyłałem go do "compact" w krakowie ale paczka wróciła domnie z (adresat nieznany)bardzo dziwny przypadek z tą firmą.wogóle nie odbierają nawet telefonów i dlatego mam dylemat.
spróbuje tak jak piszesz wgrać nowy soft.
dzięki
lysy68

iroc
witam !
no ładnie firma krzak, jeśli sprzęt jest na gwarancji-to najlepiej skontaktować się pomocą techniczną, jak napisał LoOkas.
Może przed wgraniem softu napisz jak to się stało, że jest taki stan urządzenia ?
1 RADA:
Jeśli nie przydziela Ci WAG adresu IP, wpisz w ustawieniach karty.
Teoretycznie IP urządzenia to 192.168.1.1
dla karty sieciowej wpisz:
IP 192.168.1.100
Maska 255.255.255.0
Następnie uruchom cmd i puść ping 192.168.1.1
Jeśli będzie można pingować jesteś w domu. należy wgrać firmwer przez prog. tftp, jeśli zaś nie spróbuj 2 RADY.
2 RADA: (ustawione parametry karty sieciowej 192.168.1.100 maska 255.255.255.0)
Jeśli 1 RADA nie pomoże....
uruchom program tftp z ustawionymi parametrami i przygotowanym firmwaerem uprzednio ściągniętym z download. zaraz po włączeniu zasilania, odpal tftp może uda się wgrać firm w taki oto sposób ?
Czasami udaje się na chwilę połączyć z urządzeniem i wgrać soft.
3 RADA
Zaraz po włączeniu trzymaj włączony przycisk reset przez około 30 sekund, może uda się przywrócić ustawienia fabryczne.
Po takiej operacji diody powinny działać poprawnie co oznaczałoby że sprzęt jest OK.

Są jeszcze inne sposoby, ale trzeba się dobrać do urządzenia czyli dostać się do płyty, a tu już tracisz gwarancję.

-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

iroc
Trochę to chaotycznie opisałem, ale jeśli coś jest nie jasne pytaj.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

lysy68
ok.coś spróbuje pokombinować .do lisksysa napiałem również maila.poczekam na odpowiedź!
lysy68

LoOkas
@iroc
2 rada jest ok! tak właśnie ratuje sie rutery. juz kilka sztuk "wstało na nogi".
ps. nie sadzisz czasem ze posty sie powielają i problemy? może by to jakoś posortować? ale to już administracja powinna podjąć taką decyzję!
[b]NAS:

iroc
LoOkas, wiem że się powielają. Ale jak ktoś nie potrafi znaleźć to trzeba napisać jeszcze raz. W tej chwili pracuję nad ożywieniem WAP54G v1. Bez wylutowania kości flash, nie będę dodawał nowego wątku.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

LoOkas

Cytat

iroc napisał/a:
LoOkas, wiem że się powielają. Ale jak ktoś nie potrafi znaleźć to trzeba napisać jeszcze raz. W tej chwili pracuję nad ożywieniem WAP54G v1. Bez wylutowania kości flash, nie będę dodawał nowego wątku.

napisz potem jak to zrobiłeś? może być na pw
[b]NAS:

lysy68
dostałem dzisiaj odpowiedź od Linksysa na temat mojego problemu.
po opisaniu objawów rutera stwierdzili uszkodzenie i zaproponowali odesłanie do sprzedawcy lub do linksysa w celu wymiany.
do sprzedawcy już odsyłałem czyli "compactu" ale niestety wróciła paczka z adnotacją adresat nieznany.nie pozostaje mi chyba nic innego jak tylko odesłać ruter do linksysa!
lysy68

lysy68
wysłałem do linksysa ruter.po 3 tygodniach przysłali drugi ale nie dość że uzywany to jeszcze nie można go skonfigurować.przy próbie połączenia z ruterem w czasie instalacji wyskakuje okienko o braku połączenia z ruterem!
lysy68

eRd

Cytat

lysy68 napisał/a:
wysłałem do linksysa ruter.po 3 tygodniach przysłali drugi ale nie dość że uzywany to jeszcze nie można go skonfigurować.przy próbie połączenia z ruterem w czasie instalacji wyskakuje okienko o braku połączenia z ruterem!

to ja bym do nich jeszcze raz pisal w takim razie. Od kiedy to w zamian za uszkodzony router na gwarancji odsyla sie jakis uzywany router? Do tego tez uszkodzony Shock Chyba kogos zgrzalo dokladnie B)
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,765,937 unikalnych wizyt