25 Listopada 2024 06:21:48
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.140.88
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Limit połączeń w praktyce
unmarked
Nie wiem czy ten temat już został poruszany jeśli tak możecie mnie skarcić Wink

Chodzi mi mianowicie o to iż wiele osób na łamach forum piszę o limicie połączeń ustanawianym w skrypcie Robsona choć mało kto wspomina o limicie połączeń ustawianym przez Windows.

Dla przykładu Windows z wgranym SP2 ma ustanowiony limit na max 10 połączeń choć za pomocą wielu programów można go skutecznie zwiększyć.
Do czego zmierzam? Chodzi mi o to czy ustawiając limit połączeń w Windows, czy w ruterze jest jednoznaczne i opiera sie na tym samym?

stiepa
Na routerze można ustawić dodatkowo na rodzaj protokołu TCP/UDP dodatkowo zabezpiecza to przed virami które z automatu mogą atakować sieć szczególnie w przypadku wina z SP1 a nie wiem jak jest w przypadku Linucha (jak jest u niego z limitem) a tak masz wszytsko scentralizowane bez względu na system czy konfiguracje sytsemu u usera

gurupl
10 polaczec ???

panowie zainstalujcie sobie jakiegos firewalla np. Kerio albo tcpview i zobaczcie ile conns'ow wasze kompy naprawde maja.
jak zyje nie widzialem jeszcze kompa ktoryby w sieci byl i mniej niz 30 conns'ow utrzymywal.

----- Gateway -----
3x WRT54GL 1.1@OpenWRT White Russian 0.9
2x WRT54GL 1.1@DD-WRT + Optware @ 1GB SD HAMA
----- Hotspots / WDS -----
10x WRT54GL 1.1@DD-WRT
7x Buffalo WHR-G54S@DD-WRT
2x Buffalo WHR-HP-G54@DD-WRT
3x WRT54GS v6 @DD-WRT micro
1x AS

jimmy
AFAIR te 10 połączeń w windzie to ograniczenia na liczbę połączeń przychodzących na zasadzie podpięcia do zasobów/zdalny pulpit itp LINK. Nie wydaje mi się, że to ma wpływ na liczbę połączeń, nawiązywanych przez inne aplikacje w tym p2p. Owszem, na tamte też jest chyba jakiś limit ale dużo wyższy, zresztą można go pewnie zmienić w rejestrze.

gurupl
madrze prawisz

"Maksymalna liczba różnych komputerów, które mogą jednocześnie połączyć się z systemem Windows NT Workstation 3.5, 3.51, 4.0, Windows 2000 Professional lub Windows XP Professional przez sieć, wynosi dziesięć."

jak tak to sobie czytam to ten magiczny limit 10 tyczy sie jakiejs konkretnej uslugi windowsa a nie calego systemu, plus to jest limit userow a nie polaczen ktore sa nawiazane!

n.p. w amule, w ustawieniach mam standardowo limit polaczen ustawiony na 500 a jak udostepniam katalog pod winda to moge limit user ograniczyc.

czyli kazdy program ma swoje wlasne limity, a jak to jest u windy?
----- Gateway -----
10x WRT54GL 1.1@DD-WRT
1x AS

Viator
Chodzi o maksymalna liczbę half-open connections. http://en.wikipedia.org/wiki/Half-ope...connection. Jest to liczba połączeń która na raz może być w fazie nawiązywania, i rzeczywiście jest limit na 10, ale można go zmienić: http://www.lvllord.de/?lang=en&url=do...=downloads. Zaznaczam, że to zmienia jeden z plików systemowych.
Połączenia ponad limit są kolejkowane i otwierane gdy jedno z half open zmieni stan na inny (zostanie ustanowione lub zerwane). Z tego co wiem to nie ma limitu na liczbę połączeń ustanowionych - ale jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

gurupl
@Viator
pudlo,
half-open connections to juz sprawa TCP, a ten limit 10 nie ma nic wspolnego z TCP, to tylko limit jednoczesnie podpietych klientow sieciowych pod Windowsa. i basta. A winda wcale na TCP nie musi pracowac, moze sobie na IPX siedziec

przeczytaj dokladnie co jimmy napisal Smile
Edytowany przez gurupl dnia 15-11-2007 15:02
----- Gateway -----
10x WRT54GL 1.1@DD-WRT
1x AS

SlyT
Jak najbardziej chodzi tu o limit polaczen half - open. W zamysle MS mialo to ograniczac rozprzestrzenianie sie i ataki z uzyciem robakow. Zdaje sie ze dokladnie chodzi tu o ograniczenie liczby nawiazywanych polaczen do 10 na 1 sek.

Na potwierdzenie link:
http://www.lvllord.de/

Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

robsonn
Viator i SlyT mają cąłkowita rację. To nie jest żaden limit nawiązanych połączeń tylko zabezpieczenie (w teorii) przed stworzeniem z klienta komputera typu zombie i nawiązywanie setek, tysięcy połączęń w bardzo krótkim czasie. I faktycznie chodzi o połączenia "półotwarte" czyli w fazie nawiązywania.
Stąd wiele ludzi ma problemy z surfowaniem po internecie gdy uruchomią świezo utorrenta (przez kilka pierwszych minut), gdyż domyślnie nawiązuje 8 połączeń/sek. Wystarczy zmniejszyć tę ilość do 4 i wszystko gra.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 101

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,686,948 unikalnych wizyt