25 Listopada 2024 06:00:19
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.12.34.209
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato zdalny dostęp
chmura_lukasz
Czy aby dostać się do mojego linksysa spoza mojej sieci muszę mieć wykupiony adres publiczny od operatora? Bardzo proszę o skrócony opis jak skonfigurować zdalny dostęp.

ADSL 1Mb/s PPPoE -> WRT54GL (tomato 1.11)

jimmy
Musisz mieć albo zewnętrzne (publiczne IP) lub przekierowany port. Najlepiej oczywiście to pierwsze wtedy na pewno zadziała, w drugim wypadku nie dam głowy (zależy od metody Smile ). Sposobów jest kilka:
1) Dostęp po https (trzeba w tomato -> admin zezwolić na zdalny dostęp po https i ustawić port - domyślnie jest to bodajże 443 albo 8080 - nie pamiętam). Jeśli masz publiczne IP to wpisujesz wtedy w przeglądarce https://IP_routera:8080 (przy ustawionym porcie 443 można nie podawać bo to domyślny port dla https). Jeśli nie masz publicznego IP a tylko przekierowany port to wpisujesz https://IP_provideraPfftort_przekierowany
2) Dostęp przez tunel ssh - łączysz się z routerem po ssh (po przekierowany porcie lub dowolnym jeśli masz publiczne IP - oczywiście trzeba uruchomić w admin usługę ssh). W ustawieniach tunelu (np. putty) robisz przekierowanie z localhost:XYZ na 192.168.0.1:80. Wtedy w praktyce łaczysz się z sieci "lokalnej" bo tunelując na router jesteś już w swoim LANie.

gurupl
www.dyndns.com
----- Gateway -----
3x WRT54GL 1.1@OpenWRT White Russian 0.9
2x WRT54GL 1.1@DD-WRT + Optware @ 1GB SD HAMA
----- Hotspots / WDS -----
10x WRT54GL 1.1@DD-WRT
7x Buffalo WHR-G54S@DD-WRT
2x Buffalo WHR-HP-G54@DD-WRT
3x WRT54GS v6 @DD-WRT micro
1x AS

jimmy
Dyndns też się przyda przy dynamicznym IP ale nie rozwiąże kwestii dostępu do routera bez publicznego IP Smile

chmura_lukasz
no właśnie...dyndns nie rozwiąże problemu bo mój linksys będzie się rejestrował w dyndns ze swoim adresem od strony lanu (192.168.1.1) a nie z adresem przydzielonym od operatora. Adres (dynamiczny)od operatora to adres modemu adsl.
chmurka

jimmy
Najprościej byłoby ustawić modem w tryb bridge (albo coś podobnego co jest dostępne w tym modelu), żeby był przezroczysty dla routera. Wtedy router odpowiada za ppoe i nat oraz dyndns w razie potrzeby. Do tej pory nie korzystałem z usług ISP "dial-up" zatem trudno mi w tym wypadku coś podpowiedzieć więcej.

mruz
Witam,
podepne się bo mam ten sam problem:
nie mam wykupionego zew., po wpisaniu ip providera nic nie wyświetla, jak dam https://ip_pro to ukazuje sie okno do logowania ale na modem do internrtu do którego nie mam hasła Sad
A w tomato na Remote Access daje 8080 i pozniej https://ip:8080 to tez nic Sad
czyzby ten modem blokowal inne porty niz 443? a moze trzeba gdzies podac w tomato ip providera?

gurupl
momento piszesz

ADSL 1Mb/s PPPoE

PPPoE
czyli zakladam ze tak laczysz sie z netem. czyli masz wlasne dynamiczne IP zewnetrzne czy nie ?
----- Gateway -----
3x WRT54GL 1.1@OpenWRT White Russian 0.9
2x WRT54GL 1.1@DD-WRT + Optware @ 1GB SD HAMA
----- Hotspots / WDS -----
10x WRT54GL 1.1@DD-WRT
7x Buffalo WHR-G54S@DD-WRT
2x Buffalo WHR-HP-G54@DD-WRT
3x WRT54GS v6 @DD-WRT micro
1x AS

jimmy
Mruz - jeśli masz konfiga - najpierw modem, potem router to o ile nie ustawisz na modemie trybu bridge lub wstawisz w modemie router do DMZ to router nie jest widoczny z zewnątrz! Innym rozwiązaniem jest przekierowanie portu na modemie na port 8080 w routerze (coś ala DMZ tylko dla jednego portu)

mruz
najpierw modem potem router (połączony ethernet),
na modem sie nie zaluguje zeby przestawić porty gdyż provider nie udostępnia hasła Sad dopiero po wykupieniu sam ustawia zew, stały IP, tak to nie mam zew ani dynamicznego a po wklepaniu https:\\ ip "mozna" sie zalogowac jedynie na modem.
Zostaje mi pewnie tylko wykupienieSad
Edytowany przez mruz dnia 18-11-2007 18:23

SlyT
Najpierw to sie upewnij jak jest ten "modem" skonfigurowany.
Bo jesli to rzeczywiscie modem to powinien pracowac z trybie bridge (most) co oznacza ze na interfejscie WAN routera dostajesz IP "zewnetrzne". A jesli jeszcze ustawiasz sobie w routerze PPPoE to na pewno tak jest.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

mruz
ten modem to THOMSON speedtouch 516v6 i jest tak skonfigurowany ze przydziela internet tylko jednemu ip (192.168.1.X)
w jakim trybie pracuje?? nie mam dostępu do konfiguracji zatem dokładnie nie wiem.
Wygląda to tak:
ten thomson przekazuje połączenie routerowi, który rozdziela neta. nie mam zabnych loginów, ani haseł. Gdy odczytam moje ip np na stronie openlinksyc.info to pokazuje niby zew. ale gdy wpisze ten adres do przeglądarki to nic, a przez https to "mozna" sie zalogowac na thomsona

mruz
wykupiłem zew ipSmile
pytanie jak skonfigurowac tomato abym mógł zalogować się z zewnątrz?
TP-LINK TD-8840
WRT54GL v1.0 Tomato 1.25
VoIP Linksys PAP2T-EU
LetMeKnow.pl - darmowe og?oszenia. Wszystko w jednym miejscu!
HTPC ITX - iLINK - sprz?t PC zn?w staje si? wszechstronny

jimmy
Ustawiasz na takiej stronie jak ta Pozostawiam Tobie domyślenie się jakie opcje trzeba przestawić...

mruz
juz ustawiłem, tylko czy ten zew ip trzeba podać w tomato gdzieś?
TP-LINK TD-8840
WRT54GL v1.0 Tomato 1.25
VoIP Linksys PAP2T-EU

jimmy
Nie trzeba - taki "zewnętrzny IP" osiedlowy działa trochę jak DMZ - wszystko co przychodzi na ten adres jest przekierowywane na Twój router.

mruz
w uporaniu z tym pomógł mi kumpel Wink chodziło o to że router z tomato musiał mieć inną kalsę ip niż router od neta.
Teraz pytanie: czy mogę się zalogować z zew na np voip wewnątrz sieci? trzeba przekierowywać porty? bo http://ipzew/ipvoip nie działa
Edytowany przez mruz dnia 02-12-2007 13:53
TP-LINK TD-8840
WRT54GL v1.0 Tomato 1.25
VoIP Linksys PAP2T-EU

jimmy
Tak się nie da. Musisz mieć albo przekierowany port np. 22222 na port 80 bramki albo ustawiony tunel na router i w tunelu ustawiony forward portów. To drugie jest nieco bezpieczniejsze (nie wystawiasz bramki voip na dostęp z zewnątrz) ale bardziej skomplikowane.

qba
mruz - jesteś z Bobrowy koło Żyrakowa Wink ?? powiedz mi w jaki sposób udalo ci sie wykupić zew ip w multimedi Wink ?? o ile masz neta z multimedi Wink
Edytowany przez qba dnia 02-12-2007 19:30

TeBe

Cytat

jimmy napisał/a:
Tak się nie da. Musisz mieć albo przekierowany port np. 22222 na port 80 bramki albo ustawiony tunel na router i w tunelu ustawiony forward portów. To drugie jest nieco bezpieczniejsze (nie wystawiasz bramki voip na dostęp z zewnątrz) ale bardziej skomplikowane.

a Ja właśnie bardzo chciałbym móc zrobić tunel na router będąc naturalnie "gdzieś w świecie". Tunel próbowałem zrobić ale bez efektu - czy ktoś może wie jak zrobić taki tunel ?

PS: szukałem info na ten temat i nic nie znalazłem.. a szukałem sporo Sad

Pozdrawiam
TomashBe

oops...znalazłem i to jeszcze na tym forum ale ciężko było bo żaden z szerszych tematów nie zawierał słowa "tunel" ani "ssh"..heh

A więc znalazłem co chciałem i teraz wypróbuje faktycznie z zewnątrz (próbowałem z wewnątrz i nie dało rady ;o) może to szalone ;-P).

Sorry za zamieszanie Wink dam znać jak sie nie uda..

Pozdro serdeczne
TomashBe
Edytowany przez TeBe dnia 04-12-2007 01:22

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 107

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,684,474 unikalnych wizyt