Hej, jako że dostaje dużo zapytań z prośbą o instrukcję odblokowania modemu wag54gp2 z zablokowaną zakładką voice, postanowiłem napisać krótkie HowTo, które zamieszczam poniżej.
Unlock WAG54GP2 znany także jako Wireless-G Broadband Router with 2 Phone Ports
1. Jeżeli już coś kombinowaliście z bramką aby ją odblokwać ale bez skutku to polecam najpierw reset urządzenia.
2. Po uruchomieniu modemu wpisujemy do przeglądarki poniższy url:
http://192.168.1.1/apply.cgi?submit_button=Voice_Management&change_action=gozila_cgi&submit_type=&action=Voice_Management
3.Wpisujemy nowe hasło we wszystkie 4 pola (np. 1234) i klikamy save. UWAGA! kiedy pojawi się Success! NIE klikamy Continue.
4.Wklepujemy 192.168.1.1 do przeglądarki i dajemy enter.
5.Po zalogowaniu klikamy zakładkę Voice i logujemy się podając jako login user i wcześniej ustawione hasło.
6.Klikamy link Admin Login i wpisujemy jako login admin i wcześniej ustawione hasło.
7.Teraz jesteśmy zalogowani wszędzie na uprawnieniach admina i możemy zmieniać ustawienia voip i upgreadować firmware.
8.W niektórych przypadkach (np. Tlenofon) trzeba wykasować ściąganie skryptu provisioningu w ustawieniach voip. Jeżeli tego nie zrobimy po restarcie urządzenie znów nam się zablokuje. Zmienia się to w zakładce Provisioning widocznej w widoku zaawansowanym (advanced view). Ustawiamy wartość Provisioning enable na "no". Dla pewności można też usunąć adres do pliku provisioningu.
9.Robimy upgrade firmware do wersji jaką chcemy mieć. Polecam oryginalny linksysowy 2.01.03.
I to wszystko.
Powodzenia
Z jakiego firmware robiles to odblokowanie? ja mam 2.01.03 i u mnie nie dziala ten sposob. Po zmianie hasel w 4 miejsach daje SAVE bez klikania "continue" otwieram nowa zakladke w firefoxie i czekam dosc dlugo. Loguje sie jako admin admin (tak chyba jest standardowo) nastepnie zakladka VOICE teraz podaje login "user" oraz haslo "1234" nastpenie klikam Admin login i wywala mi jakis blad ..... co robie nie tak ?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?