25 Listopada 2024 06:02:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.225.149.158
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato 1.10 bugi/problemy
stegano
Proszę zgłaszać w tym wątku tylko poważne bugi/problemy.
Posty typu: "a mi to działa to co tobie nie działa" będą od razu usuwane.

- Czytajcie wypowiedzi poprzedników aby nie powielać problemów.
- Testujcie wszystko 3 razy zanim napiszecie.
- Podajac problem piszcie dokladnie w jakich warunkach on zaistnial, a nie tylko "costam nie dziala..."
- przeczytajcie readme ! zostalo tak zmienione aby odpowiedziec na wiekszosc pytan - nurtujacych przecietnego smiertelnika
- zajrzyjcie również do FAQ'u napisanego przez autora Tomato

Proszę pisać o bugach/problemach wyłącznie dobrze przestestowanych i sprawdzonych.

POSTY, PO KTÓRYCH BEDZIE WIDAĆ, ŻE PISZĄCY NIE PRZECZYTAŁ README.htm BĘDĄ USUWANE.

WSZELKIE POSTY Z DOMYSŁAMI I/LUB PRZYPUSZCZENIAMI BĘDĄ KASOWANE

WSZELKI SPAM I OFFTOPIC BĘDZIE KASOWANY NA BIEŻĄCO

Od wersji Tomato 1.00 skrypt firewalla może mieć maksymalnie 8192 bajtów (8kCool. Pozostałe skrypty nadal mogą mieć max 4kB.

Informacje o błędach proszę umieszczać wg poniższego wzoru - ułatwi to znacząco przekazywanie informacji autorowi oprogramowania i poprawi to czytelność wątku.

Wersja Tomato:
Nazwa routera/Model:
Opis błędu/problemu:
Obejście/Rozwiązanie tymczasowe:

Edytowany przez robsonn dnia 08-10-2007 19:04
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

omegaxx
tomato ver 1.09 i 1.10
wrtg54GL

Mam tomato na 6-ciu routerkach, w tym na 4 GL-ach, problem występuje na jednym z nich. Jednak ze względu na powtarzalność błędu zamieszczam go w tym dziale. Wspomniany router pracuje w najbardziej obciążonej lokalizacji, ok 40 kompów po kablu, a sprawa dotyczy Port Forwarding. Po wgraniu ver. 1.09 a i później 1.10 funkcja ta przestaje działać po ok 3h od restartu. Router staje się głuchy na wszelkie regułki przekierowań portów. Problem jest dobrze sprawdzony. Z racji tego iż robiłem upa bez czyszczenia nvram na poprzednią wersję, dzisiaj sie wziąłem za porządny kilkukrotny reset, zaciągnąłem jeszcze raz binarkę, fleschowanie i wklepanie wszystkich ustawień z palca. Problem jak w zegarku powrócił po około 3h 15 minutach. Jedno mnie zastanawia ze na innych GL-ach problem nie występuje jednak tam są może po 2 - 3 regułki FW i do 5 kompów. W tym wypadku regułek jest ok 10 -ciu.
Pomaga restart spod WWW oczywiście czasowo, lub wgranie wersji 1.07 na której wszystko śmiga bezbłędnie tygodniami.

Po małym śledztwie wyszła mi jedna prawidłowość, BUG dotyczy WRT54 w wersji z 16 MB RAM / 4 MB Flash czyli GL i GS v4 i pewnie nie ominie wersji G

Link do tematu opisującego problem u innych userów:
http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=4006
Edytowany przez omegaxx dnia 12-10-2007 14:28
Pozdrawiam

buntownik
Mam pytanie i problem zarazem już kiedys o tym pisałem. Ale nie zauwazyłem na forum rozwązania tego problemu. Otóż kiedyes miałem tomato 1.07 w trybie client mode... jednak nie mogłem sie połaczyć na tomato w trybie klienta. Wgrałem wiec na WRT54GS v2 DD-WRT 24 beta i w trybie klienta dzialał jak przecinak. Teraz sie ucieszyłem o wysżło nowe tomato i wgrałem je ustawiłem na wirles client mode i znowu nic nie działa a na dd-wrt v24 rc4 wszystko działa. Niech mi ktoś wyjasni po co w tomato jest opcja APC albo wirlles clien albo client jak ktokolwiek to nazywa jeśli nie mozna na niej sie do sieci podłaczyc. zero pingów. Aby nie być gołosłownym opisze konfiguracje mojej sieci. Mam IP statyczne wiec ustawiam wszystkie agresy bramki gateway DNS itd clone mac wan zmieniam na mój w sieci. ustawiam na tryb B wpisuje szyfrowanie WEP i shared key siec znajduje pisze mi połaczenie itd a nic sie nie dzieje. A ciagle pisze ze połaczony i wszystko działa i tak na wsystkich wersjach tomato. Zauwazyłem ze jak zmieniam z trybu tylko B na mixed to czasem z jeden ping przechodzi do AP do którego sie łacze. Nie wiem czy tylko ja taki problem mam czy po prostu to nie działa. Bo to co jest na stronie producenta to jakaś "maniana" pokazali jak si epołaczyć w trybie klienta wybierając tylko kanał i pokzując ze sie połaczył. A gdy trzeba ustawic statycznie wszystko kolonować MAC i ustawić WEP shared to nic nei działa na jakiejkolwiek wersji tomato. I teram mam pytanie dlaczego w tomato u mnie tryb klienta nie działa w powyższej konfiguracji na na każdym dd-wrt v 24 czy beta czy nie działa wszystko w trybie klienta odjazdowo?? O co tu chodzi bo chciałem sie przesiasc na tomato ale niestety.... nie moge. A specjalnie nie bede zamawial dsl'a do domu po to aby tomato zadzialalo bo nie bedzie pracowało w trybie client wireles czy APC jak kto woli nazywac. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za uwagę. Oczywiście jesli ktoś si espotkał z takim problemem prosze o odpisanie. Bo ja zgłupiałem szczerze mowiąć aha odnośnie rutingu to mam na gateway ustawione no ale to pisałem itd.. kiedyś na forum czytałem rózne ustawienia aby tryb klienta działał ale nic a nic nie działało z tego co ludzie opisywali wiec.... poprosze skonfigurowac tomato w tryb klienta na WEP shared i statyczny adres tak jak mam ja i odpisac czy to w ogóle kiedykolwiek działało w takim ustawieniu? Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedz.

eRd
Buntownik, to raczej malo prawdopodobne zeby ta opcja nie dzialala na tomato, bo jest to tak podstawowa funkcja, ze odrazu milion osob by zglosilo brak prawidlowego dzialania Smile Moge jedynie ze swojej strony doradzic, ze jak przesiadasz sie z DD-WRT na tomato to wyszysc nvram oraz przywroc ustawienia fabryczne. Wan ustawiasz na static, wpisujesz dokladnie dane czyli ip, maske, dns itd potem wlaczasz radio, ustawiasz tryb APClient wpisujesz WEP i dajesz save i musi dzialac.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

iZYD
tryb apc działa ... trzeba tylko pamiętać że router ma mieć adres z innej podsieci (jak masz ap na np. 192.168.1.x to router w apc musi mieć adres 192.168.y.x dzie za y wstaw cyfrę różną od 1) tak ma być i już. I oczywiście działa sam sprawdzałem zresztą jest to zgodne ze standardami po prostu wifi i port routera muszą mieć inną adresację sieci nie można mieć 2 takich samych sieci na routerze Smile pozdrawiam
iZYD
gg: 10033

Dialog 6Mbit/512kbit (PPPoE), WRT54GL v 1.1, Tomato 1.11 jako routerek g??wny
WRT54G v.3 jako ap dla klient?w
2xTP-Link WA-501G jako APC
1xTp-Link WA-542G jako APC
Ovis 5460 jako APC

u?yszkodnik?w: 15

buntownik
Koledzy Smile Ogromne dzieki ze zainteresowaliście si etym problemem. Jednak nadmienie coś bo spędziłem z tomato z ustawionym APC trybem sporo czasu wiec tak. Gdy kupiłem ruter miał firmware firmowe itd wgrałem tomato reset reset... itd (są inne sposoby na czyszczenie nvram?) sorrka al enie jestem specjalista Smile. Nastepnie ustawienia fabryczne przypisałem w tomato.. poustawiałem wszystko i nic.... Robiłem to wiele razy a czyszczenie nvram zawsze załatwiam resetem czy whrywałem firmowe firmware czy dd-wrt czy hyperwrt itd no i oczywiście tomato. Po prostu albo jestem skończonym debilem albo u mnie to nei działa. Sam sie pukam w główke dlaczego AP Client działa mi na dd-wrt na open wrt i hyperWRT a na tomato nie. Jesli chodzi o konfiguracje... Ustawiam statycznie wszystkie adresy sprawdzałem cyfra po cyfrze wszystko jest okay. Clonuje MAC wan i nawte pozniej wireles bo juz zgłupiałem jak nie działało. Ustawiam nazwe sieci tryb w jakim nadaje czyli B klucz wpisuje ustawiam ilu bitowy pokazuje to shared chodz na auto i tak dział. w rutingu dla APC oczywiscie gateway. No i kicha Sad. Zauwazyłem tylko ze jak zmieniam mode B na mixed to czasem gdy w tle leci ping do AP z którym sie łacze to z 2 pingi mi przechodzą. Ale dlaczego tylko czasem. Tzn. w ogóle nei ma pingów oprócz 2 na 100 puszczonych które przechodza raz na jakiś 20 reboot rutera. Dziwi mnie to robiłem to wszystko dziesiatki razy na dd-wrt i nigdy nei miałem problemu z niczym a tu nage tomato i AP Client tryb i wymiękam bo u mnei to nie działa. Równiez mnei zastanowiło to że mało ludzi ten temat poruszyło. Ja kiedys poruszałem ten temat za czasów wcześniejszych tomato. I wtedy uzytkownicy mieli pomysły ze trzeba tablice rutingu zmieniac, ze nalezy w filtrach ustawić Mac odpowiedni.. bla bla nic nie działało u mnie. Do tego zaczym wgrywam tomato na dd-wrt to zawsze resetuje i default ustawienia w oprogramowaniu sa... po wgraniu innego softu zawsze reset .... i default w oprogramowaniu i dopiero ustawienia jak nie działa to znowu reset itd.... Ale to nic nie daje. Apropos takiego wgrywania róznych softów ostatnio jak wgrałem dd-wrt to dziwnie radio si ezachowywało ciagle coś odbierałem w granicach 400kbps a ruchu na interfejsie sieciowym w kompie nei mialem tylko dioda od wlan na dd-wrt mi ciagle mrugała. Wiec jesli tak sie dzieje to źle jest wgrane. trzeba od netu odłaczyć ruter i resetowac go i wgrac i resetować tak ż ejak sie połaczy z siecia to akurat na dd-wrt dioda od wlan ma sie swiecic j ak nie ma ruchu bo jak ciagle mruga gdy nic nei robicie to coś nei tak poszło. To tylko tak mówie przy okazji bo juz kilka razy spotkałem sie z tym problemem. No i na koniech WIELKIE DZIEKI za zainteresowanie. Ogólnie podsumowujac stwierdzam że jestem debilem, gdyż u mnei na tomato nie działa APC dlaczego .... I don't know Sad . A poza tym czy wy sprawdzaliście u siebie w ogóle to ustawienie? bo kazdy ma dsl'a albo coś tam wchodzi kablem po WAN i sieszy si enetem ale połaczcie sie w trybie APC. Moze to i podstawowa funkcja ale prosze niech ktoś napisze czy w ogóle to u niedgo działa i na jakich ustawieniach. Na hyperWRT tez trzeba było coś w nvram pozmieniac aby tryb klienta działał moze coś podobnego jest w tomato?? NIe wiem nie znam sie Tam trzeba było poprzepisyfać nawzajem interfasy. CO do klas adresowych to ruter mam ustawiony na 192.168.1.1 a ja statycznie ustawiam na 192.168.0.50 czyli inna klasa adresowa wiec ten problem odpada.. Dobra nei będę smęcił bo szkoda mówięc o moim problemie. Jedno tylko nadmienie jesli ktos ma podobny problem niech sie dopisze tutaj pode mną. Bo ja zgłupiałem na wszystkich oprogramowaniach mi działa APC a na tomato nie. Pozdrawiam i dziekuje serdecznei za dołaczenie sie do dyskusji. Smile

iZYD
nie zrozumiałeś ... routerek który jest ap ma być w innej sieci niż routerek w apc czyli na ap masz np. 192.168.1.1 a na apc ustawiasz ip routera na 192.168.2.1 teraz rozumiemy się ???
iZYD

Ovis 5460 jako APC

buntownik
Rozumiemy sie Smile ponieważ Smile moj AP do którego sie łacze działa w trybie bridge odbiera linka na 5Ghz z bazy postawionej na Mikrotiku i rozsyła na 2.4GHz sygnał dalej wiec on nie ma nic do znaczenia bo jest tylko posrednikiem a chodzi ci z pewnoscią o klase adresową servera czyli MT a ona wyglada tak 192.168.0.1 to klasa sieci do ktorej sie łacze czyli jak to zwałes ruterek AP. A mój ruterek dokładnie linksys WRT54GS v2 32MB ram działa w klasie 192.168.1.1 i pisałem to wyżej. I dokładnie jest tak samo jak ty wyżej iZYD napisałes Wink. Poza tym gdyby to był problem to ani OperWRT ani DD-WRT ani Hyper-WRT w trybie APC nie działało by u mnie. wiec to nie kwestja klasy sieci bo one mam dobrze ustawione. Nawet ustawiałem na tomato jako APC 92.168.3.3 ip ruterka a przypomne że AP mikrotik działa na 192.168.0.1 wiec wszystko gra i tez tryb klienta nie działał. Zastanawia mnie tylko jedno w tym tomato. Mianowicie jak clonuje MAC pod tomato abym mogł podłaczyc sie do sieci to klonuje WAN MAC jednak po klonowaniu i zapisaniu ustawień nie mam tego MAC adresu podanego w statusie Tomato...... Wiec si epytam co jest grane?? Jednak nikt nie wie. A gdy klonuje Wireless MAC to wtedy klonuje mi sie WAN MAC i Wireless MAC w tomato i niby jest okay. I teraz mam pytanie. Na kazdym ruterze jakim si ebawiłem zawsze po klonowaniu WAN MAC zmieniał sie MAc adres w oprogramowaniu dla WAN i dla Wireless. I tryb APC działa wtedy na kazdym ruterze. A gdy robie clone WAN MAC na tomato to nic sie nie klonuje. Dopiero jak robie klonuje Wireless MAC to mi sie zmienia MAC WAN i Wireless MAC. Ale to jest bez sensu bo ja nie chce tylko klonowac MAC układu radiowego na moim ruterze ale równiez Wireless MAC. I tak czy inaczej w żadnej konfiguracji nie działa mi APC na tomato. Wiec jeszcze raz opisze co ja zmieniam i jesli ktos ma podobną konfiguracje to niech mi potwierdzi że u niego APC na tomato działa. Wiec tak mam statyczny adres (IP brama maska DNS wpisuje) Klonuje WAN MAC (clonowanie pod tomato Wireless MAC nic nie daje a po zmianie WAN MAC.. MACki w tomato od WAN i wireless sa takie same nie kapuje tego.) Ustawiam kanał nazwe AP rutera i tryb B albo G bo w takich nadaje obojetne... . No i za chiny tryb APC na tomato mi nie dział. A wcześniej wyczyściłem w tomato poprzez 30 sekund wciskania resetu nvram i dodatkowo poprzez czyszczenie nvram z poziomu softu. no i ustawienia defaulowe tez wciskałem wszedzie zapisywałem itd. Po prostu u mnie to nie działa. Nie wiem dlaczego a na prawde miałem już z 30 róznych ruterów z czego około 5 firm na których APC mi działa a na tym WRT54GS v2 + tomato nie działa nie kapuje tego. ma ktos jakieś rozwiażanie problemu. Bo konfiguracja zdaje mi sie normalna jak pod tomato tak i pod openWRt i DD-WRT bo przeciez inaczej pod innnym softem nie skonfigurowałbym ustawień dla APC aby sie połaczyć a w tomato nagle bym to źle robił. Jedyna niejasnośc dla mnei to to klonowanie pod tomato tych MAC adresów. W innych softach inaczej to wyglada a co wazne działa WAN MAC clone (jak klonuje to zmenia sie WAN i Wireless MAC i to widać) a w tomato nic si enie zmienia dopiero po zmianie Wireless MAC zmienia sie WAN mac i Wireless MAC.. ale jak moze sie zmienic po klonowaniu Wireless MAC adres WAN MAC jesli w ustawieniach rutera mam inny mac a w podsumowaniu pisze mi klonowany Wireless MAC .... tego to ja nie kapuje to samo sobie przeczy. Poza tym oczywiscie o kluczu zapomniałem WEP mam kodowanie na AP... bardzo łatwo je złamać jak sie ma aircrack'a no ale ... to nie ma znaczenia. Dobra dzieki za uwagę i WIELKIE DZIEKI że w ogóle ktos sie zainteresował tym problemem. Pozdrawiam wszystkich i współczuje tym którzy mają taki sam problem jak ja w tomato dla APC . Mysle że jakbym zmieniał sobie MAC na AP mikrotiku na MAN wan mojego rutera to by wszystko ruszyło ale nie po to mam ruter abym z klonowania MAC nie skorzystał.. a niestety pod tomato mi to nie działa. Może to nie jest wina Klonowania MAc ale pod tomato jest to dla mnie niejasne bo działa albo nie działa raczej tak jak dla przykładu w dd-wrt gdzie jak klonuje wan to i wireless mi sie klonuje i wszystko działa. a w tomato nic si enei zmienia po klonowaniu wan mac. A przeciez nei moge klonowac wan mac i wireless mac na ten sam mac. Bez sensu dlatego pewnie ten tryb APC u mnie nie działa, bo jest zły sposób klonowania WAN MAC w tomato. Okay już nic nie pisze bo mnie tu zlinczuja ale na prawde nei robie sobie kawałów .Chciałem wypróbowac Tomato w trybie klienta bo to nawet fajny soft do ruterka jednak jestem zmuszony wciskac znajomym dd-wrt bo APC na tomato mi nie działa. Po prostu jestem debilem..... i szkoda e na 3 innych sopen softach APC mi działa a na tomato APC mi nie działa heheh ironia losu i smiech w biały dzień. Okay pozdro wszystkim i niec ktoś sie odezwie co o tym sądzi z góry przepraszam za niejasne opisy iZYD sorka ze mnei wcześniej nie zrozumialeś,. mam nadzieje że teraz 'rozumiemy sie" Smile Pozdro

glob9
@Buntownik

Miałem ten sam problem łączenia sie z ap był to planet kodowanie wep, ustawiałem wszystko jak trzeba i na dd-wrt smigało a na tomato ni huhu jak bym nie ustawiał, dopiero jak admin zmienił z shared key na open smiga do dzis dnia bez problemu. I tez nikt nie znał rozwiazania tego problemu, tylko teksty typu ze nie ma bata musi działac.

sorki za zasmiecanie
Edytowany przez glob9 dnia 13-10-2007 22:06

buntownik
HAaaaaaaaaaaa w końcu ktoś wyjaśnił ten problem Dziekuje jak nie wiem co @glob9. Bo ja juz zaczynałem wymyslac nowe teorie spisku związane z niedziałaniem mi APC na tomato hehe Smile. No cóz w końcu wiem, że ktos miał podobny problem i mi ulżyło przynajmniej wiem gdzie problem lezy. Ja tak samo mam WEP shared key ustawione i tomato ni "huhu" Smile) A już sie bałem że klonowanie MAC adresów pod tomato nie działa jak powinno. Pozdrawiam i wiekie dzieki za odpisanie. Wink

marian3k
Wersja 1.10 - po kilku kilkunastu godzinach router jest niedostepny z zewnatrz. Z sieci lokalnej mozna sie zalogowac, jednak aministracja zdalna przestaje dzialac. Sprawdzone na 2 WRT54GS i na WRT54G. Na obu modelach problem wystepuje i zawsze po kilku godzinach. Pomaga tylko reboot.
Nie da sie rowniez zalogowac ani przez telnet czy ssh, jednak odpowiada na pingi no i routuje.
Bardzo frustrujace, nie wystepowalo w 1.07.

iZYD
dokładnie... a już myślałem że u mnie coś nie tak Smile)) nie można zdalnie zarządzać ;( cóż ...
iZYD

Ovis 5460 jako APC

Adik
Po jakim czasie obserwujecie te problemy? U mnie laczac sie przez no-ip.org dziala juz od kilku dni (wersja 1.10.1189 mod OpenVPN).
ITX-Sklep.pl - miniPC - komputery jutra | DeltaKOMP - us?ugi informatyczne - Lubicz, Brzoz?wka, Toru?

iZYD
w sumie nie wiem ... ale wydaje mi się że po jakiś 2 dniach
iZYD

Ovis 5460 jako APC

eRd
rowniez potwierdzam problemy z logowaniem zdalnym, przez jakis 1 czy 2 dni jest ok a potem zdalnie wejsc sie nie da Sad
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

md
zauwazylem w tej wersji powazne zwolnienie ladowania sie stron www, czy ktos z was zauwazyl podobne zachowanie?

wg ustawienia qos wszystko na port 80/443 dostaje priorytet high, dns (t/udp 53) highest - wczesniej nie dostrzeglem zadnych zwolnien

od razu tlumacze ze configu nie wklepywalem z palca od wersji 1.07 ale nie wydaje mi sie by powinno miec to jakiekolwiek znaczenie

yacus
potwierdzam MD! strasznie wolne ladowanie www, tragiczne pingi - ogoly wysoki spadek wydajnosci. przed routerem mam wpiety modem kablowy.

bigl
U mnie po 5 dniach przestało działać WiFi. A dokładniej niby radio działa, jest widoczne z innych stacji, ale próba połączenia jest nieudana. Nie pomagało wyłączenie na chwilę WiFi z poziomu WWW - dopiero reboot naprawił to. A na pewno mam wszystko ok na stacjach bo AP z całym profilem (SSID, hasło WPA2) jest wpisany na stałe i jest włączone auto-połączenie. 1.07 działało ponad 100 dni (a od wgrania pierwszy raz na pewno ponad 140 dni) i nigdy nie było żadnego problemu. Także wróciłem do 1.07 i czekam na poprawki.
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

qba
u mnie także zdalne zarządzanie nie działa :/

jachu
Niestety u mnie takze po kilku dniach zarzadzanie z zewnatrz pada Sad
Wszystko pozostale dziala ...
Edytowany przez jachu dnia 17-10-2007 16:12
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 103

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,684,703 unikalnych wizyt