25 Listopada 2024 00:28:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.59.244
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Ciągłe ataki wirusów
Damiano
Witam,
Obecnie siedzę na Tomatosie Firmware v1.06.0981 Smile

Pewnego dnia zauważyłem że mam jakieś wiry ponieważ Kerio cały czas mi wykazywał że plik exe został zmieniony.
Najciekawsze jest to że NOD32 sobie z tym nie poradził....
No trudno mówię sobie - robię skan pod linuxem za pomocą Avasta i heja z reinstalką Smile
Przeskanowałem,wywaliłem i zrobiłem format Smile

Reinstalacja wszystko okej poinstalowałem co trzeba i włączam neta na ruterze...W tym momencie jeszcze nie zdążyłem się obejrzeć i już ataki nonstop i wykrywanie kolejnych wirusów...
Operację tą powtórzyłem chyba z 5 razy i ciągle to samo - nawet uaktualnień nie zdąży ściągnąć i już po systemie....Płyta instalka pewna więc to nie jej wina Smile

Zastanawiam się czy to nie jest wina softu i ktoś wykorzysuje w nim 'dziury'...

Proszę o pomoc w temacie bo już mi ręce opadają Sad Shock
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

jimmy
Do poprawek to ostatniego (sierpniowego) autopatchera można ściągnąć (póki jeszcze jest) i robić update bez sieci. A pierwszą rzeczą to będzie zainstalowanie dobrego firewalla. Możliwe że ktoś w LAN ma robaczki i do tego to Tomato nie ma nic do gadania.
EDIT Nie doczytałem - skoro to przychodzi zaraz po włączeniu inetu to jedyna możliwość to że ktoś się podłącza do zainfekowanego kompa w LAN i próbuje wtedy zawirusować Twój PC.
Edytowany przez jimmy dnia 10-09-2007 15:26

Damiano
W lanie nie musi być nikogo i wirusy lecą jak najęte....

PS>Autopatcher to moja ostatnia deska Wink
Edytowany przez Damiano dnia 10-09-2007 18:16
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin

slafo
witam

instaluj tylko świeżą wersję kerio. Bez żadnych ustawionych wcześniej reguł sieciowych. W trybie dla zaawansowanych będzie sie pytał o wszystkie próby nawiązania połączenia. Masz wtedy szansę na zatrzymanie takich niechcianych wywołań. Mi takie działanie w podobnym przypadku pomogło.

pozdrawiam

arteq

Cytat

Damiano napisał/a:

IMO sie mylisz Smile Według mnie dobrym wyjsciem jest przejscie na linuxa np. Ubuntu Smile

PS. Sam juz jego uzywam ponad rok czasu, i jestem zadowolony.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

Dziadek

Cytat

Damiano napisał/a:

Instalacje rób bez netu, zainstaluj antywira oraz firewalla i dopiero wtedy podłącz sie do netu i ściągaj poprawki do Windows.

Damiano
Poradziłem sobie jednak - komp miał mnóstwo wirów B)

ArteQ---> siedziałem na ubuntu ale niestety tęskniłem za windozą Sad Wine nie sprawdza się tak jak należy a w ubuntu nie wszystko co jest mi potrzebne jest tak funkcjonalne jak w windozie Smile
System jest okej ale czasami lubi się wysypać i wtedy tylko reinstalka - miałem również problemy ze skanerem i cyfrówką więc niestety się zraziłem...

Do tego np.Avast czy clamav pod linuxem nie widział mi żadnych wirów a to one tak naprawdę były powodem tych ataków - Kaspersky dopiero pomógł Smile

Miałem dziadostwo o nazwie Win32.Virut.o Sad

tom78
Jakoś mi się nie chce wierzyć że z włączonym firewallem na tomato coś samo z siebie wchodzi.

Cytat

Damiano napisał/a:
poinstalowałem co trzeba ...

Ciekawe co się pod tym kryje - wczoraj zrobiłem eksperyment przy instalacji znajomemu systemu - goły system XP (oryginalny SP2) sterowniki do lanu +grafiki+płyty. 2 godziny pod Tomato aktualizował się i po internecie śmigał IE 7.0 - nic nie złapał.

Dla mnie instalujesz coś samemu co Ci śmieci albo ktoś po sieci Ci "sprzedaje coś".

ps. Obecnie sprzedawany nod32 nie ma wbudowanego firewalla, sprawdź sobie ESET Smart Security wersję beta 2 http://www.eset.eu/download/beta. To jest prawdopodobnie ostatnia beta, ma wbudowany firewall i ładnie to działa.
Jestem bardzo ciekawy co powie ESET Smart Security.
Edytowany przez tom78 dnia 11-09-2007 18:08
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

Dziadek

Cytat

Damiano napisał/a:
Miałem dziadostwo o nazwie Win32.Virut.o Sad

A czym go wykryłeś?
Bo Symantec rżnie głupa i na ich stronach takie hasło w ogóle nie występuje, podobnie z polskojęzyczną częścią internetu Sad

elektro-it
https://secure.grisoft.com/doc/34/cz/crp/3/ndi/67762
Linksys wrt54g v.3.1| OpenWRT
La Fonera | DD-WRT

>> Gramy na imprezach <<

tom78
wygląda że 5 września Nod32 dostał szczepionkę na tego szkodnika jak przeglądam raporty.
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112

Damiano

Cytat

tom78 napisał/a:
wygląda że 5 września Nod32 dostał szczepionkę na tego szkodnika jak przeglądam raporty.

No super tylko ja się z tym męczę od 1 września więc mnie nie zbawiło bo wir atakował antywira....
Usunął mi Kaspersky Smile
Z kompa nie korzystam tylko ja więc winnego nie znajdę - jedno jest pewne NOD32 mnie zawiódł na całej linii i to już nie pierwszy przypadek - u znajomego puszczał również shity (wir co mu exeki przerabiał - odchudzał do kilku kilo B)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 105

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,641,287 unikalnych wizyt