22 Listopada 2024 15:27:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.28.111
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
zmiana z 2.4beta > 2.3 sp2
slv
Witam

Kupilem Motorola WR850G v2 z wgranym DD-WRT v24 Beta (04/06/07) mini
Niestety zaobserwowalem problem z niemozliwoscia tworzenia wpisow statycznych do DHCP oraz dziwna rzecz.
MAC WAN jest klonem MAC komputera podlaczonego po ethernecie.
Po wlaczeniu pradu (uruchamia sie komputer oraz router motoroli) komputer dostaje IP publiczne !??!?!?
stalo sie tak juz kilka razy - za pierwszym myslem ze to jakis przypadek. Po wylaczeniu i wlaczeniu routera do pradu to ON otrzymuje IP publiczne a lokalnie po DHCP rozdaje IP z prywatnej puli.
Ma ktos pomysl o co tu chodzi ?

Po przekopaniu wiki z dd-wrt i poczytaniu forum stwierdzilem ze zrobie downgrade do dd-wrt[1].v23_mini_moto.bin. Niestety z poziomu panelu www po kilku sekundach odliczania dostalem komunikat upgrade: failed (proba przywracania ustawien fabrycznych z poziomu panelu administracyjnego tez nie pomogla)

Czy pozostaje mi tylko opcja z TFTP zmiany fimrwaru?

http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/H...fc8fc9d990

w/w link twierdzi ze ta motorola ma tylko 4MB flasha, czy w zwiazku z tym mozna do niej wgrac wersje generic? czy tylko micro albo mini?

jacbelfer
Wgraj sobie najpierw oryginalny -4.03
Poustawiaj boot-wait na on:

http://IP routerka/frame_debug.asp

W Enter Debug Command wpisuj po kolei (po każdym APPLY):

nvram set boot_wait=on

nvram commit

reboot

Wersja generic wejdzie do motoroli. Wgraj po http, pamiętając, że plik z softem musi być z rozszerzeniem trx.

slv
Dzieki - wieczorem tak zrobie jak podpowiadasz.

Wciaz mam dylemat odnosnie wersji DD-WRT...
Skoro motorola ma 4MB flasha z plik wersji ...-voip czy ...-vpn ma mniej niz 4MB to czy mozna go wgrac i bedzie dzialac?

Jezeli tak to dlaczego nie ma przygotowanej wersji dd-wrt.v23_XXXX_moto.bin dla generic, vpn i voip? - tego nigdzie nie udalo mi sie doczytac - moze tutaj ktos mi to wyjasni.

Pozdrawiam
Slawek

slv
Udalo mi sie wgrac wersja 4.03 oryginalengo softu.

potem probowalem wgrac wersje generic dd-wrt, ale bezskutecznie.

Udalo mi sie natomiast wgrac wersje mini, tylko mam powazny problem - nie moge sie zalogowac do panelu zarzadzajacego zarowno telnet jak i www nie przyjmuje root/admin.

O dziwo ustawienia MAC dla portu WAN jak i ustawienia sieci dla LAN sa takie jak byly pod softem motoroli !!!! - ale admin/motorola nie pasuje.

Probowalem na wlaczonym routerze przytrzymac ok 10s reset ale nic to nie dalo

Macie jakies pomysly?

slv
http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=3006

przeczytalem i bede wgrywal wersje micro.

Pytanie jednak jest aktualne - czy mozna wgrac wersje generic albo vpn?

Jak poradzic sobie z problemem hasel?

jacbelfer

Probowalem na wlaczonym routerze przytrzymac ok 10s reset ale nic to nie dalo

Motkę pod oryginalnym softem resetujesz 30 sekund. Zgłosi się na 192.168.10.1 z hasłem admin/motorola

Wgraj wersję DD-WRT dla motoroli.
Z hasłami są ciągle problemy, ale kilkakrotnie załatwiłem to wgrywając oryginalny, reset do domoślnych (+30 s) , włączenie boot-wait.
Potem wgrałem openwrt. Domyślnym userem jest root a hasło pakowałem zupełnie nowe.
Potem na tkie openwrt wgrywałem DD-WRT. Również Generic.

slv
Ustawilem sobie jakies wlasne haslo do loginu admin, ustawilem tez klonowanie MAC. Po resecie przyciskiem przez 30s haslo zostalo przywrocone do domyslnego, a informacja o MAC adresie dla interface WAN zostala _zachowana_ - jak to jest mozliwe??

slv
no i stalo sie ..
factory reset z panelu motorloli dopiero skasowal ustawienia MAC adresu ... ale pospeiszylem sie i nie ustawilem sobie ponownie boot_wait, wgralem Firmware: DD-WRT v23 SP2 (09/15/06) micro ale mimo wszystko nadal nie moge sie zalogowac ... malo tego nie moge tez wgrac softu po tftp.

Czy dobrze mysle ze pozostalo mi tylko dorobienie sobie JTAGa? - czy tez jest jeszcze jakas szansa na zmiane softu?

Reset przyciskiem nie pomaga oczywisice Sad

slv
Po resetcie przyciskiem, nastepnie po factory reset z panelu softu motorli informacje o wpisanym recznie MAC dla portu WAN znikla.

Po wgraniu dd-wrt micro MAC jest taki jak wpisalem !?!??!?!?!? - skad to sie wzielo???

ale i tak to nie zmienia faktu ze nie moge zalogowac sie do panelu zarzadzajacego

te motorole maja jakies dziwne i niezrozumiale dla mnie problemy z trzymaniem ustawic.

jacbelfer
Tylko jtag. Już nic nie wymyślisz. ZAWSZE boot-wait ma być ON. Pisałem, żebyś wgrywał po Openwrt...

slv
Wgrywalem spod wrt, wgralem oryginalny sofr 4.03, dalej factory default i zaraz pozniej wgralem dd-wrt mini - i to byl moj blad.

Cd w nowym watku.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 93

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,260,172 unikalnych wizyt