Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić od tygodnia. Na moim routerze (Asus 500gP) mam zainstalowaną Sambę. Wszystko pod Windows Xp śmiga jak trzeba. Ale nie chce chodzić pod Windows Vista Premium.
Vista przy próbie odczytania zasobów udostępnionych prosi o login i hasło.
Wiem że wiąże się to ze sposobem szyfrowania haseł. W Windows Xp trzeba było zmienić opcję szyfrowania z NTLMv2 na NTLMv i LM. Zrobiłem pod także w Viscie, poprzez zmianę rejestru, według opisu: http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=160858
Ale nie rozwiązało to problemu, podobnie jak u autora do którego odsyła link. Obczytałem wszystko co tylko się dan na google i innych forach i nic. Wszyscy tylko odsyłają do zmiany tego rejestru. Ale to nie działa i wygląda że nie jestem pierwszym u którego nie działa.
Może ktoś ma w tym zakresie jakieś doświadczenia?
Od razu uprzedzę takie przypuszczenia, iż nie chcę mi to działać bo mam wersję Visty beta czy piracką. Nic z tych rzeczy - Vista jest oryginalna, świeżo instalowana.
Czyli praktycznie to samo co w opisie. Tym bardziej iż problem nie leży po stronie samby, ale jak zwykle Windowsa. Ważnie aby w opcji "workgroup" podać taką nazwę grupy, do jakiej należy Twój komputer z Vistą. U mnie to po prostu WORKGROUP. Ale może to być DOMEK, DUPA lub cokolwiek innego. Mam nadzieje że wiesz gdzie to ustawić w Viście.
Teraz co musisz zmienić w Viście. Po pierwsze zmiana sposobu szyfrowania hasła i loginu. Samba w wersji 2.x.x.x obsługuje jedynie szyfrowanie LM i NTLM. Zaś Vista obsługuje standardowo NTLM2. Przez to nie mogą się dogadać. Ale można to zmienić. Jak? Zależy jaką masz Vistę. Jeśli jest to Vista Home lub Home Premium, trzeba grzebać w rejestrze. Jeśli jest to Vista Business lub Ultimate to bez grzebania w rejestrze.
Vista Home i Premium.
1. Uruchamiasz regedit.
2. Znajdujesz klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Lsa\LMCompatibilityLevel
3. Zmieniasz wartość klucza z 0x3 na 0x1 (czyli z 3 na 1).
4. Reboot
Vista Business, Ultimate
1. Uruchamiasz: secpol.msc
2. Go to: Local Policies > Security Options
3. Find "Network Security: LAN Manager authentication level"
4. Change Setting from "Send NTLMv2 response only" to "Send LM & NTLM - use NTLMv2 session security if negotiated"
Piszę to w wersji angielskiej - bo taki opis znalazłem na necie, zaś sam też mam wersje ang. Visty, wiec nie wiem dokładnie jak to jest w wersji polskiej przetłumaczone.
Jak to masz już zrobione - pozostaje udostępnić udziały. Problem jednak jest w tym, iż Vista nie wiadomo dlaczego dalej nie chce udostępniać zasobów w sposób typowy, czyli poprzez otoczenie sieciowe. Dalej żąda hasła i dalej nie pozwala sie logować , nawet jak podasz hasło.
Jedyny rozwiązaniem jakie znalazłem - to po prostu zamontowanie dysku sieciowego z udostępnionym udziałem.
Ale żeby nie było tak prosto - nie da rady tego zrobić z poziomu panelu sterowania, tylko z okienka "DOS-u"
Czyli po kolei:
1. Uruchamiasz "Command Prompt". W wersji polskiej to będzie w Akcesoriach, to okno "DOS-u"
2. Następnie komenda NET USE
3. Z nieznanych przyczyn Vista nie czai nazwy danego komputera który udostępnia dysk/udział, trzeba podać to w postaci adresu IP.
Czyli komenda: "NET USE z: \\OpenWRT\dysk1" nie zadziała pod Vistą, ale już komenda NET USE z: \\192.168.0.1\dysk1, będzie działała. Pozwoli to nam utworzyć dysk sieciowy oznaczony literą Z, który będzie udostępniał udział dysk1
I to chyba tyle. U mnie teraz udostępnianie działa wyśmienicie, nic nie zawiesza się, nie ma żadnych problemów.
A i jeszcze jedno - pewnie będziecie chcieli też zapisywać na udostępnionym dysku, a nie tylko odczytywać dane. Pod Windowsem (zarówno XP, jak i Vistą jest jednak tradycyjnie problem).
Konieczna jest zmiana w sposobie montowania dysku. Nie wiem jak u jest u innych zrobione bo są różne szkoły. U mnie montowanie dysku jest w plikuetc/hotplug.d/usb/01-mount
Trzeba tam zmienić linię: mount -o ${part} ${path}
na:
mount -o auto,users,umask=000,dmask=000,fmask=000,uid=65534,gid=65534 ${part} ${path}
Bez tego jak się udostępniło dysk za pomocą
Samby, to pod Windowsem nie można było zapisywać nic. Ktoś na forum
proponował dodanie takie linii:
force user = root
Ale inna osoba stwierdziła że to bardzo zły pomysł i zaproponowała to:
mount -o auto,users,umask=000,dmask=000,fmask=000,uid=65534,gid=65534
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?