witajcie,
mam problem z niedziałającym "acces restricion" i "qos" w trybie bridge mode.
sprzęt: linksys wrt54gl, soft tomato 1.07
w trybie AP działa QoS, nie działa Access Restricion
w trybie Bridge mode nie działa ani QoS, ani Access Restricion
linksys ma dzialac docelowo w trybie bridge.
moje screeny..
basic:
acces restricion:
i na takich ustawieniach otoczenie sieciowe normalnie jest widziane... (te za mostem), co wg mnie nie powinno miec miejsca.
Oczywiście przycisk SAVE był - niejednokrotnie nawet - wciskany
regułek z QoS nie bede zrzucał, bo w trybie AP ogranicza predkość do 30kB (tak jak jest ustawione), więc ustawienia są OK. Wystarczy ze zmienie tryb na bridge, qos przestaje działać (hula z max predkoscią), pomimo tego ze jest włączone tak jak w AP mode.
konfiguracja dla bridge mode:
siec > ap ovislink > moj linksys > laptop po kablu
konfiguracja dla AP mode:
siec > moj linksys > laptop po wirless
jak coś jeszcze mam dodać to piszcie..
pozdro
Edytowany przez ghost-dog dnia 15-07-2007 11:50
Może się mylę ale QoS i Access Restricion działa tylko w trybie router - tak przynajmniej jest u mnie. Nie udało mi się zmusić do QoS w trybie AP ale dla mnie to jest w miarę logiczne.
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112
tylko ze u mnie QoS w trybie AP dziala (testowalem ograniczenie predkosci sciagania po sieci lokalnej, i ucinalo, co prawda do 20kB, a mialem ustawione 10, ale to szczegol). Więc to jest jednak dla mnie nielogiczne, czemu np w trybie AP QoS dziala, a Access Restr. nie.
W trybie Bridge - WRT'tek jest przeźroczysty dla innych urządzeń w sieci. Poza tym działa tylko w warstwie 2 OSI czyli warstwie sprzetowej (MAC) i nie interesują go pakiety przechodzące przez niego (nie routuje ich). Działa wyłącznie jako media converter stąd access restrictions jak i QoS nie będą działać.
robsonn napisał/a:
W trybie Bridge - WRT'tek jest przeźroczysty dla innych urządzeń w sieci. Poza tym działa tylko w warstwie 2 OSI czyli warstwie sprzetowej (MAC) i nie interesują go pakiety przechodzące przez niego (nie routuje ich). Działa wyłącznie jako media converter stąd access restrictions jak i QoS nie będą działać.
A w trybie AP też jest tak samo jak w Bridge ?
Asus RT-AC87U OFW
Asus RT-N66u Merlin
2xWRT54GL Tomato v1.28
Qnap TS-112
Tak w trybie AP rónież działa jako media converter - tylko i wyłącznie (zakładam, że działa tylko jako AP)
Edytowany przez robsonn dnia 17-07-2007 21:45
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?