24 Listopada 2024 17:26:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.228.32
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL Tomato 1.07 - problem z siecią lokalną
praddie
Witam wszystkich!
Kilka dni temu kupiłem WRT54GL aby dzielić internet na:
- PC z Win XP, karta D-Link PCI DWL-G520
- Laptop FS z Vistą, karta Wireless 3945ABG
i w końcu pozbyć się kabla przeciągniętego przez pół mieszkania Smile.
Internet mam od osiedlowego providera. Do mieszkania doprowadzony jest skrętką. Dynamiczne IP. Łącze symetryczne 1Mb/1Mb.

Router miał niemiecki soft. Zupełnie nie ablam w tym języku, więc wgrałem Tomato 1.07, skonfigurowałem (tyle o ile) i jakoś chodzi.... Nawet byłem z siebie zadowolony, bo BLADEGO pojęcia nie mam o sieciach i bardzo ograniczone o sprzęcie komputerowym...
Www śmiga - nie potrzeba lepiej. E-mail działa, ale mam kłopot z ftp i siecią lokalną.
Jak dotąd ściągałem coś z eftepa osiedlowego, to miałem transfery 1Mb/s (nie wiem, czy dobrze napisałem, ale plik 700 Mb ściągał się przez max 1min), a teraz..... szkoda gadać Sad.
To samo z siecią domową. Wymieniając pliki pomiędzy komputerami w sieci, po prostu krew człowieka zalewa.
Przykład:
Puściłem z PC na laptopa plik o wielkości 695 Mb. Przez 70s trwało "obliczanie pozostałego czasu". Po tych 70s zaczęło się ściągać... Po 4,5 min pojawił się komunikat, że "COM Surragate" nie odpowiada (zamknąłem proces). Ale nic to! Dalej się ściąga (nie przerwało). Plik ściągnął się po 8,5 min, a potem znowu komunikat, że COM Surragate nie odpowiada... (ponownie zamknąłem proces). W rezultacie okazało się, że oba komputery mają połączenie z routerem i widzą siebie, ale router nie ma połączenia z internetem. Musiałem zresetować router i dopiero było wszystko OK.

Co można zrobić, żeby sieć wewnętrzna lepiej chodziła - a raczej: żeby w ogóle chodziła?
Jakich opcji/ustawień (nie kumam 80% z nich) mam szukać w sofcie routera i jak je ustawić?

--
Pozdrawiam,
praddie

jimmy
Jedna rzecz - transmisja po wireless to nie to samo co transmisja po skrętce. Na skrętce swobodnie osiągniesz transfer 10-12 MB/s, a na wirelessie (nawet tym G) będzie maks 3-5 (w teorii do 7 MB/s) (w teorii 54 Mbit/s gdzie skrętka 100 Mbit/s). Jeśli chcesz szybko kopiować duże ilości danych to podłącz kompy kablem. Następna rzecz o której musisz pamiętać to zabezpieczenie sieci bezprzewodowej jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś (najlepiej WPA lub WPA2). Chyba że chcesz mieć nieproszonych gości.

praddie
Przyznaję, że nie spodziewałem się cudów, ale ponad ośmiokrotne "spowolnienie" jest dosyć irytujące.
Niezależnie od tego problemem pozostaje nadal "COM Surragate" i konieczność resetowania routera.
Kiedy wrócę na kwadrat, sprawdzę transfer po kablu, może faktycznie będzie ok...

pozdr.
praddie

praddie

Cytat

jimmy napisał/a:
Jedna rzecz - transmisja po wireless to nie to samo co transmisja po skrętce. Na skrętce swobodnie osiągniesz transfer 10-12 MB/s, a na wirelessie (nawet tym G) będzie maks 3-5 (w teorii do 7 MB/s) (w teorii 54 Mbit/s gdzie skrętka 100 Mbit/s).

W ten łykend adminom mojej sieci osiedlowej coś się chyba zepsuło i mialem transfery DL na poziomie 2,6 Mbit (broń Boże nie z sieci lokalnej !! Ściągałem z rapidshare.com).
Nic to nie zmieniło (bo niby dlaczego miałoby) w transferze pomiędzy PC a laptopem. Poszukałem w sieci i okazało się, że problem z COM Surragate występuje tylko w MS Vista i związany jest z plikami multimedialnymi. Gdyby ktoś potrzebował rozwiązania, to proszę:
http://www.howtogeek.com/howto/window...mment-7632

...jest to jednak średnio udana ucieczka od problemu, a nie jego rozwiązanieSad. W moim wypadku spowodowało to, że nie mogłem korzystać z softu dla telefonu komórkowego (MyPhoneExplorer).

Kopiowanie pliku 700 MB z komputera na komputer wygląda mniej więcej tak:
Zaczyna się kopiowanie z prędkością 3-3,2 Mbit/s. Po chwili (jakaś 1/4 pliku proces zatrzymuje się, prędkość znacząco spada... Po jakimś czasie kopiuje się kolejna partia pliku, ale już z dużo mniejszą prędkością, znów zatrzymanie i znów znaczny spadek prędkości. Ostatnia część pliku kopiuje się z prędkością 1.200-1.800 kilobitów !!!
Całość trwa ok 8-10 minut !!

Wygląda to tak, jakby coś, gdzieś z chwili na chwilę się zapychało.

Czy można temu jakoś zaradzić ?

Cytat

jimmy napisał/a:
Następna rzecz o której musisz pamiętać to zabezpieczenie sieci bezprzewodowej jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś [...]

Używam WPA2.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 85

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,597,467 unikalnych wizyt