połączenie miedzy komputerami w Tomato
|
szczepulek |
Dodano 12-06-2007 23:10
|
User
|
witam, mam taki problem.. do routera podlączyłem 2 kompy, jeden radiówka a drugi po skrętce, router odbiera net z AP skrętka. oba kompy maja przydzielany adres automat. oba maja winXP, ta sama grupe robocza sieci, łączą sie z netem, ale nie wiem jak skonfigurowac ogólnie kompy i router aby działała normalnie siec LAN, tzn połączenie miedzy tymi dwoma komputerami, bo teraz zaden n ie widzi drugiego. Jak ustawic wszystko zeby moc np. pograc w sieci LAN w gry, a nie poprzez internet. Nie wiem czy to normalne.. pingi z pc do routera dzialaja, a w tomato po wpisaniu adresu kompa wyswietla ze wszystkim pingom upłynąl czas. jakby nie widzial kompow. za pomoc dziękuję z góry. |
|
|
|
moHer |
Dodano 14-06-2007 00:08
|
User
|
chociaż to nie temat do działu tomato, to najpierw ustaw na obydwu komputerach ta sama grupę roboczą, jak nie zadziała, to wyłacz zapory windowsowe
Pzdr |
|
|
|
LinK |
Dodano 20-06-2007 22:37
|
User
|
Ja mam taki sam problem i wyłączenie zapór nie pomaga. Na wszystkich kompach taka sama grupa robocza (2 kompy na wi-fi, 1 komp na skrętce) Nie mogę nawet zpingować komputera z którego pinguje. Może chodzi o to ze mam jeszcze 'norton internet security 2004' i trzeba tam wyłączyć jakąś opcje... ale ja nie wiem jaką... mógłby ktoś pomóc? |
|
|
|
eRd |
Dodano 20-06-2007 23:55
|
OL Maniac
|
Cytat LinK napisał/a:
Ja mam taki sam problem i wyłączenie zapór nie pomaga. Na wszystkich kompach taka sama grupa robocza (2 kompy na wi-fi, 1 komp na skrętce) Nie mogę nawet zpingować komputera z którego pinguje. Może chodzi o to ze mam jeszcze 'norton internet security 2004' i trzeba tam wyłączyć jakąś opcje... ale ja nie wiem jaką... mógłby ktoś pomóc?
najlepiej calkowicie to wylacz
a konkretnie to pewnie firewall w to wbudowany blokujeB) |
|
|
|
szczepulek |
Dodano 21-06-2007 09:58
|
User
|
faktycznie to nie do tego dzialu zapytanie, sorki..
ale co ciekawego zauwazylem, w trybie awaryjnym jako Administrator widze swoje katalogi udosteonione.. i jak sie nie myle jest nawet grupa robocza z moim kompem. ale jak uruchomie pc ponownie w normalnym trybie.. jako uzytkownik Szczepan (Admin) to przy prubie wyswietlenia grupy, itp wychodzi komunikat ze nie mm odpow uprawnwien i mam sie skontakt z administratorem.. tylko ze konto szczepan ma uprawnienia admin. to jest chore.. czyżby format? wiec to na pewno nie bedzie wina routera, as tym bardziej Tom'aTo |
|
|
|
LinK |
Dodano 22-06-2007 13:51
|
User
|
Cytat eRd napisał/a:
najlepiej calkowicie to wylacz
a konkretnie to pewnie firewall w to wbudowany blokujeB)
Co masz na myśli? Jeśli całkowicie wyłącze Nortona to będe narażony na ataki... Ma ktoś może jakiś pomysł na jakieś dobre rozwiązanie?
Linksys WRT54G v.3.1 - Tomato 1.07
|
|
|
|
eRd |
Dodano 22-06-2007 16:57
|
OL Maniac
|
Cytat LinK napisał/a:
Może chodzi o to ze mam jeszcze 'norton internet security 2004' i trzeba tam wyłączyć jakąś opcje... ale ja nie wiem jaką... mógłby ktoś pomóc?
Z tego co mi wiadomo to ten internet security od nortona ma pare rzeczy w sobie, poczwszy od antywira na firewall'u konczac, nie przesadzaj ze jak na chwile wylaczysz jedna z uslug (a konkretnie samego firewall'a) na chwile to Ci sie komp zasyfi ja tam poza tym windowsowym nie posiadam zadnego B) |
|
|
|
figurel |
Dodano 24-06-2007 17:29
|
User
|
Cytat szczepulek napisał/a:
oba kompy maja przydzielany adres automat. oba maja winXP, ta sama grupe robocza sieci, łączą sie z netem, ale nie wiem jak skonfigurowac ogólnie kompy i router aby działała normalnie siec LAN, tzn połączenie miedzy tymi dwoma komputerami, bo teraz zaden n ie widzi drugiego.
Uaktywnij konto gościa, u mnie w takim samym przypadku pomogło. |
|
|
|
elektro-it |
Dodano 24-06-2007 18:02
|
User
|
a umnie jest tak. linksys jak z podpisu, system tez. kompy z winxpsp2 home. zadnych kont gosci. udostepnione tylko katalogi i dziala. nawet drujarka w sieci dziala. firewall'e windowsowe normalnie dzialaja.
|
|
|