24 Listopada 2024 12:31:09
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.0.48
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Czy WRT54GL pokryje sygnalem 3 poziomowy "szeregowiec"
Bambolo82
Czesc! Buduje wlasnie swoja pierwsza w zyciu siec WIFI. Kupilem juz CHELLO i router WRT54gl, ktory chce zainstalowac na srodkowej kondygnacji 3 poziomowego domu "szeregowego" (kazda kondygnacja ma ok. 40 m kwadratowych powierzchni, sciany zewnetrzne z ceglanych pustaków ceramicznych "Porotherm", podlogi ze zbrojonego betonu, niezbyt zagmatwana "topografia" scian wewnętrznych z gazobetonu lub kartono-gipsu) rozdzielac nim bezprzewodowo internet na 2 laptopy. Zastanawiam się czy takie ustawienie tego routera zapewni sygnal na wszystkich trzech kondygnacjach. Czy jesli spotka mnie nie mila niespodzianka w postaci baraku sygnalu to czy dokupienie antenek Linksys 7dbi rozwiąze ten problem czy moze raczej bede musial kupic inny router (jaki?0. Prosze o odpowiedz i podzielenie sie doswiadczeniami uzytkownikow ktorzy maja podobne instalacje w domach wielopoziomych. Pozdrawiam.

qba
3 piętra po 40m2 ?? ciężko będzie Wink
u mnie przebija się przez 2 stropy ale siec jest tylko wykrywana ale juz nie ma szans sie połaczyc Wink moze na tych 7dbi bedzie lepiej ale nie gwarantuje

Bambolo82
@qba: czy tez masz siec w szeregowcu? w sumie chce aby sygnal dotarl 1 pietro wyzej i 1 pietro w dół (dlatego chce router ustawić centralnie na srodkowej kondygnacji). Generalnie sygnal ma wyatrczyc do funkcjonowania internetu, przesylanie plikow po lan raczej nie bede wykorzystywal. Czekam na dalsze opinie Smile

qba
u mnie stoi na 2 piętrze i na parterze był sygnał Wink ale jak pisalem ledwo ledwo

mescator
dwa sasiednie pietra.... zalezy od rodzaju stropów, ale raczej nie licz na to, w poziomie przez scianki dzialowe to spoko i to calkiem daleko, ale w pionie bedzie kiepsko. podnoszenie sily sygnalu niewiele pomaga, musisz zmienic antenki.
Edytowany przez mescator dnia 31-05-2007 19:54
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

Bambolo82
troche sie zmartwiłem tymi pesymistycznymi opiniami...w każdym razie jutro się przekonam czy moja sieć zadziala tak jak sobie to wymarzylem...wieczorem przychodzi monter z CHELLO i wszystko się okaże

piotrg
po co monter wlacz GL i zobacz czy masz sygnał ( logujesz sie na niego po WIFI i mozesz wyslac plik na drugi laptop ) BTW nic z tego nie bedzie antenki tez nic nie pomoga szkod 150 zl ( sieciowki w laptopach sa bardzo slabe ) pozostaje Ci WRT54GX, WRV 200 lub WRT300/350N ten to spoko
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

sino

Cytat

Bambolo82 napisał/a:
troche sie zmartwiłem tymi pesymistycznymi opiniami...w każdym razie jutro się przekonam czy moja sieć zadziala tak jak sobie to wymarzylem...wieczorem przychodzi monter z CHELLO i wszystko się okaże

Jutro to znaczy dziś Grin, ale ... nie wiem czemu niektórzy tak potwornie się boją testów!
Pierwsze co zrobiłem po zakupie WRT-ka (po zabezpieczeniu WPA-AES) to nosiłem go tu i tam i pingowałem z kompa ping 192.168.1.1 -t -l 60000 oraz badałem zasięg programem od sieciówki i netstumblerem.

Będzie działać, u mnie w bunkrze działa, ale byłem zmuszony do ustawienia WRT na tryb b, żeby dobry zasięg był wszędzie (a nawet 30m od domu). I jest on mocno zróżnicowany, bo np. 2 piętra niżej po skosie jest super, a na tym samym piętrze po skosie ledwo dycha (no bo 2 ściany bunkra i łóżko).

Bambolo82
@sino: dzięki za pokrzepiającą opinię! niestety jeszcze nie mam chello bo monter z UPC miał jakieś problemy i po godzinie prob zrezygnował (w poniedziałek ma przyjść ekipa serwisowa)...Sad...dlatego moj router narazie leży bezczynny. Co do waszej sugestii ze mozna przetestowac zasieg bez polaczenia internetowego, to raczej zaniecham tego. W instrukcji i na obudowie routera znajduje się kategoryczna rekomendacja aby nie podlaczac zadnych kabli do routera zanim nie uruchomi sie plytki CD z kreatorem automatycznej konfiguracji (kreator sam konfiguruje router i potrzebuje łącza internetowego, ktore ma byc skonfigurowane z routerem).
Musze zatem uzbroic sie w cierpliwosć do poniedziałku. Mam nadzieje ze jednak w przyszlym tygodniu bede mial to upragnione CHELLO Smile. Obiecuje podzielic sie spotrzezeniami co do efektywnego zasięgu WRT54GL w moim domku szeregowym. Wim ze wiele osob boryka sie z problemami instalacji WIFI w domkach. Prosze was o kolejne porady i opis wlasnych doswiadczen z zasiegiem WRT54GL w domkach wielopoziomowych. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!

rzuku
Zawsze możesz postawić Tomato, podkręcić moc i problem zasięgu zniknie.

motomouse

Cytat

Bambolo82 napisał/a:
W instrukcji i na obudowie routera znajduje się kategoryczna rekomendacja aby nie podlaczac zadnych kabli do routera zanim nie uruchomi sie plytki CD z kreatorem automatycznej konfiguracji (kreator sam konfiguruje router i potrzebuje łącza internetowego, ktore ma byc skonfigurowane z routerem).

Z tym kreatorem sieci to tylko same problemy są :]

Domyślnie adres routera to 192.168.1.1, użytkownik jest pusty a hasło to admin.

Podłącz komputer kablem do jednego z portów LAN ( 1-4 ) ustaw na komputerze adres 192.168.1.2, maskę 255.255.255.0, bramę 192.168.1.1 i zaloguj się na router. Żaden kreator Linksysa nie jest Ci potrzebny.
WRT54GL v1.1 DD-WRT v23 SP1 Final (05/16/06) std

Ratsu
z tym podkręcaniem mocy to nie jest tak jak myślisz ... gdzieś kiedyś przeczytałem ,ze przy większej mocy nadajnika mogą być większe "szumy" i nie zawsze pomaga. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem było by zakupienie jakieś zawnętrzej antenki (360 stopni) A co do zasięgu sieci to wydaje mi ię ,ze bez problemu bedzie wszędzie zasięg nawet na standardowych antenkach. Pozdrawiam

morlov
Jaka macie ustawiona moc w wrt54 przy standardowych antenkach?

mescator
42mW = 16.23dBm
100mW = 20dBm
zyskalismy 3.7dBm w zamian za prace na granicy bezpieczenstwa

wymiana antenek 3dB->7dB daje ten sam efekt bez ryzyka spalenia radia, ale kosztuje...

na moj gust, nalezy zastosowac oba, podwoic moc (bezpieczne 84mW) i zmienic antenki, efekt wyjsciowy = 23.24dBm
Edytowany przez mescator dnia 03-06-2007 09:31
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

rzuku
Mam u siebie 75 mW i problemu szumów nie ma. Czytałem, że zaczyna on występować pow. 84 mW.

Bambolo82
Czesc! Okazało się że sygnał CHELLO podciągnięty do mojej posesji jest zbyt słaby (podobno zawinił niskiej jakośći kabel jaki deweloper przepóścił przez ściany budując mój "szereg") a ponadto jest zakłócany przez wzmacniacz sygnalu telewizji kablowej UPC jaki wczesniej samodzielnie zamontowałem aby rozdzielic telewizje na 4 telewizory. Koniec konców po deinstalacji wzmacniacza telewizji modem kablowy połączył się z sygnałem internetu CHELLO. Teraz czekam na werdykt "mędrców" z UPC czy instalacja usługi przy sygnale -11 dB wogóle wchodzi w grę (ze względu na formalne polskie normy techniczne które ponoć dopuszczają sygnał minimum -8 dB). Dam znać najwcześniej w piątek czy internet działa i czy WRT54gl pokrył sygnałem cały 3 piętrowy domek. Pozdrowienia!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,570,365 unikalnych wizyt