Wlasnie wrocilem z wczasow i przed wyjazdem zapomnialem odlaczyc zasilacz. Tak sie nieszczesliwie sklada ze ten zasilacz oprocz zasilania telefonu zasila jeszcze antene dachowa. A kabel z telefonu biegnie sobie przez kilka pokoi i dochodzi do mojej bramki PAP2T. Pisze to wszystko bo podejrzewam ze cale zamieszanie moze byc spowodowane czestymi ostatnio burzami.
Otorz moja bramka zachowuje sie nastepujaco:
Jak dzwonie do kogos kto ma telefon stacjonarny to normalnie slysze mojego rozmowce zas on zupelnie mnie nie slyszy
Jak dzwonie do kogos "po loginie" (mam konto voip na voipdiscount i w tej bramce mozna klawiszom speeddial przypozadkowac inne loginy z voipdiscount i w ten sposob dzwonic do osob ktore maja konta w voipdiscount), to ani ja nie slysze tego do kogo dzwonie ani on mnie nie slyszy.
Podejrzewam burze, jednak caly czas mam jeszcze nadzieje ze to cos innego. Probowalem bramke przywrocic do ustawien defaultowych (**** 73738# 1) ale nic nie pomoglo, za to musialem napocic sie aby ja skonfigurowac tak jak jak bylo na poczatku (dobrze ze mialem gdzie te ustawienia podgladnac - bo zniklo prawie wszystko - dialplan, wszystkie tony pojawily sie jakies egzotyczne ... itd). Probowalem tez wymienic ten kawalek firmware ktory mozna sobie wziac np z tej strony:
http://www.nomadic.com.pl/plugins/_newsedit/news/1/index.php
I nic, zadnych zmian
Najbardzie zastanawia mnie w tym wszystkim to ze jak dzonie na stacjonarny to slysze tego do kogo dzwonie. Gdyby piorun upalil cos fizycznie to raczej nie slyszalbym rozmowcy zarowno jak dzwonie po loginie jak i kiedy dzwonie na stacjonarny.
Niestety mnie nikt nie slyszy ani w jednym ani w drugim przypadku.
Czy ma ktos moze jakis pomysl? (oprocz odeslania bramki do producenta - jest na gwarancji, a jak wcale nie musze sie tym chwalic ze stalo sie to po burzy. Zagladalem do niej do srodka i nie widac zadnych sladow zdradzajacych przepiecie jako winowajce)
Pozdrawiam i dzieki z gory za rady
Tomek
Edytowany przez alleks dnia 16-05-2007 00:04
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?