24 Listopada 2024 09:52:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.224.63.123
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Projekt sieci ;) Jakie APki zastosować?
NeoX
Firma mojego ojca produkuje pewne urządzenia do monitornigu Wink
Urządzenia te potrzebują nieustannego połączenia ze stacją obsługi tzn. komputerem kontrolnym.
Teraz pewna firma, która zakupiła od ojca sprzęt, zakłada system monitoringu na pewnym nowo budowanym osiedlu domków jednorodzinnych.
Wybrali połączenie siecią Ethernet pomiędzy centralką a komputerem.
Będzie to połączone mniej więcej tak:

Stacja obsługi połączona światłowodem do puszki gdzieś pod domem. W puszce konwerter mediów na skrętkę która idzie do switcha. Do switcha podłączona centralka, AccessPoint i następny konwerter mediów na światłowód który dalej idzie do następnego domku, w którym to samo odnowa...

Wiadomo że w takich systemach potrzebna jest wysoka stabilność łącza, niemożna więc dopuścić do tego iż przecięcie światłowodu spowoduje utratę połączenia z centralką Wink
Dlatego więc wybrano WiFi jako alternatywną drogę transmisji, gdyby z światłowodem coś się stało.
Od stacji do domków jest ok 1km, widoczność podobno wzorowa.

Teraz pytanie o AccessPointy. Jakie wybrać? Na 5Ghz czy 2,4Ghz?
Akurat wydaje mnie się że bez sensu jest ładować do czegoś takiego WRTki, bo to IMHO bez sensu stosować tutaj router Wink
Wybrałem Ovislinki WLA-52000AP + Ew. Mikrotik na bazę Wink
Na bazie jakiś tam panel, a od strony domków po jednej antence skierowanej na bazę...
Ale czy to dobre rozwiązanie? Musi być b.duża stabilność urządzeń i samego połączenia, prędkość można olać Wink

Zwracam się do was z tym pytaniem, bo w sumie nie wiem do kogoWink
Chętnie posłucham waszych propozycji Wink

PS: Koszty nie są ważne (w końcu koszt położenia światłowodu jest b.duży), ale również bez przesady, żeby inwestycja nie była za droga. Myślę, że APki do 500zł...

qba
to że 5ghz to to jest pewne Wink ovislinki ? hmm nie wiem ale wiem że dobrze skonfigurowane mirkotiki bedą git

NeoX
Hmm tak w sumie to jak patrze to mikrotiki wcale takie drogie nie są Wink 220 złociszy + koszt karty miniPCI...
No ale mimo wszystko coś bardziej "ujednoliconego"...?

qba
lepiej zapytaj na www.wififorum.pl Wink tam prędzej uzyskasz dokładną odpowiedz Wink

ZENiTH
W gruncie rzeczy 5 GHz ma swoje za i przeciw. Po pierwsze 2.4GHz jest częstotliwością o fali dłuższej niż 5GHz więc połączenie w skrajnych warunkach propagacyjnych będzie lepsze. Z drugiej strony 2.4GHz jest pasmem bardzo popularnym i duża ilość urządzeń w danym obszarze może negatywnie wpływać na stabilność połączeń. Na twoim miejscu jednak zająłbym się pasmem 2.4GHz opartym na WAP54 Linksysa.

robsonn
Jeśli to ma być wysoce niezawodne i stabilne oraz w 5G to za sprzęcik możesz troche wybulić.
Polecam Proxim Tsunami w 5G. Mniej więcej coś takiego
http://allegro.pl/item192060197_proxim_tsunami_mp_11a_5054_bsu_eu_stacja_bazowa.html
http://allegro.pl/item192063896_proxim_tsunami_mp_11a_5054_su_eu_stacja_satelicka.html

Sprzęt nieomal niezniszczalny (chyba, że przejedziesz po nim samochodem Grin).
Stabilność, jakość, niezawodność na bardzo wysokim poziomie. W firmie mamy szkielet sieci na takich sprzęcikach. Koszt realny to ok 3-5 tys zależnie od okazji.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

NeoX
@robsonn nie musi to być na 5Ghz Wink Wydawało mnie się że 5Ghz będzie lepsze, ale z tego co czytam to potwierdza teorię ZENiTHa Wink
Ale dzięki za odpowiedzi, jutro podam te propozycje do osoby odpowiedzialnej za ten cały projekt Wink

piotrg
na baze to ORINOCO 2000 lub 2500 mozliwosc na 2,4/5 Ghz http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=190126636

jesli chodzi o swiatlowod to mozna go zastapic PATTON 2168 bedzie duzoooo taniej http://www.meditronik.com.pl/doc/plus/2158.pdf
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

robsonn
NeoX oczywiście, że w 5GHz jest lepiej. Pytanie dlaczego. Otóż w 2,4 GHz każdy sam ustawia sobie kanał co oznacza, że bez problemów włamywacze mogliby zakłócić komunikację po wifi.
Natomiast legalny sprzęt w 5GHz ma automatyczny dobór pasma tak aby żadna sieć się nie zakłócała. Wiadomo, że można znaleźć sprzęt pozwalająca na większą frywolność w 5G, no ale nie każdy włamywacz ma o tym pojęcie Wink
Tomato ... since 0.01

NeoX
@Piotrg tam nie chodzi o to że wybrano światłowód jako iż jest najtańszym rozwiązaniem transmisji na dużą odległość...
Problem polega iż to osiedle jest w rejonie silnych wyładowań atmosferycznych. Racja, pewnie można zabezpieczyć kabel przed tym, ale...
To nie jest na mojej głowie Pfft Tak sobie ustalili i niech im tak zostanie Wink
Zresztą prosili nas o rade w wyborze wifi...

@robsonn to jest ciekawe to co mówisz Wink Musze chyba się pouczyć troche na temat 5Ghz. A w 2,4Ghz też jest automagiczny wybór wolnych kanałów, nie działa on podobnie jak w 5Ghz?

ZENiTH
W sumie zakłócanie transmisji nawet w paśmie 5GHz to nie jest problem. Wystarczy aby odpowiedni transceiver ustawić na taką częstotliwość nadawania aby po zsumowaniu z częsotliwością generatora BFO, wyszła częstotliwość lustrzana w paśmie 2.4 lub 5 GHz. I wtedy koniec nawet przy 1W w tym paśmie komunikacja siądzie.

robsonn
NeoX tyle, że w 5GHz na legalnym sprzęcie odgórnie (ustawowo) nie masz możliwości ręcznego wyboru kanału. Po prostu system sam skanuje eter i ustawia Twoją sieć tak aby nie żarła się z innymi. A na 2,4 GHz możesz zaufać automagicznemu pstykowi lub zapodać wszystkie ustawienia z rękawa Wink

ZENiTH jak już mówiłem wszystko jest mozliwe - zależy tylko od wiedzy (znajomości) ludzi, którzy są ewentualnymi włamywaczami. A zakładam, że przeciętny polski bandzior z brechą w ręce nie ma pojęcia o takich sprawach Wink
Może się mylę Wink no ale nie obracam się w takich kręgach także mam prawo do małej nieścisłości Wink.
Tomato ... since 0.01

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,555,586 unikalnych wizyt