22 Listopada 2024 21:25:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.143.45
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Jak wykonać taką sieć ...
jacbelfer
Witam

Sytuacja:
Budynek szkoły- jeden długi korytarz (około 50 m) Z korytarza wejścia do 8 klas.

Potrzebuję- wykonać sieć wewnątrz szkoły w taki sposób aby w każdej z klas stał komputer nauczycielski.

Przyszła firma i zaproponowała zrobienie tego na kablach. Zaproponowali zawykonanie ok. 10 000 zł (kable w osłonkach itp)

Czy da się to zrobić na WiFi i czym ?

eRd
no 10 000 zl to chyba przesada Grin
ja bym szczerze mówiąc też to zrobił na kablu, ale jak wolisz radio to myśle, że nie będzie poblemu, nie wiem dokładnie jaki może mieć zasięg np wrt na swoich dookolnych antenkach (bo z radia nawet nie korzystam), ale z tego co wiem to maksymalnie na nim pojdzie 13 maszyn przez radio. Mysle ze gdybys mniej wiecej centralnie umiescil taki router w obszarze ktory ma miec dostep to by to wszystko dzialalo poprawnie, ale niech sie wypowiedza osoby, ktore maja wiecej doswiadczenia z radiem, pozdrawiam

elektro-it
prawde mowiac i ja zrobilbym to kablem. chyba zdecydownaie teniej wyjdzie i bezpieczniej. jezeli radiem to trzebaby moim zdaniem na tych 50 metrach ze dwie, trzy anteny zainstalowac. rozumie, ze te klasy odchodza od korytarza na jedna strone ?
Linksys wrt54g v.3.1| OpenWRT
La Fonera | DD-WRT

>> Gramy na imprezach <<

Administrator
Pfft ja bym to zrobił za 5000 zł Smile

Ratsu
a ja zrobie za 4999 zł Smile . Wydaje mi sie,ze jak centralnie umieścisz urządzenie to nie będzie problemów, pozdrawiam

mopic
Kabel. To tylko 8 dziur Smile i 1000% pewności że będzie dobrze działać.
Pozdrawiam
MopIC

jacbelfer
Panie i Panowie- nie licytujcie za ile to zrobicie (chyba, że zejdziecie do 2.500 to pogadamy Smile )

Pytanie jest konkretne- mozna to zrobić radiem ?

Gdzieś to w necie pewnie ( ? )znajdę, ale liczę że wśród tylu praktyków ktoś zapoda konkretny pomysł a nie teoretyczne rozwiązanie.

eRd
najlatwiej to sprawdzisz organoleptycznie, jak masz wrt-ka to postaw go centralnie w obszarze w ktorym ma siac i wez laptopa z karta wifi i przejdz w tych miejscach w ktorych ma byc komp, tak bedziesz mial pewnosc. Ja jednak sadze ze kabel jest najlepszy w tym wypadku chocby jezeli chodzi o koszty, bezpieczenstwo i wydajnosc. Nikt Ci nie powie ze to bedzie na bank dzialac na wifi bo moze sa sciany olowiane w szkole... Grin
p.s. zrobie to za 2500zl B)
Edytowany przez eRd dnia 25-04-2007 00:54

obsy
OT: oczywiście wystawiasz faktury VAT, płacisz zusy i podatki, tak?
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Administrator
ja zrobie za 2500 zł , tylko powiedz w jakim mieście Smile

domgl
taką sieć własnymi siłami można wykonać w granicach 1000 zł:

* ok 200 metrów kabela (jeżeli nie będzie biegł blisko przewodów elektrycznych to może być najtańszy UTP kat 5e) - w hutrowni za ok 70 gr netto za metr

* jeden switch 8 portowy, polecam firmy Pentagram (koszt ok 70 zł brutto).

*oczywiście router WRT54GL (200 zł brutto) lub ASUS WL-500GP (300zł brutto)

*rurki , peszle, mufki, dyble, czyli wszystko co potrzebne jest do zamaskowania kabli
To wszystko :-)
Edytowany przez domgl dnia 25-04-2007 09:48

eRd

Cytat

obsy napisał/a:
OT: oczywiście wystawiasz faktury VAT, płacisz zusy i podatki, tak?

no wiesz wtedy wlasnie taki przychodzi i mowi ze chce 10 000 Smile
ja bym jednak proponowal to zrobic samemu. Jesli ma kolega troche checi, obycie z wietrarka itp to zrobisz to bez problemu.
Edytowany przez eRd dnia 25-04-2007 11:54

obsy
No widzisz, na takiej zasadzie to i student na czarno na 500pln to zrobi.

elektro-it
a co za roznica kto zrobi. oby tylko jak to sie mowi "wilk syty i owca cala". mozna dac robote na umowe o dzielo studentowi i bedzie ok. Smile
Linksys wrt54g v.3.1| OpenWRT
La Fonera | DD-WRT

>> Gramy na imprezach <<

Administrator
Grin ja tam zrobie za flaszkę dobrej wódki

Ratsu
a ja dopłacę ok 500 zl Smile Ps. Nie przesadzaj ,ze sobie sam nie dasz rady z pociągnięciem kilku kabelków albo z ustawieniem WRTeka... pozdrawiam

qba
@jacbelfer
tylko kabel i najlepiej z kumplem do pomocy żeby było raźniej i szybciej chyba że naprawde nie masz o tym zielonego pojęcia Wink

jacbelfer
Poradzić sobie sam poradzę, myślałem tylko po co kombinować z kablami. Po to WRT ma radio, żeby z niego korzystać Smile

Dlaczego qba tak stanowczo piszesz TYLKO KABEL ?

obsy
Bo za dużo ścian i może tłumić sygnał? Bo niebezpieczeństwo włamu i wycieku danych? Bo dyrektor szkoły może chcieć oficjalnego pisemka o braku szkodliwości wifi na organizm ludzki (odnoście dzieci) Smile i pewnie kilka innych przyczyn.

domgl
Jeszcze się nie spotkałem z tym, aby w szkole podstawowej lub średniej była sieć WiFi, co prawda na uczlelni mam Hot Spota ale tylko w bibliotece.
Wykonanie sieci na WiFi, wyniesie taką samą kwotę co zrobienie jej na kablu, pamiętaj jackbelfer że dobra karta sieciowa kosztuje w granicach 80 zł, a więc 8x80 (8 klas -8 sieciówek) + 200~250 (WRT54GL) = ok 840 zł, za taką wkotę napewno zbudujesz sieć na kablu.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 107

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,294,672 unikalnych wizyt