Na allegro powily sie nowe modemy DSL z routerem, WLANem i VoIPem za niecale 300zl.
Czy ktos juz tego uzywa? jakie odczucia?
Poki co na innym forum znalazlem watek, ze komus podczas proby wymuszenia polaczenia poprzez PSTN (prefixem *01*) wiesza sie cala bramka.
Sciagnalem sobie wszystkie 3 instrukcje obslugi (manual, instrukcja podlaczenia i komendy CLI) i wygladaja bardzo profesjonalnie, jestem pod wrazerniem.
Witam
U mnie działa od miesiąca po 10 godzin dziennie i jeszcze nie miał zwisu (neo 1024, 4 kompy na WLANie). Ma dobry modem adsl, bramka voip działa ale echo jest dosyć duże i trzeba długo czekać na wybranie numeru (operator ma w tym też swój udział), poza tym jest ok. Interfejs WWW jest trochę zabawkowy i bardziej skomplikowane ustawienia trzeba klepać w CLI (komenda "menu" wyświetla wszystkie opcje w postaci katalogów). WIFi też daje radę, ma niezły zasięg, nie zrywa połączeń - szkoda, że antenka jest na stałe. Razem z WRT54GL chodzi w trybie WDS (tylko szyfrowanie WEP).
Z tego co wyczytałem to Thomson jest oparty na układach Broadcoma - OpenWRT obsługuje Thomsony ale model 580, może i ten znajdzie się niedługo na liście.
Mam podpięty zwykły telefon ale nie korzystałem z komend sterujących. Na screenie widać jakie są. Gdzieś rzuciło mi się w oczy że bramka musi być połączona z telefonem kablem 4-żyłowym aby obsługiwała te kody. Jak chcę dzwonić przez tepsę to wyłączam router (słychać jak przełącza na linię analogową)
Wygląda na to, że z poziomu CLI można zmieniać kody sterujące i przypisywać je różnym usługom. Udało mi się aktywować usługę forcedFXO, najpierw trzeba włączyć ją w menu provision (CLI) przez co staje się widoczna przez interfejs WWW i tam można zmieniać parametry.
Przed chwilą sprawdzałem i działa - wystukuję *01* na klawiaturze telefonu i słychać jak bramka przełącza linię na analog (sygnał staje się głośniejszy) - wybieram normalnie numer. Po odłożeniu słuchawki słychać jak bramka przełącza linię z powrotem na VOIP. Nie zauważyłem żeby coś się wieszało.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?