24 Listopada 2024 12:32:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.226.158
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Moc anteny AP a samopoczucie.
makabreski
Witajcie,

Jestem nową osobą na forum więc witam Wszystkich.

Forum przeszukałem pod względem tematu i nic nie znalazłem, za wyjątkiem info że można zmieniać moc WRT54G do 84mW.
Jestem posiadaczem WRT54GS i chciałbym udostępnić dostęp do niego w klatce obok, niestety mury domu są dosyć grube i kiepsko jest z zasięgiem.
Do tego AP wgrałem DD-WRT 23 sp2 tam jest możliwość zmiany mocy do 251mW. Na początek zmieniłem moc, domyślną 28mW na 150mW - przy tej dopiero nawiązaliśmy połączenie.
AP jest u mnie w pokoju, zatem rozwijając temat: jak może wpływać taka moc na samopoczucie, bo nie wiem czy to autosugestia czy fakt ale po zmianie mocy poczułem zmienione samopoczucie i zrobiło mi sie cieplej. Czy jest to możliwe, a jeśli tak to jaka jest bezpieczna moc nadajnika do ciągłej pracy w pokoju.

rzuku
Na samopoczucie, to ja nie wiem.
Mam u siebie APka o mocy 100mW i samopoczucie mam świetne. Smile

W Twoim przypadku problem może być nie tyle z mocą WRT co mocą/czułością karty. Więc zmniejszyłbym moc routerka i sprawdzał bez próby połączenia czy karta widzi sieć. I np. jak karta widzi, a nie może się połączyć, to wtedy trzeba pomyśleć czy zmienić kartę WiFi w kliencie, czy nie kupić jkaiegoś APka i zrobić bridge.

A i kiedyś na forum DD znalazłem info, że bezpieczna moc z punktu widzenia żywotności routerka to 75mW.

piotrg
Niepokojącym ryzykiem jest niekorzystny wpływ promieniowania e-m na sferę płciową. Obserwowana jest w Niemczech masowo występująca impotencja i bezpłodność u młodzieży ! W Hamburgu w badaniu masowym (grudzień 2004) stwierdzono uszkodzenia narządów rozrodczych u 42 procent uczniów w wieku 12- 14 lat.

http://iddd.de/umtsno/Pomiary/swaha.htm#odl

poczytaj ten artykol w polowie stronyWink
ICNIRP, WHO, Polska Norma, a bezpieczna odległość od stacji bazowych krytyka polskiej normy dla pól elektromagnetyczych
Edytowany przez piotrg dnia 15-04-2007 07:48
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

rzuku
Nie ma co przesadzać. Mówimy o mocy w mW. Dla przykładu:

Natomiast nadajniki telefonów sieci GSM, ze względu na sposób transmisji sygnału nadaje krótkimi paczkami impulsów. Praktycznie nadajnik nie może pracować częściej niż 1/7 czasu rozmowy, a wypełnienie impulsów nie przekracza 85%. W praktyce okazuje się, że maksymalna moc średnia wypromieniowywana przez telefon GSM podczas rozmowy nie przekracza 250mW.

Komórkę masz przy głowie, wiem że nie cały czas gadasz, ale nawet jak nie gadasz to walą w Ciebie BTS-y z mocą na pewno nie mniejszą Smile

ZENiTH
251mW to prawie nic problemy zaczynają się powyżej 1KW. Jestem krótkofalowcem i nadajniki z taką mocą mogą przy dłuższym używaniu zaszkodzić. 251mW to bardzo mało i nie ma to większego wpływu na zdrowie.

qba
ale ma ogromny wpływ na sprzęt. ustawianie powyżej 84mW nie ma wielkiego sensu
pewnie sie powtarzam ale...
ja u siebie na dachu na Ovislinku mam ustawione coś około 10mW bo przy takiej mocy wsio działa najlepiej wystarczy ze dam 15 albo wiecej i już sygnał spada u klientow Wink

ZENiTH
zgadza się. Długość fali w paśmie 2.4GHz jest bardzo mała więc nie ma potrzeby stosowania dużych mocy

piotrg
autor postu napisał - AP jest u mnie w pokoju, zatem rozwijając temat: jak może wpływać taka moc na samopoczucie
w/g mnie cale promieniowanie ok90% pozostaje w pokoju - normalnie anteny nadawcze sa na zewnatrz
jesli ustawi 251mW na AP ktory dziala non stop w zamknietym pomieszczeniu ( i jeszcze tam spi )to napewno samopoczucie spadnie jest to rownoznaczne z tym jakby caly czas rozmawial przez komorke

NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

Ratsu
ja mam u siebie w pokoju AP-eka od ok 2 lat ...czasem tam spie(srednio 5/7 dni )i jak na razie jestem zdrowy. (moc 42 mW)

makabreski
Dziękuję za dyskusję,

Będę musiał pomyśleć o ewentualnej zmianie karty sieciowej, bo jeżeli nawet zmienię moc AP to i tak nie ma pewności czy karta wyrobi, nawet jak się połączy. Poza tym zerknę co i jak z antenami, choć nie powiem ale wolałbym ograniczyć się do anten WRT54.
Jeśli nasuną sie wam jeszcze jakieś pomysły to piszcie,

pozdrawiam

Ratsu
a karta sieciowa jaka ma antenke ? standard - 2 dBi ? widzialem gdzies na allegro takie wypasione 5-7 dBi a wygladaja jak oryginalne "patyczki" tylko troche dłuzsze... moze pomysl o tym... pozdrawiam

robsonn
Zawsze lepiej dla nas, otoczenia i całego eteruu zamiast bombardować dużą mocą nadawnaia np. 150 mW lepiej jest ustawić 42 mW, a klientowi podłączyć dobrą antenę panelową co spowoduje lepszą czułość i zysk sygnału nieporównywalnie lepszy niż z użyciem dużej mocy nadawania.
Pamiętajcie też że radio w WRT (i nie tylko) powyżej 84 mW) daje więcej szumu w eter niż samego sygnału.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

suchyifg
a jeśli chodzi o 2.4 GHz to mikrofalówka również pracuje w tej częstotliwości, więc napewno coś się może smażyć w naszej głowie przy większej mocy, jedni odczują to mniej inni bardziej.

Ja, jeśli miałbym odległość tylko jednej klatki, nie bawiłbym się w radio!! przerzuciłbym kabel SmileB), pewniej i bez problemów.
Tak bywa, Takie ?ycie, Tak to ju? jest.

Ratsu
co do tych fal to kuchenka mikrofalowe wytwarza (jak sama nazwa ) fale mikrofalowe a WRT fale radiowe tylko tej samej częstotliwości... chyba Smile

mescator
ludziska o czym wy mowicie, o 42mW? czy nawet 100mW... o co chodzi? na antenach dookolnych? rozprasza sie blyskawicznie. w miejscu odbioru macie najwyzej -30dBm czyli 0.001mW.
Jakies argumenty?
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

meisteranker
Hej Witam Wszystkich !! Jestem nowym użytkownikiem

Niechciałem zakładać nowego tematu, a szukając trochę nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanko. Z pierwszego postu wynika, że ktoś zwiększył sobie siłe anteny w swoim linksysie. Ja mam Router WRT54GC i chciałem się dowiedzieć czy w nim poprzez zmianę softu można coś takiego zrobić? Jeśli tak to jaki soft najlepiej użyć

PozdrawiamB)

vollts
Moje samopoczucie jest dobre, jeżeli wrt działa prawidłowo i mam neta na laptopie, samopoczucie drastycznie spada, gdy radio nie działa bo internetu nie ma...
WRT54GL1.1 + Tomato 1.10 Smile
+
??cze ADSL Dialog 6Mb/s Grin
+
Pentagram Cerberus WiFi
+
Serwer P4 3.0GHz HT 500GB

vollts

Cytat

Ratsu napisał/a:
co do tych fal to kuchenka mikrofalowe wytwarza (jak sama nazwa ) fale mikrofalowe a WRT fale radiowe tylko tej samej częstotliwości... chyba Smile

człowieku zastanów się zanim coś napiszesz równie głupiego!!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofale

Fale radiowe o małej długości nazywane są mikrofalami, mikrofalówka wykorzystuje takie same fale radiowe jak nasze wrt-ki tylko o dużo wyższej mocy....
+
+
Pentagram Cerberus WiFi
+

Ratsu

Cytat

dowartościowałeś się ?

Nie jestem obcykany w te klocki wiec napisałem ---> chyba <--- ale tego pewnie nie widziałeś...

vollts

Cytat

Ratsu napisał/a:

Cytat

dowartościowałeś się ?

Nie jestem obcykany w te klocki wiec napisałem ---> chyba <--- ale tego pewnie nie widziałeś...

Nie, nie dowartościowałem się... Chodzi mi o to, że jak nie jesteś pewny to sprawdź i dopiero napisz!! a skoro nie jesteś obcykany to tym bardziej powinieneś najpierw sprawdzić, po czym dopiero pisać...
+
+
Pentagram Cerberus WiFi
+

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,570,450 unikalnych wizyt