Jeśli chodzi o wymagania:
1. Musi sobie poradzić z łączem światłowodowym 500Mbps/500Mbps (najlepiej z jakimś zapasem)
2. Musi być zasilany z gniazdka sieciowego przez zasilacz ALBO ewentualnie przez PoE-in zasilaczem, który mam Zasilacz U-PoE-AF UniFi
3. Bardzo dobrze by było, aby miał na jednym porcie LAN PoE-out w odpowiednim standardzie, aby zasilić AP Ubiquiti U6-Lite. Wtedy mógłbym się pozbyć zasilacza PoE
4. Wi-Fi w routerze nie jest potrzebne - od tego mam wyżej wspomnianego AP.
Budżet jak się uda to do 600 zł netto – jeśli nie da rady to coś najbliżej tej kwoty.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
// EDIT: Przepraszam za poprzednio założone (zduplikowane) wątki i proszę o ich moderatora o ich usunięcie. Nie wyświetla się w nich treść, bo wkleiłem z nieobsługiwanym znakiem
Ogólnie ciężka sprawa. Gdyby nie U6-Lite to wystarczył by Ci ER-X ale on ma PoE in/out tylko 24V Passive a takiego standardu U6-Lite nie obsługuje (obsługiwał UAP-AC-Lite i LR).
Ze stajni Ubiquiti raczej nic nie znajdziesz (UDM pomijam bo znacznie wykracza poza twój budżet).
Rozwiązania są 3:
1) podał wyżej djwujek czyli router innej firmy, innego systemu (Omada), bliźniaczego jak Unifi.
2) zostawić router jaki masz jeżeli wydajnościowo ci taki wystarczy (nie wiem co masz) a do PoE dla AP kupić switch
3) zasilić jednak AP z injectora....
2) zasilić jednak AP
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Obecnie mam WNR3500L v2 () z Tomato i niestety wydajność to główna przyczyna wymiany. Nie ogarnia łącza 500/500, puszcza mi po kablu maksymalnie 120 Mbps w obie strony.
No dobra, skoro i tak już mam Injector aby zasilić U6-Lite to powiedzmy że jestem w stanie zrezygnować z wymagania nr 3 (PoE-out w routerze). Czyli w gruncie rzeczy musi mi ogarnąć łącze 500/500 z jakimś zapasem, nie musi mieć Wi-Fi oraz miałby być zasilany z normalnego gniazda sieciowego (będzie podpięty pod UPS APC).
Czy w takiej sytuacji wspomniany ER-X będzie dobrym wyborem? Dodam, że mam w sieci Unifi Controller. Zakładam, że skoro ER-X też jest od Ubiquiti to będę miał jakieś korzyści typu scentralizowana konfiguracja?
Jeśli chodzi o inne firmy to brałem pod uwagę MikroTika, bo miałem z nim trochę do czynienia.
jest jeszcze jedna opcja tz mini PC z 2, 4 lub 6 LAN i226 2.5Gbit przyszłościowy sprzet na aliexpress czy amazon czasami za 700-1000zl i na tym mozesz postawic OPNsense/pfSense czy OpenWRT.
Zakładam, że skoro ER-X też jest od Ubiquiti to będę miał jakieś korzyści typu scentralizowana konfiguracja?
niestety nie. Unifi to jedna rodzina sprzętów, edge inna. Kiedyś Ubi zapowiedział, że połączy te systemy ale niestety nigdy się tak nie stało.
Cytat
Czy w takiej sytuacji wspomniany ER-X będzie dobrym wyborem?
500/500 to ER-X bez problemy uciągnie. Jest to zdroworozsądkowy sprzęt i tani. Zawsze w przyszłości można wgrać sobie openwrt na ER-X https://www.youtube.com/watch?v=QNH7j...NH7jBgs14c
Właśnie koledze wgrałem openwrt na ER-X-SFP
Edytowany przez shibby dnia 14-03-2023 09:31
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi Adooni i shibby!
Adooni czy HWNAT będzie wymagał ode mnie dodatkowej konfiguracji w ER-X? Dzięki za pro-tipa z BCM_NAT. Nie znałem tego, przetestuje i może będzie większa przepustowość "na przeczekanie"
W takim razie zdecyduje się na ER-X. Nie konfigurowałem jeszcze routera Ubi, ale podejrzewam że sobie poradzę. W razie czego będę pytał na forum
Elegancko, dzięki za podpowiedzi Zamawiam ER-X, a międzyczasie włączyłem BCM_NAT na Netgearze i prędkości wzrosły tak do 170-180 Mbps w obie strony.
Scalony z 17 marca 2023 19:45:19:
Dziękuje za polecenie. Router już u mnie, wstępnie skonfigurowany i śmiga. Po kablu mam prędkości na full (500/500), natomiast po Wi-Fi z U6-Lite leci jakoś 350-380 Mbps
Edytowany przez Osimaru dnia 17-03-2023 19:45
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?