Potrzebuje kupic karton lub beben skretki kat6a (U/UTP), ktora pozwoli na uzyskanie 10gbps. Do tej pory mialem stycznosc z kilkoma producentami i tak np. kiedys kupilem kabel Draka kat5e, ktory wogole nie zestawia sie na 1gbps
Najczesciej stosowalem kabel Excela kat6 i nigdy mnie nie zawiodl, ale obecnie jest praktycznie niedostepny. Musze wiec zakupic cos innego, a nie chcialbym celowac w ciemno. Zalezy mi na czyms dobrym jakosciowo i sprawdzonym. Polecicie cos?
Zapytaj może na Trzepak.Pl Tam siędzą ISP, którzy układają przewody kilometrami. Są też oferty sprzedających.
Ja z kolei ulubiłem sobie Telegartner. Oni albo robią uczciwie albo dają grubszą żyłę jako standard. Ich przewód Cat 5e (niestety 6 nie używałem jeszcze) oznaczony jako AWG23 (0,58 mm) ma zdecydowanie grubszą żyłę niż AWG 24 od Bitner (0,50mm) czy Madex AWG24 (0,50mm).
W zasadzie kat6, a tym bardziej 6a wymusza juz AWG23, wiec co do przekroju zyl nie powinno byc roznicy. Na Trzepaku wlasnie polecono mi jeszcze Alantecha, z kolei dostalem tez dobra oferte na przewod od CobiCabling, ale nie znalazlem zadnych opinii o tym producencie, wiec chyba sobie daruje.
na pewno patrz by kabel był miedziany (CU) a nie miedziowany (CCA). Ja w lutym tego roku kupowałem taki na nowe mieszkanie: Elmak SAVIO CLA-06 LAN Kat.6 UTP 305m CU/ miedź. Brałem go w "zadowolenie.pl" i kosztował mnie 372pln. Teraz widzę że jest stówkę droższy albo i lepiej. Ale zaznaczę, że kupowałem ten kabel pierwszy raz w życiu i jeszcze nie przeprowadziłem się na nowe mieszkanie.
Druga sprawa to zwróć uwagę by kabel nie szedł w pobliżu instalacji elektrycznej (oczywiście w miarę możliwość). Ewentualnie pomyśl jak kablem F/UTP (aluminiowy ekran) ale to podniesie cenę kabla.
Ważne by gniazda, złączki, patchpanele też były w cat6.
BTW jako ciekawostkę dodam, że w obecnym mieszkaniu mam zwykły, najprostszy kabel cat5e UTP i na nim też udało mi się spiąć 10gbe między kompem a NASem na odcinku ok 20m
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Wszystko to wiem, jednak mam świadomość że kabel kablowi nierówny. W mieszkaniu kładłem właśnie Excela kat6 i na odcinku ~20m też ładnie szło 10gb. Tym razem jednak bede układał przewody dwukrotnie dłuższe, a może się zdażyć że przekrocze 40m Dlatego chciałem kupić coś porządnego. Niestety tej skrętki zostało mi ~100m, a to za mało, bo planuje ~12 przewodów. Licząc średnio po 40m, to potrzebuje cały bęben 500m Patrząc na ceny wydam ponad 1k na samą skrętkę, więc chciałem kupić sprawdzony produkt ...
Szkło to już troche przerost formy nad treścią, poza tym wypadałoby je pociągnąć do kilku pomieszczeń co wogóle mija się z celem. Cat7 to również troche na wyrost, tym bardziej, że na 6a 10gbps do 100 metrów powinien iść, a wyższe prędkości nie wiadomo jakich przewodów będą wymagały. Przy 40Gbase-T mówi się o Cat8 do 30 metrów i w klasie 2 o złączach TERA lub GG45.
Ponadto, cat7 nie występuje już w wersji UTP, co oznacza konieczność wyrównania potencjałów na obu końcach albo może pracować gorzej niż przeciętna kat5e. Tak więc nie ma sensu pchać się w cokolwiek ponad 6a.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?