Panowie mam dość ciekawy problem (a może tak powinno być ? - mianowicie postawiłem sobie pi-hole na synology jako docker - działa bardzo fajnie ale .... na tomato w zakładce basic w opcji DNS wybieram manual i jako pierwszy wpisuje adres mojego pi-hole a jako zapasowy dns np. dostawcy Internetu lub innyy np google (8.8.8.8) ... po restarcie routera reklamy się wyświetlają a jak wpisze tylko jeden adres dns ten na którym jest pi-hole (bez zapasowego) to wszystko ładnie śmiga ... o co może chodzić? wolałbym mieć tez zapasowy adres DNS w razie awarii macierzy itp ...
w zakładce advanced>DHCP/DNS mam zaznaczone tylko Use internal DNS, Prevent DNS-rebind attacks, Announce IPv6 on LAN (SLAAC), Announce IPv6 on LAN (DHCP)
wersja tomato: FreshTomato Firmware 2020.5 K26ARM USB VPN-64K
Router: Ubiquiti Unifi Dream Machine SE (FTTH + Orange 1000/300mbps + ONT HG8010Hv3) Wi-Fi: Unifi U6-LR NAS: Synology DS216+II NAS 8GB ram (Docker: Pihole DNS, OpenVPN, Unifi Controler, Home Assistant)
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Wpisując 2 dnsy nie działa dlaczego ? Bo system zaczytuje dane z drugiego dnsa czyli z googlowskiego a tam nie ma blokad jak chcesz żeby to działało wpisz tylko dns pihole.
---- SIEĆ 1 -----
1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W
hmm dzięki za sugestię w takim razie coś źle kojarzyłem jak działa to na routerze... myślałem że w przypadku niedostępności DNS 1 dopiero DNS 2 wchodzi do gry ... jak to w takim razie robicie Panowie ? nawet shibby widziałem ma postawiony pi-hole na synology w przypadku gdy padnie macierz to zostajemy bez dns ... ja wiem można drugiego pi-hole postawić na Raspberry Pi tylko po co w końcu dom to nie firma nie potrzebuje takiej redundancji
Router: Ubiquiti Unifi Dream Machine SE (FTTH + Orange 1000/300mbps + ONT HG8010Hv3) Wi-Fi: Unifi U6-LR NAS: Synology DS216+II NAS 8GB ram (Docker: Pihole DNS, OpenVPN, Unifi Controler, Home Assistant)
Tylko że pihole domyślam się że ma ip wewnętrzne a dnsy google zewnętrzny i z tego co wiem najpierw jest zaczytywany zewnętrzny ip ( niech mnie ktoś poprawi jak źle rozumuję ) wewnętrzny tylko zaczytuje z sieci lokalnej.
Dlatego też jak wpiszesz jeden ten od pihole to dns domyślnie z niego zaczytuje bo nie ma innego.
---- SIEĆ 1 -----
1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W
Chętnie się przyłącza do pytania bo miałem podobne doświadczenia. Jak ustawiałem pierwszy dns adblock drugi zwykły to po jakimś czasie przyłapywałem windowsa, że mi pobiera z drugiego dns-a ale nie zawsze. Natomiast jak miałem awarię pierwszego dns-a to nie zawsze chciał pobierać z drugiego. Dziwne zachowanie, odnisołem wrażenie, że windows sobie losuje te dnsy z których będzie w danej chwili korzystał.
Połączony z 13 kwietnia 2021 23:24:22:
Znalażłem artykuł M$, który trochę wyjaśnia jak to działa.
https://tiny.pl/r8wqx
Nie napisano tylko jaki ma na to wszystko wpływ cache dns w windows.
Edytowany przez radoart dnia 13-04-2021 23:24
no właśnie bardzo podobnie mi to działa jak wpisze dwa adresy dns ... z artykuły wynika że jeśli na zapasowy by wpisać jakiś wolny serwer dns (o długiej odpowiedzi) wychodzi na to że powinno działać no chyba że źle rozumuje ...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?