Przez wiele lat dzielnie służył mi ReadyNAS Pro4. Problemy z jego wydajnością zacząłem zauważać, gdy zainteresowałem się dockerem. Przyszedł zatem czasu poszukania sobie innego, wydajniejszego rozwiązania. Swoje poszukiwania skierowałem w stronę Synology, ponieważ bardzo przypadł mi do gustu jego interfejs i możliwości konfiguracji. Projekt Xpenology znalem już wcześniej ale bardziej od strony teoretycznej niż praktycznej. Przyszedł więc czas na ugryzienie tematu po raz kolejny.
Dobór sprzętu a kompatybilność
Dobór sprzętu to największa bolączka przy Xpenology. Sprawdziłem łączenie 7 płyt głównych i rozwiązań ITX i w połowie przypadków Xpenology nie działało w ogóle albo nie dało się uruchomić najnowszej wersji 6.2.x - działała co najwyżej wersja 6.1.x.
Zdecydowanie polecam dobór sprzętu od Coffee Lake w górę, czyli min. 6-ta generacja CPU od Intela. Wszystkie testowane przeze mnie zestawy (3 płyty) działały w najnowszej wersji.
Najwięcej problemów miałem z Haswellem (4-gen CPU). Trzy zestawy i żaden nie ruszył w najnowszej wersji.
Jeden zestaw na Sandy Bridge (2-gen) też zadziałał (z użyciem softu dla DS3615xs), co było sporym zaskoczeniem.
Jeszcze jeden argument przemawia za użyciem nowszej generacji procesora: od Haswella w górę można użyć obrazu dla DS918+, który jest na nowszym kernelu i wspiera SSD Cache oraz SHR (Synology-Hybrid-Raid).
Moje poszukiwania stanęły na dość ciekawej płycie LR-i5S62T2
która znajdowała się komputerku o tajemniczej nazwie "EDI5-6200U-L1" zakupionej na stronie mini-komputery.pl - produkt nie jest już dostępny.
Płyta o tyle ciekawa, że posiada wlutowany procesor i5-6200u, dwa sloty SO-DIMM z obsługą pamięci do 32GB, port miniPCIE, port M.2, 2x Gigabit LAN oraz wbudowany układ zasilający (podpina się zasilacz laptopowy).
Największym mankamentem była obsługa tylko dwóch portów SATA. Tu z pomocą przyszedł Aliexpress, na którym to zakupiłem kontroler miniPCIE-2xSATA (koszt 35pln)
Prawdziwym wyzwaniem okazał się dobór obudowy. Wymagania były w sumie niewielkie: obsługa 4-ch dysków 3.5" i niewielki rozmiar. Niestety, ceny dedykowanych rozwiązań np Inter-Tech IPC SC-4100 to koszt ponad 400pln za samą obudowę
Docelowo zakupiłem obudowę Cooler Master Elite 110 (RC-110-KKN2) w cenie ~180pln. Zmodyfikowałem w niej jedynie sposób montażu dysków, które umieściłem pionowo by poprawić ich wentylację. Finalny efekt prezentuje się następująco
Jak widać na ostatnim zdjęciu, zamontowałem również dysk SSD M.2 SATA. Niedługo po tym zamontowałem drugi dysk SSD 2.5" i z obu dysków utworzyłem SSD Cache Read-Write. Całość prezentuje naprawdę przyzwoitą wydajność.
Jeżeli ktoś będzie miał pytania dotyczące Xpenology lub problemy z jego postawieniem, to służę pomocą.
O krok za daleko
Przyszedł raz moment gdy zapragnąłem 10GbE LAN w moim NASie Tylko jak tu podpiąć kartę PCIE do komputera, który nie posiada portu PCIE I znów Aliexpress nie zawiódł Zakupiłem Riser PCIe x4 3.0 PCI-E 4x do M.2 NGFF NVMe
Wsadziłem kartę z portem SFP+ i o dziwo karta została rozpoznana.
Szybko jednak okazało się, że z niezrozumiałych dla mnie przyczyn NAS nie chciał trzeciej sieciówki podnieść. Rozwiązanie znalazłem go kilku godzinach... Otóż mam obraz z ds918+ która ma na sztywno wpisany limit 2 kart sieciowych. Przeedytowałem więc plik /etc/synoconfig.conf w w linii
maxlanport=2
zmieniłem na 4
Po restarcie karta śmigała aż miło. Wydajność jednak nie powalała a ograniczeniem okazała się macierz RAID - dobijałem do ~250MB/s.
Z racji kosztów tego rozwiązania (2x karta 10GbE, switch 10GbE, kable DAC, do łącznie daje kwotę ~1500pln) temat odpuściłem. Zamiast tego postanowiłem skorzystać z dobrodziejstw "SMB Multichannel", dzięki któremu można zsumować kilka linków LAN w jeden. Co ważne, nie wymaga to użycia żadnego specjalistycznego sprzętu - zwykły switch wystarczy.
czy nie myslales o dodaniu SSD z Zpool log i cache tak aby obejsc ograniczenie macierzy RAID HDD? - ok jak widac nie doczytalem :)
sry za taki pomieszany code ponizej robilem to pewien czas temu i wszystko zapisalem krok po kroku. wiec i komendy i sprawdzanie itd. Ja nie tak jak Ty jestem w stanie z palca to podac.
zfs set compression=lz4
zfs get compression
zpool export
zpool import -d /dev/disk/by-id
zpool status
ja tak zrobilem na Proxmox i potem jako NAS uzywam OMV - wyciaga mi okolo 120MB na HPE MSgen8 wiec mozna powiedziec ze max lacza 1Gbit
a tak dodatkowo podpytam czy kiedys uzywales OMV? jak to ze strony expera widzisz w porownaniu to Xpenology. Mi pasuje OMV gdyz na youtube masz kanal "Techno Dad Life" i bardzo lopatologicznie, krok po kroku pokazuje co zrobic aby dockera wtyczki dodawac https://www.youtube.com/channel/UCX2V...aMzhGFZ7PA
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
OMV bawiłem się może 15min. Podobnie zresztą jak FreeNASem. Nic specjalnego by się wypowiadać w temacie.
Synology jest klasą samą w sobie, nawet obsługa dockera jest z poziomu GUI. Prostota a jednocześnie zaawansowane funkcje jakimi jest nafaszerowany dość trafnie przypomina mi Tomato
Najgorsze zdanie mam odnośnie Qnapa - no nie polubiliśmy się raczej
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
właśnie na brak obsługi karty LAN widzę największy problem. Często jest tak, że loader startuje, Assistant widzi nowe urządzenie a po instalacji softu już NAS znika bezpowrotnie. Próbowałem też instalować extrasy ale na nic.
Probowałem też obrazy dla ds3615xd ale bez większych efektów, no chyba że mowa o starszych sprzętach, z którymi 918+ nie jest w ogóle kompatybilny. Miałem też jeden przypadek gdzie jedynie starszy loader i starszy soft 6.1.x zadziałał. Próba aktualizacji kończyła się fiaskiem. No i wisienka na torcie czyli poleasingowy Dell SFF, który mimo różnych kombinacji nawet na samym loaderze nie był widziany (brak sterów do LANu).
Zdecydowanie najmniej problemów miałem z Coffee Lake. 3 różne zestawy płyt+cpu i wszystkie 3 wystartowały.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
właśnie na brak obsługi karty LAN widzę największy problem. Często jest tak, że loader startuje, Assistant widzi nowe urządzenie a po instalacji softu już NAS znika bezpowrotnie. Próbowałem też instalować extrasy ale na nic.
Probowałem też obrazy dla ds3615xd ale bez większych efektów, no chyba że mowa o starszych sprzętach, z którymi 918+ nie jest w ogóle kompatybilny. Miałem też jeden przypadek gdzie jedynie starszy loader i starszy soft 6.1.x zadziałał. Próba aktualizacji kończyła się fiaskiem. No i wisienka na torcie czyli poleasingowy Dell SFF, który mimo różnych kombinacji nawet na samym loaderze nie był widziany (brak sterów do LANu).
Zdecydowanie najmniej problemów miałem z Coffee Lake. 3 różne zestawy płyt+cpu i wszystkie 3 wystartowały.
no czytanie forum się kłania :E przy zmodzonym loaderze ze sterownikami ekstra i lanem realteka, wystarczy być ciut bardziej cierpliwym i poczekać ok 5min i się pojawia w asystencie asrock j3455-itx dyski hdd i ssd nvme cache śmigajo, świetnie działa z serwami supermicro /asus / dell r220 np i tez na ibm x3650 m4
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
no czytanie forum się kłania :E przy zmodzonym loaderze ze sterownikami ekstra i lanem realteka, wystarczy być ciut bardziej cierpliwym i poczekać ok 5min i się pojawia w asystencie asrock j3455-itx dyski hdd i ssd nvme cache śmigajo, świetnie działa z serwami supermicro /asus / dell r220 np i tez na ibm x3650 m4
do syrenki ktos wlozyl silnik od porsche i smiga 300kmh, ale czy kazdy potrafi to zrobic?
do syrenki ktos wlozyl silnik od porsche i smiga 300kmh, ale czy kazdy potrafi to zrobic?
no tak, zapomniałem, że ludzie dzisiaj czytać nie umieją, a ze zrozumieniem to już w ogóle dramat :E
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
trochę nie ładnie tak wpadać i najeżdżać na mnie że mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Bo zgoła inaczej by wyglądało jakbyś zapytał "a odczekałeś 5min bo ten typ tak ma?".
Odpowiedziałbym: tak czekałem.
Więc proszę powstrzymaj się następnym razem od uszczypliwych uwag.
Jedyne co muszę sprostować to:
Cytat
Najwięcej problemów miałem z Haswellem (4-gen CPU). Trzy zestawy i żaden nie ruszył w najnowszej wersji.
Jednak 2 zestawy nie ruszyły. Na jednym Haswellu mi działa.
Cytat
~# cat /proc/cpuinfo | grep 'model name'
model name : Intel(R) Core(TM) i5-4690 CPU @ 3.50GHz
shibby załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Edytowany przez shibby dnia 07-01-2021 08:23
trochę nie ładnie tak wpadać i najeżdżać na mnie że mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Bo zgoła inaczej by wyglądało jakbyś zapytał "a odczekałeś 5min bo ten typ tak ma?".
Odpowiedziałbym: tak czekałem.
Więc proszę powstrzymaj się następnym razem od uszczypliwych uwag.
Jedyne co muszę sprostować to:
Cytat
Jednak 2 zestawy nie ruszyły. Na jednym Haswellu mi działa.
Cytat
~# cat /proc/cpuinfo | grep 'model name'
Masz rację, przepraszam, będę się starał
napisz jaki loader używasz
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
Ja mam xpenology na płycie advantech mio-5272 z procesorem Intel Core i7 6600U. W pełni pasywne chłodzenie i ma 2 karty lan (GbE1: Intel i219, GbE2: Intel i210).
Udało mi się ją całkiem niedrogo dostać. Soft od DS918+
moim zdaniem nie ma czegos takiego ze nie pojdzie, wszystko jest kwestia odpowiedniej konfiguracji. osobiscie postawilem kilkanascie xpeno na kadlubkach z laptopow ktore dostalem za darmo albo za przyslowiowe srubki, moze byc bez matrycy albo z wyrwanym zlaczem od klawiatury, czesto plyta ma wlutowany na stale procesor i/lub ram a jesli jeszcze ma haslo na biosie to jako czesc zamienna ktora da sie sprzedac jest kompletnie bezwatosciowe. np taki thinkpad t440s, wiadomo ze nie bedzie to jakis super nas a co najwyzej przydatne miejsce do zrzucania archiwum swoich zdjec czy innych plikow ktore chcemy miec poza pecetem, nawet nie musi byc publicznego ip, osobiscie uskuteczniam w polaczeniu z dropboxem w darmowej wersji, ustawiona synchronizacja z kontem dropboxa w jedna strone, to co sie pojawi na koncie dropboxa - np zrobione zdjecie telefonem od razu pojawia sie na dysku sieciowym, jak konto db sie robi pelne - usuwam z dropboxa a na xpenology zostaje bo tu raczej miejsca mi nie zabraknie. dzieki temu mieszcze sie w limicie 3 urzadzen podpietych na dropboxie, kiedys tego limitu nie bylo. bardzo ale to bardzo w pierwszej fazie konfiguracji przydaje sie port szeregowy, z chwila kiedy zaladuje sie loader z pendrajwa ekran komputera na kotrym postawione jest xpenology przestaje cokolwiek wyswietlac i kompletnie nie wiadomo co sie tam dzieje. a na konsoli widac wszystko, podobnie jak po podpieciu uarta do routera. jak poszlo i pojawil sie w synology asistant to super, jesli nie to dzialamy po omacku, moze to a moze tamto. jesli trafi sie plyta/procek ktoremu z jakiegos powodu jest kompletnie nie po drodze z dsm zostaje opcja wirtualki, np esxi, czy chocby dla proby zainstalowane xpenology na virtualboxie na swoim pececie, tak zaczynalem swoja przygode xpenology
oczywiscie apetyt rosnie w miare jedzenia, zeby miec serwer plex i transcoding musimy miec procesor ktory to wspiera - stad wiekszy problem z odpaleniem loadera ds918 na jakims byle parchu. ja np bardzo lubie "Fujitsu PRIMERGY TX120 S3" male, tanie, 2 porty lan + trzeci do zdalnego dostepu, mozemy zalogowac sie na wylaczona maszyne, sprawdzic cos w biosie, wlaczyc/wylaczyc. zeby nie marnowac portow na switchu mozna ustawic port od ipmi czy jak to sie nazywa jako wspoldzielony z jednym z lanow. wiadomo ze za 300zl szalu nie bedzie, trzeba dokupic ram i dobrze zmienic proca bo jest slaby ale dzialac bedzie, wszystkie przestarzale nasy ktorych wczesniej uzywalem np ds210j (nawet juz nie obslugiwal dsm v6.x, po wyedytowaniu modelu w konfigu przyjal soft od 211j ale proc jest tam tak mizerny ze chyba nawet na virtualboxie mi to smigalo o niebo lepiej), wszelakiej masci wd mybooki z siecia a fuj, jakies qnapy czy iomega kupiona pozniej przez lenovo to kompletnie nie ta liga nie wspominajac o lacie. teraz stoja sobie na polce jako kolekcja jak to kiedys bylo https://xpenology.com/forum/forum/36-tutorials-and-guides/ tu masz na konkretnych konfiguracjach wszystko ladnie rozspisane, jest tam tez temat gdzie ludki wrzucaja swoje konfiguracje wraz z wersja loadera/dsm na ktorej poszlo.
prosze mnie zle nie zrozumiec, to nie moj sprzet i kompletnie nie mam interesu w jego sprzedazy, jesli ktos szuka czegos na serwerek i nie przeszkadza mu ze obudowa jest podniszczona albo plastik pekniety to moge ponegocjowac i wyrwac cos grubo ponizej cen z allegro
ja sam sie nawet boje ich odwiedzac bo niemal zawsze wracam z jakims sprzetem - nie moge sie powstrzymac
Testowałem też kilka poleasingów ale dokładnych modeli nie pamiętam. Najwięcej problemów miałem z Delle Optiplex 790 (takim małych, SFF). Na nim nic nie chciało mi wystartować. Ale podejmę może jeszcze raz temat. Może wsadzę inną sieciówką i zobaczę.
autor wątku zachęcił do proszenia o pomoc więc proszę :-)
Jakieś 2 lata temu postawiłem XPEnology na obrazie chyba DS3615xs (wersja DSM 5.2-5644) - (a przynajmniej tak model widzę po zalogowaniu do XPEnology).
Do budowy NASa użyłem płyty GA-J1900N-D3V (rev. 1.x)
[img]https://static.gigabyte.com/StaticFile/Image/Global/bf98e7066f46caaf6debaa11b4235f56/Product/9725/png/500[/img]
8GB RAMu + dysk WD Red 3TB i WD Red 2 TB
niestety powyższa płyta główna ma pewną wadę :-( ma tylko 2 wejścia SATA!
Zapragnąłem dołożyć do NASa przynajmniej jeden dysk... walają się po biurku to czemu ich nie wykorzystać :-)
dokupiłem zatem kartę rozszerzeń PCI&PCI Express Card z 4 dodatkowymi złączami SATA... i niestety system nie widzi podłączonych do niej dysków :-(
[img]https://a.allegroimg.com/s1024/0c8fa4/5d68984e44e3bb4c498466d5e0f3[/img]
oczywiście warto na wszelki wypadek zabezpieczyć wszystkie dane. Jak masz wolny dysk i pendrive to spróbowałbym na nich czystej instalacji 6.2.3 by upewnić się że ci sprzęt ruszy - miałem przypadek gdzie 6.1 + starszy loader działał a najnowszy loader już nie.
Ja Xpenology zacząłem się interesować jakiś rok temu i nie wiem jak z obsługą sprzętu było wcześniej na DSM 5.x
PS ja w dwoch przypadkach używam kontrolerów PERC H310 i H710, oczywiście przerobione na HBA (czyli karta sata a nie kontroler raid) i na najnowszym DSM6.2.3 z najnowszym loaderem śmigają jak głupie.
Połączony z 14 stycznia 2021 11:26:35:
dzisiejszy przypadek "walki" z Xpenology. Pacjent: HP EliteDesk 800 G1 z procesorem i5-4570.
Na pierwszy strzał loader 1.03b + extras + soft DS3615xd. Efekt: asystant nie wykrywa urządzenia. LAN w HPku to Intel I217-LN. Natrafiłem na taki post:
I tryed some more times, and I'm sure the i217(i217-LM) is not working.
Wsadziłem jakiegoś Broadcoma dual-port ale też nie ruszyło. Następnie (z racji tego że to Haswell) spróbowałem loader 1.04b dla DS918+ + extrasy (wyraźnie większe, więc mają więcej modułów). Ruszyło... zarówno na intelu, jak i na Broadcomie.
shibby załączono następujące plik:
Edytowany przez shibby dnia 14-01-2021 11:26
oczywiście warto na wszelki wypadek zabezpieczyć wszystkie dane. Jak masz wolny dysk i pendrive to spróbowałbym na nich czystej instalacji 6.2.3 by upewnić się że ci sprzęt ruszy - miałem przypadek gdzie 6.1 + starszy loader działał a najnowszy loader już nie.
Ja Xpenology zacząłem się interesować jakiś rok temu i nie wiem jak z obsługą sprzętu było wcześniej na DSM 5.x
PS ja w dwoch przypadkach używam kontrolerów PERC H310 i H710, oczywiście przerobione na HBA (czyli karta sata a nie kontroler raid) i na najnowszym DSM6.2.3 z najnowszym loaderem śmigają jak głupie.
Połączony z 14 stycznia 2021 11:26:35:
dzisiejszy przypadek "walki" z Xpenology. Pacjent: HP EliteDesk 800 G1 z procesorem i5-4570.
Na pierwszy strzał loader 1.03b + extras + soft DS3615xd. Efekt: asystant nie wykrywa urządzenia. LAN w HPku to Intel I217-LN. Natrafiłem na taki post:
I tryed some more times, and I'm sure the i217(i217-LM) is not working.
Wsadziłem jakiegoś Broadcoma dual-port ale też nie ruszyło. Następnie (z racji tego że to Haswell) spróbowałem loader 1.04b dla DS918+ + extrasy (wyraźnie większe, więc mają więcej modułów). Ruszyło... zarówno na intelu, jak i na Broadcomie.
czyli nie pozostaje nic innego jak postawić XPEnology na nowo :-(
trochę się tego "boje"... dawno to robiłem, nie wiem czy pamiętam jak to zrobić :-)
poza tym jak pomyślę o całej ponownej konfiguracji wszystkiego...
a jak dyski wyjme i ponownie je włożę w "nowym" systemie to je wykryje? czy trzeb będzie je ponownie formatować i kopiować dane?
czarnydb załączono następujące plik:
Jeśli nowy loader wykryje że na dysku jest synology ,to będzie możliwość migracji przed instalacją więc nic nie szkodzi sprawdzić . Większość ustawień będzie zachowana po migracji
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?