Pierwszą rzeczą o jaką często pytają mnie świeżo-upieczeni właściciele EdgeRouterów jest: "jak zablokować dzieciakowi internet". Zatem do dzieła.
Blokowanie po IP
EdgeRouter co prawda posiada możliwości blokowania po MAC adresach lub po adresach IP ale (co lepsze) potrafi blokować po wcześniej przygotowanych grupach adresów, co uważam nawet lepszą opcją, gdyż jesteśmy w stanie przygotować sobie reguły i już do nich nie wracać a jedynie dopisywać kolejne IPki do grupy.
Rzeczą oczywistą jest najpierw przypisanie stałego adresu IP dla hostów. W tym celu przechodzimy do Services -> DHCP Server -> LAN -> Action -> Configure Static Map. Tu definiujemy statyczne dzierżawy IP (od razu dopowiem że ID to dowolna nazwa własna). Możemy też przejść do zakłądki "Leases" gdzie znajdziemy wszystkie dynamicznie rozdane adresy IP i jednym kliknięciem w "Map Static IP" możemy dodać rekord statyczny.
Kolejną rzeczą jest dodanie grupy adresów IP. Uczynimy to przechodzą do Firewall/NAT -> Firewall/NAT Groups. Dodajemy nową grupę, jako typ wybierając "Address Group". Po zapisaniu możemy wybrać Action -> Config i dopisać wybrane adresy IP.
Teraz jak mamy już grupę to zróbmy regułę blokowania. Firewall/NAT -> Firewall polices -> Add Ruleset. Nazwijmy ją sobie dowolnie, Interfejs wybieramy Switch/In (czyli to co przychodzi na switch i wychodzi do danego IP), polityka domyślna Accept (regułami będziemy blokować). Ważne by ta nowa grupa reguł była PRZED WAN_IN, WAN_LOCAL
Tak to ma mniej więcej wyglądać
Następnie wybieramy Action -> Edit Ruleset i dodajemy nową regułę. Domyślna akcja dla reguły ma być DROP natomiast jako źródło wskazujemy wcześniej utworzoną grupę IP.
Dodatkowo w zakładce "Time" możemy zdefiniować gni, godziny w których blokada ma działać, np. w dni powszednie od 15:05 do 19:00 (zwróćcie uwagę, że na poniższym screenie jest zaprzeczenie, czyli w Days wpisałem sobotę i niedzielę ale zaznaczyłem checkbox by blokował we wszystkich dniach z wyjątkiem tych wymienionych)
Po zapisaniu reguła już zacznie działać. Można też samą regułę wyłączyć odznaczając checkbox "Enable" na pierwszej zakładce. Wtedy reguła się wyszarzy.
O krok dalej, czyli blokada po usługach z wykorzystaniem DPI
Nowością niedostępną w Tomato jest DPI (Deep-Package-Inspection) czyli możliwość analizy i blokowania po aplikacjach. Przypomnijcie sobie ile to razy padało na forum pytanie "jak zablokować dziecku Facebooka lub Youtube?". EdgeRouter na to pozwala.
Zacząć musimy od aktywacji DPI. W tym celu przechodzimy do Traffic Analysis i ustawiamy Operational Status na "Enable". Po niedługim czasie zauważymy, że dane zaczną być zbierane. Po rozwinięciu danego hosta ujrzymy kategorie aplikacji. Po najechaniu na daną kategorię zobaczymy "Build-in category". Router ma wbudowane kilkanaście głównych kategorii np
- "Peer-to-peer networks" oznacza wszystkie sieci P2P
- "Social Networks" oznacza wszystkie formy komunikatorów i portale społecznościowe
- "Games" - to szeroko rozumiane gry online, od steama, po bungie.net
- "Streaming Media" - to Youtube i wszelkie VOD
Możemy wykorzystać te wbudowane "globalne" kategorie. Możemy też zbudować własne przykładowo nie chcemy blokować całego "Streaming Media" a jedynie Youtube. Jeżeli klikniemy w protokół to wyskoczy nam okno do dodania aplikacji do własnej kategorii
Możemy utworzyć nową kategorię, możemy też dodać do już istniejącej. Teraz w samej regule blokowania, na zakładce "Advanced" możemy wskazać kategorię (Application), którą chcemy zablokować. Warto dodać, że działa to "od ręki" co potrafi wywołać uśmiech na twarzy rodzica
Pozdrawiam
Edytowany przez shibby dnia 11-01-2021 08:20
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
@majkel152 - nie, dlaczego? Tomato to nadal świetne oprogramowanie i super, że jest rozwijane. Nadal nic nie zastąpi jego prostoty połączonej z jego możliwościami. Sam wielokrotnie do niego wracam.
Co nie zmienia faktu, że kernel 2.6 nadal mocno go blokuje. Nawiązując nawet do powyższego tutoriala, bardzo chciałbym zobaczyć nDPI w Tomato ale właśnie z racji wymuszonego przez sterowniki takiej a nie innej wersji kernela jest to niemożliwe.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Witam
świetne, właśnie takich poradników potrzeba.
a masz może poradnik na filtrowanie adresów ip, chodzi mi połączenia wan przychodzące. (geopip,ipset) WAN_IN
mam w zamyśle blokowanie państw
nie odpowiem wprost na to pytanie, bo wszystko będzie zależeć od tego czy moduł DPI wykryje taką akcję jako osobny protokół po którym można by blokować. Chociaż wydaje mi się, że wykryje je jako zwykły tuch http/https, zatem bardziej prawdopodobna jest negatywna odpowiedź na twoje pytanie.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?