Witam,
Dotychczas router z tomato był routerm głównym, do którego jest podłączony modem i serwerem DHCP oraz miał skonfigurowanego klienta OpenVpn jak w załączonych obrazkach. W takiej konfiguracji nie było problemu z połączeniem do serwera openVPN.
Teraz inny router zarządza siecią, a router z tomato ma wyłączony serwer DHCP, pełni rolę switcha z klientem OpenVPN.
Niestety, w momencie kiedy nastąpiła zmiana konfiguracji klient openVPN w statusie wyświetla monit
Cytat
Client is not running or status could not be read.
pomimo, że nawet port 1194 jest przekierowany z routera głownego na router z tomato (co nie powinno mieć znaczenia).
Możecie coś podpowiedzieć?
Połączony z 05 listopada 2020 12:07:44:
Dobra, nie ma tematu, znalazłem podpowiedź na innych forach wskazującą na brak odpowiednich ustawień zegara, to mnie skłoniło do zastanowienia nad tym skąd ma być dobry czas jak w trybie switch nie było wpisanych DNS-ów :)
Połączony z 07 listopada 2020 15:39:24:
Zauważyłem, że na tym routerze usługa openvpn client się zatrzymuje i muszę ręcznie uruchamiać co jakiś czas klienta.
Z jakiego powodu to się dzieje - nie wiem, ale czy jest jakiś sposób (jakiś skrypcik), aby ustawić automatyczny start usługi zaraz po tym jak tylko się ona zatrzyma?
Połączony z 07 listopada 2020 15:50:01:
Dobra, wiem więcej - jak zrobić, żeby ta komenda
Tak to już jest w Tomato, że klienta VPN wywala co jakiś czas.
Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, ale jeśli faktycznie problemem jest że proces ovpnclient przestaje działać - wychodzi, wywala sie czy jak to nazwać, to można zastosować prosty skrypt bash uruchamiany cyklicznie z schedulera (np. co 5 minut):
if /bin/ps w | grep vpnclient1 | grep -v -e "grep"; then
service vpnclient1 restart
fi
Połączony z 08 listopada 2020 02:41:48:
Właśnie się zorientowałem, że w skrypcie który zapodałem brakuje jednego szczegółu - wykrzyknika negującego warunek.
Jak dodasz do harmonogramu bez sprawdzenia czy usługa padła to będzie ci restartowało VPN co 5 minut nawet jeśli nie jest to konieczne. Trochę szkoda - bo to oznacza zerwanie nawiązanych aktualnie połączeń.
i problem zniknął, choć swoją drogą to dziwne, bo na dwóch innych routerach z tomato działających od dłuższego czasu również jako klienty ovpn tego problemu nie ma, choć identyczne skrypty znajdują się w ich harmonogramach.
Jedyna różnica to taka, że ten router, w którym wystepuje problem już nie pracuje jako srwer DHCP...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?