Mam problem z wydajnością pracy programu Insert Subiekt GT, pracującego na bazie danych MSSQL Express v12 przy połączeniu zdalnym OpenVPN.
Loklanie serwer MS Windows 2012R2 śmiga na dyskach SSD, praktycznie z zerowym obciążeniem i oczywiście loklanie wszystko działa jak należy.
Połączenie zestawiam klientem OpenVPN 2.4.7 zainstalowanym na MS Windows 7 lub 10 do routera Asus RT-N18U z Tomato v140 K26ARM.
Otworzenie faktury generuje transfer na poziomie kilkunastu kB, a trwa to jakieś 10 sekund.
Transfer mierzony od klienta do serwera programikiem iperf3, pokazuje max jaki daje upload łącza klienckiego, czyli np. na Neostradzie 20/1 Mb/s z pingiem 40ms to jakieś 900kb/s.
Po stronie serwera łącze 100/50 Mb/s z pingiem 1ms.
A więc nie o transfer chodzi...
Zatem o procesor?
No ale dlaczego obciążenie procesora sięga w porywach do 6 do 7%?
Wolnej pamięci jest 226MB (90%), zaś NVRAM 25kB (40%).
Temperatura pokazuje 72 st.C, ale to chyba coś nie tak, bo router może nic nie robić a w pomieszczeniu jest klima.
Konfiguracja OpenVPN jest taka:
client
dev tap
remote x.x.x.x 1194
proto tcp
nobind
tls-auth x-ta.key 1
pkcs12 x-user0.p12
persist-tun
persist-key
keepalive 10 60
cipher AES-256-CBC
comp-lzo
verb 4
remote-cert-tls server
auth-nocache
TAP i TCP wybrałem świadomie i chciałbym by tak zostało, ale ostatecznie ważniejszy jest transfer.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co tak pierońsko zwalnia działanie?
Musisz testowac bo cos robisz zle , t ojes tbardzo dobry router, a temperatura sie nie przejmuj Asusy już tak maja i po 95 stopni ac56u mial kojarze.
Z innej beczki proponuje custom RMerlina ;-) go uzywam , ma zarypisty sterownik wifi i tez ma ma OpenVPN , instalacja poprzez asus recuvry tools bo inaczej sie nie da
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=22023#post_171588
A Tomato masz sprzed 3 lat prawie ;-)
nowe swiezutkie pomidorki to od pedro i kille72 uzytkowników sa , ktorzy kontynuja prace Shibbiego tu masz do tego routera
https://exotic.se/freshtomato-arm/v2019/2019.3.118-beta/freshtomato-RT-N18U-ARM-2019.3.118-beta-AIO-64K-NOSMP.zip
rozpakuj i aktualizuj z gui.
i wyczysc nvram koniecznie poprzez reset 30/30/30 lub z gui d oustawien fabrycznych
nie ma się co dziwić. łączysz się do bazy danych łączem abonenta. Wszystkie zapytania i odpowiedzi uzyskujesz z prędkością łącza abonenta, a dokładniej mówiąc z jego uploadem, bo gdy go zapchasz zwiększasz diametralnie czasy dostępu.
Kolejna sprawa to TAP, który powoduje niepotrzebny ruch broadcastowy. Kolejna sprawa to przy obecnej konfiguracji jak mniemam nadpisuje ci się brama domyślna i wychodzisz łączem firmowym, czyli wszystkie usługi pracujące na twoim komputerze (windows update, antywirus, strony www) dodatkowo obciążają tunel VPN.
Reasumując łączenie się bezpośrednio do serwera SQL na tak słabym łączu zawsze będzie niekomfortowe. Dlatego zamiast tego stosuje się połączenia typu RDP, czyli w firmie masz albo serwer RDS albo chociaż PeCet który jest włączony i przez VPN łączysz się do niego na pulpit zdalny. Przez VPN leci w tedy jedynie lekka transmisja RDP, natomiast wszystkie operacje i połaczenia do SQL wykonywane są już lokalnie między tym komputerem a serwerem SQL, tak jakbyś na tym komputerze w firmie siedział i pracował.
oczywiście update softu na routerze również jest zalecany chociażby ze względów bezpieczeństwa.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Firmware faktycznie stary, ale nowszego Tomato od Shibby'ego nie było, a "głębiej" nie szukałem.
Dziękuję więc za linki - pomocne.
Shibby, sprawdziłem łącząc się przez światłowód 100/10Mb/s z pingiem 5ms i nie ma różnicy.
Czy to nie jest dziwne?
Niech już nie będzie różnicy dziesięciokrotnej względem łącza mającego upload 1Mb/s, ale żadnej?
Zastanowiło mnie co napisałeś o nadpisywaniu bramy.
Kiedyś o tym pomyślałem, mając doświadczenia z konfiguracją IPSec z poziomu MS Windows, gdzie domyślnie właśnie nadpisuje bramę i trzeba było to zmieniać.
Ale przy kliencie OpenVPN sprawdziłem jakie jest moje IP na zewnątrz z poziomu przeglądarki i uznałem, że nie nadpisuje, bo się nie zmieniło po zestawieniu interfejsu TAP OpenVPN.
Czy dobrze kumam czy nie do końca?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?