22 Listopada 2024 22:41:19
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.105.40
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » DD-WRT - firmware
 Drukuj wątek
WDS
suchyifg
posiadam WRT54GL + DD-WRT v23SP2, standard, i mam połączone trzy sztuki do jednego głównego w trybie wds (gwiazda), zależy mi tylko na internecie, posiadam łącze dsl-8Mbit.

1. czy w wds może być włączone izolowanie ap, czy lepiej wyłączyć,

2. czy wyłączenie izolowania ap komunikacja między komputerami będzie możliwa?

3. jaką prędkość można uzyskać przy sygnale -62 do -65dBi (37%), anteny widzą się doskonale, odległość 3km?

4. czy to prawda, że w trybie wds można osiągnąć jedynie 11Mbit/s, czy może 54Mbit/s?

5. czy to prawda, że podłączenie np. trzech ap'ków dzieli prędkość między nimi na trzy?

6. czy ktoś może mi pomóc jak ustawić wds punk-punkt, i czy warto?

7. a może ktoś mi może posłać ustawienia najlepiej wykorzystujące tryb wds?

8. jakie funkcje włączyć a jakie wyłączyć żeby wykożystać wds na max'a?

9. czy może inna wersja softu będzie się lepiej nadawać do tego typu rzeczy
Edytowany przez suchyifg dnia 09-02-2007 09:32
Tak bywa, Takie ?ycie, Tak to ju? jest.

domgl
Co do pytania nr 5:
WDS pracuje w drugiej warswie modelu OSI (warstwa łącza danych) i podejmuje decyzje na podstawie adresu MAC gdzie dana ramka ma byc przesłana (a więc jeśli ramka nie jest kierowana dla danego AP to router w trybie WDS jej nie prześle - opiera się na adresie MAC).
Tak więc tryb WDS nie zapycha łącza tak, jak m.in. APki skonfigurowane w trybie Repeater.
Jeśli zależy Tobie tylko na internecie (przesyłaniu danych z internetu z przepustowością 8Mbit/s to przy ustawieniu trybu WDS na każdym z AP napewno je uzyskasz)
Największą wadą jest to że, aby APki skonfigurowane w trybie WDS nawiązały połączenie między sobą, muszą mieć wpisane te same adresy MAC klientów (w przypadku włączenia filtrowania po adresach MAC)
Edytowany przez domgl dnia 09-02-2007 10:44

suchyifg

Cytat

domgl napisał/a:

Największą wadą jest to że, aby APki skonfigurowane w trybie WDS nawiązały połączenie między sobą, muszą mieć wpisane te same adresy MAC klientów (w przypadku włączenia filtrowania po adresach MAC)

ooo i o to chodziło konkretna odpowiedź, mam wszystko poprawnie (chyba) ustawione, mam filtrowanie po mac'ach, i tego, że trzeba mac'i klientów na obu ap'kach wpisać to nigdzie nie znalazłem. narazie dzięki wielkie ide testować. ale jeśli dobrze rozumiem to wpisuje klienta na ap1 i ap2 a na ap3 który łączy się z ap1 już nie muszę bo przez niego klient z ap2 nie leci? Smile

i dla pewności jeśli ktoś jest podpięty na ap1 to chyba już nie muszę wpisać go na ap2
Edytowany przez suchyifg dnia 09-02-2007 19:42

domgl
W Linksysie nr 1, w zakładce Wireless --> WDS --> WDS Settings wpisujesz adres MAC interfejsu Wirless Linksysa nr 2 i nr 3. W Linksysie nr 2 wpisujesz adres Wirless MAC Linksysa nr 1 i nr 3, a w Linksysie nr 3 wpisujesz adres Wireless MAC Linksysa nr 1 i 2.
We wszystkich Linksysach 1,2 i 3, w zakładce Wireless --> MAC Filter wpisujesz wszystkie adresy MAC (i nie ważne czy klient łączy się z Linksysem nr 1, 2 czy 3) WSZYSTKIE!!!

suchyifg
schemat sieci jest taki:
serwer potem switch i trzy WRT54GL, do każdego z nich są podpięte po dwa lub trzy następne WRT54GL w trybie WDS, (są jakby trzy gałęzie, 10 ap'ków).
Klienci są podpięci zarówno do tych trzech głównych jak i do tych zewnętrznych.

1. Czy należy wpisać mac'i ap'ków we wszystkich 10-ciu (każdy w każdym) czy wystarczy wpisać tylko ap'ki z jednej gałęzi?

2. Czy mac'i klientów trzeba wpisać we wszystkich 10-ciu apkach, czy wystarczy w tych z jednej gałęzi?

3. Czy switch rozdzieli te trzy gałęzie?

Serwer: 10.47.10.18 (brama sieci)

4. Czy IP ap'ków mają być z tej samej grupy, czy mogą być z innej (np: 192.168.1.0)

5. czy bramą dla zewnętrznego ap'ka ma być ten główny z którym się łączy czy może być serwer.

6. wybrany jest WDS lan, czy może lepiej użyć WDS punkt-punkt.
Edytowany przez suchyifg dnia 10-02-2007 19:21

domgl
No to musisz mieć sporą siećWink
Jeżeli każdy z tych trzech WRT54GL znajdujących się bezpośrednio za switchem rozgłaszają tą samą sieć to klienckie MAC adresy muszą być wpisane we wszystkich 10 APkach, jeżeli zaś każdy z tych trzech Linksysów rozgłasza inną sieć (a co za tym idzie pdłączone do każdego z nich 2-3 Linksysy też, bo są ustawione w WDSie) to klienckie MAC adresy wpisujesz tylko do określonego "obwodu" Linksysów Linksysów.

Czy możesz dokładniej opisać pytanie 3,4,5?? Czy adres 10.47.10.18 jest przyznany od Twojego ISP??

Co do pytania nr 6 to nie chce Cie wprowadzać w błąd, nigdy nie stosowałem opcji punkt-punkt. Opcja LAN służy do połączenia sieci LAN

suchyifg
to spoko. ale będzie roboty Smile, co do sporej sieci, to jest jeszcze niewiele komputerów, i jakoś to działa, ale nie chciałbym dojść do momentu, że coś zapchało się.

Narazie mam tak:
-Mac'i ap'ków wpisane tylko w tych co się ze sobą łączą, a mac'i klienckie tylko w ap'kach do których są klienci podłączeni.
-Na głównych jest elegancko, ale na zewnętrznych chyba nie do końca, ponieważ ściągając coś z netu czy bezpośrednio z serwera transfer jest w okolicach 2-3 Mbit/s.
-Bramą dla zewnętrznych ap'ków jest IP ap'ka bliżej serwera, a dla tych głównych jest IP serwera.
-Wszystkie ap'ki rozsiewają tą samą sieć.

pytanie 3. chodziło mi o to czy switch rozdzieli te trzy obwody, żeby nie trzeba było wpisywać mac adresów ap'ków każdy w każdym ze wszystkich obwodów.

pytanie 4. sieć jest 10.47.10.0 czy IP ap'ków mają być z tej samej grupy IP, czy mogą być np: 192.168.1.0

pytanie 5. dla ap'ków zewnętrznych należy wpisać bramę dla lan, jest nią teraz IP poprzedzającego je ap'ka, czy może ma być nią brama sieci (10.47.10.18) czyli interfejs LAN serwera.

a jeśli chodzi o to IP: 10.47.10.18 to jest to brama sieci, interfejs LAN serwera.

domgl
Ja konfigurowałem w trybie WDS tylko 3 Linksysy, nie zauważyłem spadów sygnału ani transferu, nie mogę zatem powiedzieć z cala pewnością jak sprawa będzie się miała w przypadku 10.

3) Switch tylko roździela sygnał a to, czy będziesz czy nie będziesz musiał wpisywać MAC adresy z każdyw każdym , zależy już od konfiguracji tych 3 Linksysów za switchem.

4) W przypadku wylączenia interfejsu internetowego, adres IP LAN musi być z tej samej podsieci.

5) to pierwsze

suchyifg
3). to jak skonfigurować linksys'y znajdujące s zaraz za switch'em żeby nie trzeba było wpisywać wszystkich apków do każdego (rozdzielić je)?

to jeśli trzeba wszystkie mac'i klienckie wpisać we wszystkich linksys'ach to te co są podłączone kablem również trzeba wpisać?

domgl
Każdy z tych trzech linksysów znajdujących się bezpośrednio za switchem powinny być skonfigurowane w innej podsieci (nie koniecznie) i nadawać inną nazwę sieciową na innych kanałach aby się nie zakłócały(to już jest konieczne). Wówczas MAC klienta będziesz musiał wpisać tylko do linksysów pracujących w konkretnym obwodzie gdzie kient jest podłączony.

Jeśli te trzy Linksysy za switchem pracują w WDSie ( i są podłączone kablami) też

suchyifg
Tak mam jak mówisz: inne kanały, ssid itd.

ok, jest tak:

oddzieliłem jeden obwód, wpisałem mac'i klienckie w trzech linksysach, połączyłem pierwszy linksys (ten główny) z drugim i trzecim (tymi zewnętrznymi), drugi tylko z pierwszym i trzeci też tylko z pierwszym, bramą dla drugiego i trzeciego jest IP pierwszego linsysa, dla pierwszego bramą jest serwer. WAN jest wyłączony we wszystkich linksysach, maska jest taka sama, firewall wyłączony, izolowanie linksysów włączone, wszystkie na 11MB, mixed mode, kanał ten sam, wep ten sam, DHCP wyłączone.
Taką konfigurację już mam jakiś czas, i jakoś działa (na pierwszym idealnie, na drugim i trzecim raczej dobrze, ale nie tak jak na pierwszym (brak prędkości 2-3 Mbit/s)), ale jak wpisze mac'i linksysów: drugi do trzeciego i trzeci do drugiego (tak jak mówisz) to się już wszystko sypie: ping rwie, stronki tragedia, transfer kiepski całkiem. Być może jest to spowodowane jednym z ustawień, które wcześniej wypisałem.

????????????????? Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 104

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,303,001 unikalnych wizyt