Witam
W najbliższych dniach planuję całkowitą zmianę sieci ze względu na rezygnację z internetu radiowego i przejście na LTE. Obecne urządzenia, których używam to juz starsze modele Linksysa (54 i 160 oba na DD-WRT) więc planuję przy tej okazji wymianę całego sprzętu i tu oczywiście pojawia się problem co wybrać i dobrać tak żeby działało optymalnie.
Obecnie posiadam 2 routery (parter i piętro) połączone ze sobą LAN gigabitowym.
Na górze do Linksysa WRT160NL podłączony jest modem internetu radiowego, NAS Synology DS212j i LAN do laptopa używany sporadycznie, gdy chcę szybkim łączem przesłać dane pomiędzy laptopem a NAS.
Pod ten router przez wi-fi podłączone są 3 dekodery tv sat, AppleTV3 i drukarka HP.
Na dole do Linksysa WRT54GL podłączony jest Android TV, dekoder tv sat, PS3 i Amplituner.
Ponadto po wi-fi łączą się 3 MacBooki, 4 iPhony, 1 Windows.
LTE najlepiej działa w Orange.
W Orange jest router Alcatel ONE TOUCH Home H850 z wbudowanym slotem na sim, ale niestety ma tylko 2 x LAN 10/100 i brak anten zewnętrznych wi-fi, ale posiada 2 x wyjście na zewnętrzną antenę LTE - antenę dobiorę po ostatecznym wyborze modemu.
Czytałem, że modemy LTE USB podpinane pod router nie zawsze dobrze działają (zawieszają się).
Rozważam zakup Alcatel ONE TOUCH Home H850 w celu użycia go tylko jako modemu z zewnętrzną anteną dualną LTE i połączenie z dobrym routerem, który będzie odpowiadał za dalszą sieć LAN i wi-fi.
Pytanie co myślicie o takim rozwiązaniu pod względem stabilności działania i zewnętrznej anteny dualnej LTE???
Druga część sieci to routery, które muszą sobie poradzić ze wszystkimi moimi urządzeniami w sieci.
Najkorzystniej cenowo do jakości wychodzi Netgear WNDR4300 (199 PLN), ale nie posiada zewnętrznych anten wi-fi czego się trochę obawiam i nie działa na nim Tomato, które z tego co czytam jest lepsze od DD-WRT.
Drugi w opcji cenowej jest Asus RT-AC56U (300 PLN).
Ale z tego co czytam na forach to warto zainwestować w NETGEAR R7000 (699 PLN).
Przy dwóch routerach robi się niestety dość duża kwota.
Liczę na wsparcie z Waszej strony przed podjęciem ostatecznej decyzji co kupić.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?