Mam w domu 2 kompy stacjonarne i lapka. Chcialem to wszystko polaczc w jedna siec wiec kupilem Linksysa WTR54GL. Moj ISP dostarcza internet po kablu. Mam Staly adres IP.
Polaczylem sie z routerem i ustawilem wszystkie dane lacza. Skopiowalem adres karty sieciowej. I niby powinno wszystko smigac, a nie dziala. Kompy nie widza siebie w sieci loklnej. Zjednego komutera moge pingowac, ale strony sie nie otwieraja. Na drugim nic nie dziala. Z lapka moge sie polaczyc przez wifi, ale tylko z routerem strony nie chodza.
Probowalem zmienic soft i teraz mam DD-WRT v23 SP2 (09/15/06) std. Jednak niezaleznie od softu problem sie powtarza. Testowalem nawet z dobra i sprawdzona konfiguracja od kumpla i tez kicha.
Myslalem,zeby zmieniac TTL, wprowadzilem reguly do iptables, ale nadal kicha :/
Macie jakies pomysly?? Przepraszam jesli to jest jakis banal, ale pierwszy raz konfiguruje router. Dziekuje za kazda odpowiedz.
Jakieś szczegóły - tzn. jaki ISP - lokalny, osiedlowy, jaki adres IP publiczny, wewnatrz sieci LAN, czy uzywasz jakiś firewalli na kompach, czyna routerze ustawiałeś blokowanie jakiś portów np. portu 53?, czy w statusie pokazuje ci nawiązanie połączenia z Twoim ISP ?
Wtedy może coś bardziej bedę w stanie powiedzieć.
Moj osiedlowy ISP z bezposrednim wejsciem do sieci miejskiej LODMAN. Mam publiczny adres IP. Jednak moj ISP nie pozwala na uzywanie routerow tylko na AP. Ale ustawiam AP, wiec raczej ok.
Co do firewalli - Norton internet security na wszystkich.
Portow nie blokuje zadnych na routerze nie stosuje tez przekierowan.
Z lapka polaczylem sie z routerem i wykonalem na nim pingi i tracerouta i szystko ladnie dziala. Wydaje mi sie,ze jest problem po przejsciu przez router.
No no widze,ze post siedzi juz 5 dni i jakos nikt nie umie nic doradzic, a wszyscy albo czytaja i stwierdzaja,ze za latwe i niech sie lammer martwi, albo to ich nic nie obchodzi. Czy po to powstalo to forum?? Zaraz pewnie admin wrzuci cos pikantnego.. A ja naprawde mam problem i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Prosze o pomoc. Odpowiem na wszystkie dodatkowe pytania tylko pomozcie cos...
a czy takie rzeczy jak ... ustawienie w konfiguracji połączeń pobierania ip i dhcp z routera, wpisanie tej samej grupy roboczej (dla widzenia się w sieci) to zrobiłeś ??? ustawienie dhcp albo stałego na routerze ?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?