Aktualnie korzystam z routera (wdr3600) z podpiętym pendrive, całość pracuje pod openwrt. Działają na tym DLNA, serwer plików z dostępami dla rodziny i najbliższych znajomych, swego czasu pracował moduł do pobierania danych pyLoad. Niestety aktualnie to rozwiązanie jest mało wydajne i uciążliwe w obsłudze.
Kiedyś korzystałem z routera z tomato i było znacznie wygodniej.
W tej chwili widzę dwa rozwiązania: zmiana routera na coś znacznie wydajniejszego, z dobrym softem lub jakiś mały NAS. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety.
W warstwie fizycznej są ważne dla mnie następujące rzeczy następujące rzeczy:
- niski pobór prądu
- możliwie najmniejsza zajętość miejsca
- cisza
- najlepszy stosunek ceny do możliwości
Jeżeli chodzi o soft:
- łatwość użytkowania (im więcej rzeczy z GUI tym lepiej)
- serwer DLNA/FTP/WWW/MAIL/pobierania (im więcej protokołów tym lepiej)
- możliwość dodania kolejnych usług
- możliwość uruchomienia własnej chmury z kalendarzem, przechowywaniem kontaktów etc (w miarę możliwości, chcę uniknąć trzymania danych na kontach G/MS/FB).
Miałem możliwość korzystania z Synology z 2013 r. (nie pamiętam modelu) i miałem pozytywne odczucia, jednak ten egzemplarz był dość głośny. Jeżeli chodzi o soft to podoba mi się OpenMediaVault z OwnCloud, jednak to wymaga mini pc, co pobiera prąd i nieco miejsca zajmuje.
Kilka razy poruszaliśmy już podobny temat.
Jeżeli chcesz coś z OMV kup sobie jakąś płytę z atomem albo J1900, oczywiście wzrośnie ci koszt prądu.
Kalkulacja jest prosta, wyższy koszt prądu (ale czy aż tak duży?) ale za to rozwojowe rozwiązanie albo coś z routerem co ma jednak swoje ograniczenia.
Najważniejsza jest wygoda korzystania i wydajność. Mam coraz mniej czasu na zabawę w konfigurację poprzez konsolę itp. Jak żona będzie chciała dać komuś dać dostęp do zasobów ftp, to może sama to wykonać.
Znalazłem jeszcze opcję pt. Synology DS115, nie wiem jednak jak z ciszą i możliwościami, chociaż na forum producenta jest sporo ciekawych rozwiązań.
Znalazłem ciekawe rozwiązanie: Xiaomi Mi WiFi Router 2. Specyfikacja ciekawa; RAM: 256MB, ROM: 512MB, procek: BCM4709C Cortex-A9 Dual-core 1.4GHz, radio: Broadcom 4709C. Problem stanowi soft: Chińskich krzaczków chyba nikt nie lubi, ja nie chcę openwrt. Na polskim portalu aukcyjnym jest w sprzedaży pierwsza wersja z tomato na pokładzie (!?). Jak wygląda sprawa Tomato na nowszej wersji? Istnieją jakieś szanse?
chińczyka? netgear to przynamniej (chyba) amerykańska firma. W firmie używaliśmy swojego czasu readynasa ich wlasnie i totalnie na luzie działało, ale nie wiem jaki do końca to był model.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?