Posiadam NAS Synology - jego Download Station jest hmmm - dość ograniczony a w dodatku przy łączu rzędu 100mbit nie potrafi wykorzystać pełni jego możliwości (z tego co udało mi się wyczytać jest to wina softu nasa a nie jakieś ograniczenie od strony sprzętowej - zresztą nie ważne
Mój plan wygląda następująco - kupić router z Tomato i przy pomocy wbudowanego klienta bittorrent pobierać pliki bezpośrednio na Synology. Tu właśnie pojawia się pytanie - czy w Tomato można ustawić pobieranie na inną maszynę znajdującą się w sieci domowej? (w moim przypadku NAS Synology) Bo wszędzie w necie są pokazane poradniki jak z routera mającego Tomato na pokładzie zrobić NAS i na niego pobierać pliki a takie coś kompletnie mnie nie interesuje - bo nas - prawdziwy stoi na półce.
Na screenach z Tomato i wbudowanego klienta Bittorrent nie widzę możliwości ustawienia ścieżki pobierania wychodzącej poza sam router (wszystko jest pokazane tak jak wspomniałem - czyli pobieranie na stworzonego w Tomato NAS-a a nie na zewnętrznego).
Foldery które udostepnia NAS Synology można w Tomato podpiąć do folderów CIFS. Robi się to za pomocą GUI tomato. Potem ścieżkę do pobrania w tomato ustawiasz na "/cifs1". Nie wiem jaka będzie tego wydajność.
Właśnie wydajność jest dla mnie kluczowa. Szkoda, że w mojej małej miejscowości nie mogę znaleźć kogoś kto by mi pożyczył router z Tomato do sprawdzenia.
@kamilj
Próbowałem - tak samo rTorrenta - efekt ten sam (i ludzie piszą, że to przez bebechy Synology - że nie wyrabia procek itd. i dlatego nie ma szans na full speed)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?