25 Listopada 2024 23:38:55
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.190.219.178
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
AC3200 - co warte kupna? R8000? RT-AC3200?
g_betiuk
Witajcie,
Na chwilę obecną posiadam Netgeara R7000 (na OFW) działającego w zasadzie bez zarzutu (oprócz serwera wydruku, który działa jak chce), zacząłem się powoli, wręcz bardzo powoli przymierzać do tematu routera klasy AC3200 (pomińmy kwestię celowości jego zakupu w moim konkretnym przypadku). W oko wpadły mi dwa sprzęty, konkretnie R8000 Netgeara i RT-AC3200 Asusa, z czego Asus mnie nęci bardziej rozbudowanym softem: możliwość użycia 3G jako zapasowe łącze, Download Master, lepiej (???) działający serwer wydruku, większa wydajność USB. Tutaj duży znak zapytania: w teście @shibby'ego osiągnął on AFAIR 30-kilka MB/s, a widziałem testy, gdzie wyciągał prawie 80 (?!) - właśnie wydajność w działaniu na dyskach USB była chyba główną przyczyną mojego zainteresowania tym sprzętem. Dziwi mnie rozbieżność rezultatów testów, podczas gdy sprzęty z AC3200 mają generalnie podobny hardware, co ciekawe (poprawcie mnie jeśli się mylę) podobny również do R7000. Mógłby mnie ktoś oświecić w kwestii przyczyn takich rozbieżności zwłaszcza w kwestii prędkości transferu po USB?
Cały problem w tym, że R8000 oprócz oczywiście drugiego interfejsu AC1300 nie byłby istotnym upgradem wobec obecnego R7000, Asus (z uwagi na możliwości softu) już tak, ale to USB...
Edytowany przez g_betiuk dnia 14-09-2015 15:33

shibby
Miałem oba w ręku (AC3200) wciąż jeszcze mam. Niestety R8000 niefortunnie uległ uszkodzeniu zanim rozpocząłem testy, więc tym modelem nie nacieszyłem się zbyt długo. To też dlatego jeszcze nie było publikacji tego R8000 na łamach OL. Czekam na drugi egzemplarz.

Asus na pewno jest lepiej wykonany, Netgear jest bardzo plastikowy i prawdę mówiąc, trochę boję się o te pajęczynowe antenki - łatwo je uszkodzić. Oczywiście są też niedemontowalne, w Asusie wręcz przeciwnie. To tyle jeżeli chodzi o wygląd.

Soft Asusa jest zdecydowanie dużo mocniej rozbudowany niż Genie Netgeara i tu chyba nikt nie ma wątpliwości.

Co do wydajności USB to powiem szczerze sam się dziwię skąd ludziska biorą te 80MB/s. W końcu jak sam zauważyłeś w Rt-AC3200 jest ten sam procek co w R7000. Asus powinien nawet lepiej wyjść w testach, ponieważ posiada moduł Tuxera NTFS (uważany za wydajniejszy niż Paragon NTFS) oraz dedykowaną, zoptymalizowaną pod Turexę binarkę Samby. We wszystkich testach używam ten sam dysk USB3.0, ten sam komp z sieciówką intel Pro/1000 więc za winę moich wyników raczej nie obarczałbym tych komponentów.

Prośba do innych posiadaczy RT-AC68, RT-AC87U, R7000 oraz RT-AC3200 by podali swoje wyniki podczas kopiowania plików po sambie z USB.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

g_betiuk
Chodzi mi po głowie hasło "eliminate usb 3.0 wifi interference" - chyba czytałem, że to Asus ma tę opcję w sofcie i po jej włączeniu transfer usb faktycznie spadał "do poziomu usb 2.0", ale jakie są konsekwencje jej wyłączenia - tego nie wiem.
@shibby: Jeszcze jedno pytanie, o ile pozwolisz: jak się sprawuje serwer wydruku w Asusach? Mam HP LJ1018 (stara, ale lekko eksploatowana, więc nie chcę jej zmieniać) - czy jest szansa na jej uruchomienie pod którymś z "wyższych" Asusów (87U, AC3200)? Pod stareńskim WL500gP V2 działała ze zmiennym szczęściem, pod WNR3500Lv2 (kiedy jeszcze działał sklep z apkami Netgeara) spokojnie współpracowała z komputerami z XP na pokładzie, ale od Windowsa 7 w górę współpraca się popsuła, a pod 8/8.1/10 zachowuje się bardzo dziwnie, najczęściej działa z opóźnieniem (tak jakby za późno był jej wgrywany firmware, a ona sama zaczynała drukować, więc OS często zgłasza timeout, po czym drukarka jak gdyby nigdy nic zaczyna drukować). Szczerze przyznam, że od dłuższego czasu mam wgrać Tomato na R7000 i spróbować druku via CUPS, bo metoda "standardowa" konfiguracji się u mnie nie sprawdza (pisałem o tym już kiedyś - brak łączności dwukierunkowej, więc też np. dupleksu).
Edytowany przez g_betiuk dnia 14-09-2015 16:09

shibby
Mam HP 1018 na R7000 z Tomato od samego początku. Działa bezbłędnie i bezproblemowo. Wystarczy zastosować dwie rzeczy:
- dodać wpis do hotpluga by wysyłał firmware do drukarki - by drukarka w ogóle działała
- wyłączyć wydruk dwukierunkowy w tomato i w konfiguracji drukarki na kompie - by zlikwidować problem zapętlania się wydruków.

Prawdę mówiąc dziwię Ci się, że siedzisz na OFW. Tomato na tym routerze chodzi świetnie i już dawno wszystkie główne bolączki Tomato zostały zlikwidowane.

W załączeniu screenshot moich urządzeń USB na tomato - widać też drukarkę.

Pełny skrypt hotpluga:

Cytat

if [ $PRODUCT = "3f0/4117/100" ]
then
if [ $ACTION = "add" ]
then
cat /opt/sihp1018.dl > /dev/usb/lp0
fi
fi

firmware do ściągnięcia z http://oleg.wl500g.info/hplj/
shibby załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

g_betiuk
@shibby: ten sposób znam i napisałem, że działał, ale właśnie kosztem łączności dwukierunkowej, a więc np. druku dwustronnego. Miałem nadzieję, że pod CUPSem ten właśnie duplex by działał.

Odnośnie mojego R7000 - wiesz, to jest router domowy i po pewnym okresie "zauroczenia" nowością, AC Wifi i w ogóle, teraz zależy mi po prostu na stabilnym i bezobsługowym urządzeniu (no, może staram się przekonać do nieco bardziej oszczędnego i cichszego rozwiązania niż odrębny NAS). W pracy używam Twojego Tomato na RT-AC56u i bardzo je sobie chwalę, w domu najczęściej nie mam już siły/chęci na eksperymenty.

shibby
a myślisz, że ja na swoim domowym R7000 robię eksperymenty? Od tego mam Asusa AC68. Netgear ma chodzić nieprzerwanie 24h. Restartowany jest tylko gdy aktualizuję tomato lub jest zanik prądu i wyssie mi UPSa.

Połączony z 15 wrzesień 2015 10:32:43:
i jeszcze odnośnie bi-directional copying a duplex.

Moim zdaniem jedno nie ma z drugim nic wspólnego.
Patrząc w źródła p910nd czytamy:

Cytat

/* Copy network data from file descriptor fd (network) to lp (printer) until EOS */
/* If bidir, also copy data from printer (lp) to network (fd). */

bidir (czyli parameter -b) to Bidirectional data transfer

a to z kolei wg http://smallbusiness.chron.com/bidire...59754.html to po prostu

Cytat

When used in the context of communications, "bi-directional" refers to the printer's ability to share information in real time with the connected computer or network. A uni-directional connection limits the printer to accept commands from the computer or to self-check and send information to the computer, but not both at any given time. Bi-directional communications enable monitoring of printer status and print job scheduling -- even to the extent of distributing print jobs from multiple networked computers to multiple networked printers.

Zatem komunikacja dwukierunkowa nie ma nic wspólnego z duplexem i wydrukiem dwustronnym.
Edytowany przez shibby dnia 15-09-2015 10:32

g_betiuk
No jak nie ma jak ma - przy ręcznym dupleksie (a tylko taki jest możliwy z HP1018) po wydrukowaniu stron bodaj nieparzystych sterownik wyrzuca na ekran komunikat o przełożeniu papieru i czeka na reakcję użytkownika - spróbuj ten efekt oczekiwania uzyskać przy drukarce podłączonej do routera z Tomato. O ile dobrze pamiętam próba wydruku dwustronnego kończyła się wyrzuceniem całego zakresu jednostronnie na drukarkę (tylko posortowanego najpierw stronami nieparzystymi, a potem parzystymi).

shibby
w sumie... 1018 nie ma żadnego przycisku do wznawiania druku. W innych drukarkach np. M127nf nie pojawia się okno przy druku dwustronnym, tylko po zmianie stron wciska się OK na drukarce.

Widzę, że p910nd nie był aktualizowany od lat. Raczej cudów bym nie oczekiwał ale zaktualizuję go i zobaczymy czy problem się rozwiąże.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,798,694 unikalnych wizyt