23 Listopada 2024 10:00:26
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.59.111.183
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N18U predkosc WiFi
DLUGI321
Witam

Panowie mam takie pytanie posiadam wymieniony w temacie router miałem internet z kablówki 15Mb\s i wszystko było oki teraz zmieniłem prędkość na 50Mb\s (też kablówka) i tu zaczynają się problemy robiąc test prędkości np na http://www.speedtest.inea.pl/ prędkość waha się w granicach 40-50Mb rozumie że przez Wifi nie osiągnę całego 50Mb jednak po wykonaniu testu prędkości na stronie zaczynam ściągać plik testowy powiedzmy 1GB i tu zaczynają się schody bo prędkość waha się już w granicach 10-25Mb co jest dużą różnicą połączenie bezpośrednio stojąc przy routerze spina się na 300Mb\s więc przy ściąganiu plików powinienem spokojnie mieć przepustowość w granicach tych 40-50Mb operator kablowy twierdzi że wszystko jest w porządku u niego podłączyłem inny komputer inną kartę sieciową (wszystkie karty w N-ce) i efekt ten sam zmieniłem też router na inny ale bez efektu dlaczego są takie różnice przy testowaniu prędkości podczas ściągania zdaje mi się ze nie powinno mieć miejsca coś takiego mało prawdo podobne by dwa routery nie wyrabiały przy 50Mb przy bezpośrednim połączeniu do modemu kablowego operatora prędkość jest już w porządku czyli prawie te 50Mb. Głowie się już nad tym problemem 3 dzień może coś trzeba zmienić w ustawieniach routera jednak co mogłem to już zmieniłem. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady co do mojego problemu w routerze jest wgrane najnowsze tomato-RT-N18U-ARM--131-AIO-64K.zip

waldop
To że masz możliwość pobierania z prędkością 50 Mb nie oznacza że każde żądanie pobierania będzię odbywać się z tą prędkością. Pobieranie i szybkość jest dynamicznie zmienna, zależy od wielu czynników. Przetestuj np. ściągając w tym samym czasie kilka obrazów dvd dystrybucji np: linuksa z szybkiego serwera i w ten dposób wysycisz łącze i będziesz wiedział co i jak. Sprawdź połączenie po lanie i po wifi.
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz

DLUGI321
Rozumie że nie osiągnę za każdym razem tych 50Mb jednak test przeprowadzony na podanej stronie pokazuje raz prędkość około 40-50Mb i po chwili kiedy ściągam któryś z tych dwóch plików testowych które są na tej stronie prędkość już oscyluje 10-25Mb testowałem też na innych stronach efekt podobny. Czy to możliwe żeby ten router nie dawał rady przerzucić takiego ruchu mam trochę sieci Wifi i rozumie że mogą się one zakłócać jednak one są od zawsze w około ale nie sadze że one mają aż tak diametralny wpływ by nie szło wyciągnąć tych 50Mb może jest jeszcze coś co można ustawić w tym modelu routera co poprawi osiągi

Adooni
1 to podlacz komuter kablem do routra zeby sprawdzic czy to wina wi-fi
2. przeczytaj umowę w niej jest wyraznie napisame ze transfer do 50Mbit i dla nich jak masz transfer 1Mbit albo i nizszy to jest wszystko OK dla nich.
3. czy sciagasz plik na PC czy na dysk podpiety do routera, jakie masz obciazenie routera przy sciaganiu itp, czy takie same predkosci masz na oficjalnym sofcie itd.

im wiecej informacji dostarczysz to tym wieksza szasa ze ktos bedzie Tobie mogl pomoc.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

Lacky
Nie czepiał bym się routera ale łącza, to że w umowie masz 50 mbit/s to nie znaczy że takie prędkości będą.
Łącze z gwarantowaną przepustowością kosztuje kupę szmalu, a kablówka w ten sposób działa, że raz masz 30 a innym razem 50 i na początku im bym zadał pytanie dlaczego tak się dzieje.

Pamiętaj, że 15 to nie 50..

Możesz jeszcze komputer podłączyć bezpośrednio pod lana kablem i sprawdzić.

Dla przykładu moje łącze to 20/10 Mbit/s, ale w praktyce otrzymuje prędkości 40/8, 30/10, mój operator dla bezpieczeństwa podnosi transfer aby zawsze był osiągalny ten na który mam podpisaną umowę.

W pracy mam łącze z gwarancją przepustowości to czy dzień czy noc zawsze mam tyle co być powinno.
Asus RT-AC68U

shibby
to co mówi Lacky to prawda. Duże sieci jak np. kablówki dają łącze "DO" danej prędkości, np. do 50Mbps. W ten sposób zabezpieczają się przed zaniżonymi prędkościami i nie muszą się spinać, jeżeli klient nie ma tyle co na umowie. Jak powiedział jeden z moich znajomych: 1Mbps to też "do 50Mbps".

U siebie mam łącze gwarantowane 80/30 i taki zapis mam na umowie. W rzeczywistości łącze chodzi przeważnie 100/50, ostatnio miałem nawet 100/80Mbps, czyli tak samo jak u Lackiego mój operator zawyża prędkość by nie spadła poniżej wartości z umowy.

W rodziców jest dialog (netia) z ofertą DO 20mbps. W rezultacie łącze spina się na ok 15Mbps i nie ma podstawy do roszczeń. Od ok tygodnia net bardzo zwolnił do ok 2Mbps ale nawet rodzice nie zgłaszają bo w tym tygodniu mają ich przepiąć na VDSL 50Mbps (niestety również z dopiskiem DO). Zobaczymy jak będzie w rezultacie.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

DLUGI321
Panowie po długiej przerwie doszedłem do wniosku że jednak takie duże spadki prędkości są podyktowane bardzo dużym zagęszczeniem sieci w mojej okolicy po wizycie panów serwisantów i sprawdzeniu wszystkiego mogę uzyskać i po kablu jak i po Wifi te prędkości jednak laptop musi się znajdować bardzo blisko routera i wtedy wszystko jest oki wymiana anten i zmiana położenia nic nie daje i dlatego postanowiłem wymienić router na taki który obsługuje pasmo 5GHz i tu mam taki dylemat mam zamiar kupić Asus RT-AC68U jednak w laptopie mam kartę Intel dual band wireless-N 7260 która nie posiada trybu AC jednak obsługuje pasmo 5GHz czy karta ta będzie działać z tym routerem w pasmie 5GHz??? Będę wdzięczny za odpowiedz i ewentualne doradzenie innego modelu routera

waldop
Miałem tą kartę i z moim R7000 chodziła bez problemów. Następnie miałem wersję AC i też nie było problemów. Wybór routera zależy od zastosowań i kasy. U mnie też dużo sieci 2.4 w okolicy, dlatego przesiadłem się właśnie na 5Ghz.
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 113

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,373,472 unikalnych wizyt