Do routera Asus RT-N18U mam podpiętą bramkę Linksys SPA-2102.
Od pewnego czasu nie można dodzwonić się do mnie na nr. tel. w Halonet bo blokowane są połączenia przychodzące. Problem dotyczy ustawień na routerze.
Co i jak pozmieniać aby można byłoby się do mnie dodzwonić? Miałem podobną sytuację na innym sprzęcie pomogło wyłączenia firewalla oraz odznaczenie opcji SIP ALG. A co trzeba zmienić w opcjach tomato, żeby wszystko ruszyło...? Dodam, że wykonywanie połączeń wychodzących działa bez problemu. Może miał ktoś podobne problemy. Proszę o pomoc!
Używam podobnej bramki oraz dostawcy Halonet. Sprawdź najpierw czy jest to problem ustawień routera wpisując adres bramki w DMZ. U mnie występował podobny problem, ale udało mi się go zlikwidować zmieniając kodowania.
Taki cytat:
Programy softphone/bramki VoIP należy skonfigurować w taki sposób, aby dostępne były zawsze oba kodeki G.711a(law) i G.711u(law), w tej kolejności preferencji. Nie należy wybierać tylko jednego z wymienionych kodeków, zawsze aktywne muszą być oba.
Wpisanie adresu bramki w DMZ nic nie wniosło! Zastanawiające jest, że gdy zadzwonię z nr. halonet na dowolny nr. np. 901 tj. sprawdzenie środków na koncie. (oczywiście z tym nie ma problemów) To zaraz jak odłożę słuchawkę to w.w numer jest dostępny i bez problemu można się do mnie dodzwonić! Ma ktoś pomysł o co w tym chodzi...?
Też ostatnio walczyłem z bramką Linksys-a PAP2T i niestety zaczeła działać niestabilnie do tego stopnia, że nie przyjmowała nawet komend z podłączonego telefonu. W końcu taniej i szybciej wgrałem program MobileVOIP tanie rozmowy na androida. Użytkownik przeszczęśliwy, dostęp poza domem. Dwa tygodnie używania i na razie zero problemów.
Napisałem do operatora o zaistniałej sytuacji. Dostałem e-maila aby zmienić parametry na bramce. Muszę przyznać, że tego nie wykonałem bo nr. działa bez zarzutu od kilku dni. Mam nadzieję, że to koniec moich problemów...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?