24 Listopada 2024 06:30:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.137.96
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Konflikt IP i wyświetlanie Status/Device List, 2 problemy
maxleser
Witam wszystkich,
Przeszukując forum nie natknąłem się na podobny temat więc postanowiłem go opisać.
Sprzęt: DSL 4000 + Linksys WRTGL + soft Tomato v1.02 + Access Point Planet B + 4 kompy podłączone bezpośrednio przez wifi + cała reszta po skrętce poprzez 2 switch`e i jeden segment sieci AP + Switch za nim 4 osoby.

Ogólna wydajność sieci wporządku.

Dwa poważne problemy.

1) Konflikt adresów IP.
Na routerze mam ustawione STATIC DHCP, przydzielam adresy IP z puli 192.168.0.2-192.168.0.15. (brama 192.168.0.20)
Używam identyfikacji po MAC adresach. Do MACA -> IP. (Siec wifi B niezabezpieczona, żeby utrzymać stabilnośc i szybkość działania)
Generalnie podpiąć do sieci się można, ale dostępu do internetu użyszkodnik nie uzyska bo DHCP wyłączone i filtracja MAC.

Co jakiś czas otrzymuje sygnały od użytkowników że występują u nich komunikaty o konfliktach adresów IP, ale dostęp do internetu mają.

Pytanie czy wynika to z tego, że:
- ktoś skanuje sieć
- ktoś obcy szuka IP żeby uzyskać połączenie z netem
- użytkownik sobie ustawia połączenie mostowe u siebie na kompie (bo widziałem na jednym)
- ktoś ma cigle ustawione automatyczne pobieranie IP w systemie.
- błędna konfiguracja
- inna przyczyna

2) Dziwna sytuacja w wyświetlaniu urządzenie w zakładce (Status/Device List).

Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Na liście powinny znajdować się urządznia aktualnie podpięte do sieci, ich IP , MAC i nazwa którą przydzieliłem w zakładce Static DHCP.
Generalnie AP jak i switche, huby inne routery (prcujące w innej klasie adresowej niż główny WRT), są z punktu widzenia routera
przezroczyste, tworzą tylko infrastrukturę.
U mnie jest rzecz bardzo dziwna, mianowicie wyświetlane są informacje o ludziach dopiętych na skrętce oraz wifi.
I "dziwoląg" segment sieci znajdujący się za anteną odbiorcza + AP Planet + switchem 5 portowym wyświetlane są numery IP użytkowników tego
segmentu i wszystkie maja MAC adres w/w Access Pointa! O co tu chodzi? Sprawdziłem jego konfigurację (ustawienia fabryczne plus zmiana IP
na końcówke 100, i trybu na Station-Infrastructure < bo tylko w tym trybie działało > to jest odpowiednik APClient chyba.
Dodam, że identyczny AP nadawczy jest dla routera i sieci przezroczysty ma adres IP z końcówka 101 i jest podpięty do routera WRT.

Poproszę o jakieś sugestie od znawców tematu.
Edytowany przez maxleser dnia 31-01-2007 11:02
BAZA I: ASUS RT-10U
BAZA II: ASUS RT-10U
BAZA III: TP-Link WR1043ND
ADSL: Siemens 4100

rybirek

Cytat

maxleser napisał/a:
1) Konflikt adresów IP.
Na routerze mam ustawione STATIC DHCP, przydzielam adresy IP z puli 192.168.0.2-192.168.0.15. (brama 192.168.0.20)
Używam identyfikacji po MAC adresach. Do MACA -> IP. (Siec wifi B niezabezpieczona, żeby utrzymać stabilnośc i szybkość działania)
Generalnie podpiąć do sieci się można, ale dostępu do internetu użyszkodnik nie uzyska bo DHCP wyłączone i filtracja MAC.

Co jakiś czas otrzymuje sygnały od użytkowników że występują u nich komunikaty o konfliktach adresów IP, ale dostęp do internetu mają.

Czyli przy takiej konfiguracji, każdy "użyszkodnik" może podpiąć się do twojej sieci, ustawić sobie IP i MAC dowolnego z "poprawnych" komputerów i korzystać z dobrodziejstw darmowego dostępu do sieci. Nawet jeśli równocześnie pracuję "poprawny" komputer, to przy dostępie wifi będzie to działać w miarę bezproblemowo.

maxleser

Cytat

rybirek napisał/a:
Czyli przy takiej konfiguracji, każdy "użyszkodnik" może podpiąć się do twojej sieci, ustawić sobie IP i MAC dowolnego z "poprawnych" komputerów i korzystać z dobrodziejstw darmowego dostępu do sieci. Nawet jeśli równocześnie pracuję "poprawny" komputer, to przy dostępie wifi będzie to działać w miarę bezproblemowo.

Okey.
To twoim zdaniem co powinienem zastosować? WEP? Czy inne zabezpieczenie na routerze.

W dalszym ciągu nie rozwiałeś mojej wątpliwości, dlaczego pojawia się u użytkowników komunikat: Konflikt adresów IP. (Windows wyświetla go tylko jak adresy IP są te same, MAC może byc rózny lub ten sam)
BAZA I: ASUS RT-10U
BAZA II: ASUS RT-10U
BAZA III: TP-Link WR1043ND
ADSL: Siemens 4100

danek
ustaw WPA i na AP dopuść tylko te znane MAC.

ktoś się podszywa pod Twoich użytkowników i korzysta z neta za free.. Smile

rybirek

Cytat

maxleser napisał/a:
Okey.
To twoim zdaniem co powinienem zastosować? WEP? Czy inne zabezpieczenie na routerze.

W dalszym ciągu nie rozwiałeś mojej wątpliwości, dlaczego pojawia się u użytkowników komunikat: Konflikt adresów IP. (Windows wyświetla go tylko jak adresy IP są te same, MAC może byc rózny lub ten sam)

No właśnie dlatego pojawia się ten komunikat - w sieci pojawił się drugi komputer z tym samy IP (i prawdopodobnie adresem MAC). Już pisałem, że przy komunikacji wifi da się w tej sytuacji w miarę spokojnie pracować.

trocse
Przy tym samym MAC i IP konfikt Ip nie wyskoczy, ten AP w trybie klienta najwidoczniej maskuje MAC kompow podpietych do niego

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 80

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,533,816 unikalnych wizyt