Bardzo proszę o pomoc w wyborze routera, jestem "niestety" posiadaczem Asusa RT-N66U. Piszę że niestety, ponieważ moja cierpliwość do tego routera dobiegła końca. Za niedługo będę go po raz 4 odbierał z serwisu ( za każdym razem dali mi nowy router nieśmigany). Miałem chyba pecha ponieważ w modelu tym psuło się wszystko, od portów Ethernet, wan, po pamięć flash, aż do płyty głównej. Szukam czegoś "lepszego" do max 500 zł. Na zasięgu za bardzo mi nie zależy bo przekonałem się że wszystkie opisy producentów i opinii są o d*** rozbić, myślałem że kupując zachwalany router z 3 antenami zewnętrzny będę miał super zasięg, ale niestety w domu jednopiętrowym 150m2 zasięgu nawet nie miałem w połowie, mimo że router stał prawie w centralnej części domu. Transfery nie powalały natomiast streaming HD po wifi to porażka, a router stał dokładnie 50 cm pod TV. Testowałem go zarówno na OFW, Merlinie, DD-WRT jak i Tomato i router pracował stabilnie tylko na OFW i Merlinie (mówię tu głównie o Wifi ponieważ do routera podłączone było 20 urządzeń, 4 po kablu w tym 2 Access Pointy, żeby zwiększyć zasięg), mój poprzedni Linksys E4200 z oprogramowaniem Tomato pracował o niebo lepiej (praca z media serwer to była czysta przyjemność) i potrafił działać po 4 miesiące bez resetu, ale głupi zamieniłem go na N66U bo skusił mnie zasięg i lepszy hardware.
Może coś doradzicie, najbardziej zależy mi na możliwości szybkości po Wifi, konfiguracji NAS, media server, może być router do Tomato (dodatkowy NAS nie wchodzi w grę bo nie chcę drugiego urządzenia bo już mnie żona zlinczuje za kolejne urządzenie w domu)
Już nie chodzi mi o to aby router pokrył sygnałem cały dom ale o to żeby działał przez mojego zraziłem się do Asusa, wzmacniacz dobra rzecz ale posiadam 2 AP Ovislinka bo kable mam już puszczone, każdy bierze po 2W wiec takie cudo mi jest jak na razie zbędne.
3 razy wymiana i wciąż to samo? No to się cieszę, że zostałem na swoim N16, bez modów chłodzenia wytrzymał największe upały bez problemu, pożółkła tylko obudowa nad chipem ;o)
[small]Pozdrawiam, Monter Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2 HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot
to coś nie tak. U mnie górują asusy i na Asusach tworzę tomato. Mam sztuki które flaszuje po 20-30x dziennie. Nigdy żaden Asus mi się nie popsuł. Do dnia dzisiejszego użytkuję RT-N16u, którego jako początkujący forumowicz wygrałem na OpenLinksysie - a będzie to już ze 3-4lata, nawet nie pamiętam dokładnie. Jedyna oznaka jego starości to tak jak w przypadku @Marco76 pożółkła obudowa.
Nie piszesz nic o warunkach w jakich router przebywa, bo raczej tu bym upatrywał problemu. Awarie typu switch, flash czy płyta na kilku egzemplarzach są zbyt nieprawdopodobne by mogły być prawdziwie i by mogły być wadą fabryczną. Może wysoka wilgotność, może zbyt małe pomieszczenie w który router się gotuje (np. szafka z drzwiczkami), może zbyt niestabilne napięcie w gniazdu (masz UPS przed routerem?).
ogólnie poleciłbym ci to samo co @tamtosiamto, czyli RT-N18U (jeżeli pasmo 5GHz nie jest ci potrzebne) i do tego użył innych routerów by objąć zasięgiem wifi cały dom.
BTW jeszcze ciekawostka co do fenomenu RT-N16u. W jednej lokalizacji zamontowałem takowy router dokładnie 3 lata temu. Jest to hotel. Obsługuje światłowód, 32 IP publiczne, małą serwerownię, 3 podsieci na VLANach i ok 40-50 użytkowników w ciągu dnia a w szczycie nawet ponad 100. Całość oczywiście na Tomato. "Odpukać" żadnego problemu do chwili obecnej
PS. NAS w twoim domku aż się prosi przy tylu klientach. Router z dyskiem USB nigdy nie da ci takiej szybkości i niezawodności jak dedykowany NAS z dyskami w mirrorze.
Edytowany przez shibby dnia 05-08-2015 09:44
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Z zasięgiem też nic nie zrobisz. Przepisy regulują z jaką maksymalną mocą może pracować router i powyżej tego jest obcinane. Jak zależy Ci na mocy WiFi to ściągaj z chin, tam się nie szczypią ograniczeniami, ale pamiętaj lodówka, pralka, mikrowela może ci szwankować .
Nie wykluczam że problem jest w otoczeniu w jakim pracuje ale miałem WRT54GS, WRT610N, E4200 i wszystkie od ponad 10 lat w tym samym miejscu montuję, a dokładniej na półce szafki RTV pod TV obok dekodera, podłączony do listwy i z żadnym nie miałem problemów tylko z asusem.
Już mi się nawet nawinęła myśl że oni cały czas dają mi ten sam router tylko pakują go do opakowania zmieniają numer seryjny i tyle.
Edytowany przez ravaello dnia 05-08-2015 15:39
tylko wszystkie wymienione przez ciebie sprzętu były słabsze od RT-N66u i miały mniejszy apetyt na prąd a co za tym idzie również mniej wydzielały ciepła - zobacz na fotach jak wielki radiator ma ten Asus. Myślę, że czas po prostu znaleźć dla Asusa inne, bardziej przewiewne miejsce.
Nikt się nie bawi w praktyki przepakowywania sprzętu a tym bardziej zmiany numerów seryjnych, maców itd.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?