Witam, parę dni temu zakupiłem owy routerek ponieważ Tenda n60 średnio się spisywała.
Do routera na próbę podpiąłem jakiegoś tam pendriva, skonfigurowałem wszytko OFW. Jedak przy oglądaniu filmów HD na tv
czy to z owego czy za pomocą media share od LG obciążenie procka rośnie do 100%, z ciekawości odpaliłem dzisiaj torrenta za pomocą Asus Master Download i efekt ten sam niby ściąga aby obciążenie procka prawie cały czas oscyluje w granicach 100%. Czy ten routerek naprawdę jest aż tak słaby? Dodam że podobny efekt miałem na tomoto przy kopiowaniu plików.
Do routera podłączony jest TV na lanie, dwa kompy + dwa telefony po wifi, także raczej nie jest to jakaś rozbudowana sieć. :/
Najbardziej mi zależało aby router robił za serwer mediów jak zakupie przenośny dysk.
Dlaczego nie mam tomato? kurde zdarzyło mi się że przy oglądaniu filmu po prostu router się zresetował, i dlatego wrzuciłem z powrotem OFW, które wcale moim zdaniem nie jest takie złe choć brakuje mi takiego przejżystego ip bw limitera
Mam pytanie czy u was też ten router tak umiera wydajnościowo przy kopiowaniu plików?
Połączony z 02 July 2015 09:08:03:
mam jeszcze jedno pytanie czy da się limitować transfer wewnątrz sieci. Dokładnie chodzi mi o przesyłanie plików z usb na inne urządzenia?
Edytowany przez Misiek440 dnia 02-07-2015 09:08
Pamiętaj że to w dalszym ciągu jest router a funkcja udostępniania plików to tylko dodatek. Router ma jeden procesor, który musi współdzielić swoje zasoby między:
- NAT - czyli obsługę łącza internetowego i translację pakietów
- udostępnianie plików
- obsługę interfejsu radiowego
- wykresy i inne usługi
Jeżeli wiec masz szybkie łącze np. 200mbps to może okazać się że procesor routera jest w większości absorbowany przez NAT i iptables. Jeżeli ogładasz coś z dysku np. przez DLNA to router musi obsłużyć:
- magistralę USB
- system plików (ntfs jest systemem zasobożernym)
- dlna lub sambę (również zasobożerne usługi)
dodatkowo jeżeli medium jest sieć bezprzewodowa to router musi zająć się jeszcze tą kwestią. To wszystko sprawia, że router jest mocno obciążony i się dławi.
Podstawowe pytanie: jakiego typu oglądasz filmy? Napisałeś, że HD ale film HD może ważyć 1GB a może i 50GB. Drugie pytanie to jaki system plików używasz na dysku. Jeżeli NTFS to sformatuj dysk na ext3. Jeżeli i to zawiedzie to znaczy, że router jako storage nie zda u ciebie egzaminu i czas najwyższy pomyśleć nad dedykowanym NASem.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
używam ntfs przynajmniej na razie, muszę sprawdzić czy poradzi sobie tv z ext choć przyznam się że ten format mi nie bardzo pasi bo oczywiście jak będe chciał odpiąć dysk i go zabrać np do roboty to do cholernego windowsa go nie podepnę .
Niestety przy oglądaniu filmów z pendrvia hd/3d 4-10GB obciążenie procka rośnie na 100% , nie wiem jak to limitować aby pingi mi nie rosły i dało się na reszcie kompów korzystać normalnie z neta.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?