Witam, potrzebuje mieć dostęp do klientów openvpn z mojego LANu użyłem tej opcji ale przez to u klienta vpn dostępne jest połączenie z moją siecią lan. Chciał bym tak by moja sieć lan nie była widoczna u klientów przy czy chciał bym zachować możliwość łączenia się z urządzeń w sieci lan do ip klienta z openvpn. Najlepiej gdyby się dało ustawić tak by klient openvpn miał dostęp tylko do danych urządzeń w lanie (adresów ip) o danych portach. Da radę to zrobić ?
Połączony z 26 June 2015 15:06:27:
Czyli ma to być tak
1. Jeśli komputer z adresu ip o zakresie 10.8.0.2-10.8.0.x chce się połączyć z adresem ip Y to takie połączenie ma być zablokowane
I tak będzie blokada dostępu do całego urządzenia o ip Y. Teraz chciał bym odblokować dostęp do tego urządzenia ale tylko na pewnych portach w nim.
Edytowany przez Barticf dnia 26-06-2015 15:06
moim zdaniem najprościej będzie w openVPN server wybrać Firewall na Custom i samemu napisać odpowiednie regułki iptables. Wtedy uzyskasz to co chcesz, czyli widoczność tylko na danych portach.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
I wtedy jakich regułek użyć ?
iptables -A INPUT -p tcp -d ip kompa w lanie -j DROP
iptables -A INPUT -p tcp -d ip kompa w lanie --dport port -j ACCEPT
?
dropować nie musisz, bo taka akcja jest domyślnie. Ponadto nie INPUT tylko FORWARD (input tyczy połączeń przychodzących do routera, forward połączeń przekazywanych przez router).
Proponuję ci podejrzeć sobie plik /etc/iptables z firewallem ustawionym na auto i na custom. Zobaczysz jakie wpisy dodaje tomato z automatu. Ty będziesz je musiał jedynie zmodyfikować ograniczając do wybranych hostów i portów.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Problem jest taki, że nic się w tym pliku nie zmienia po zmianie w firewallu.
Na custom tracę dostęp do mojej sieci lan od klienta (o to mi chodzi) ale tracę go całkowicie a chce mieć dostęp do wybranych usług które są uruchomione na urządzeniach w sieci lan. Na custom tracę również możliwość połączenia z komputera do klienta openvpn (ssh) ale na to pomaga opcja Allow Client<->Client.
Dobra, poradziłem sobie z tym dzięki za pomoc.
Pozostaje jeszcze kwestia odblokowania portów na routerze. Ustawienie Remote Access nic nie daje i moje regułki również nie działają.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?