Potrzebuje pomocy w doborze routera do 300 zl. Do routera zamierzam dokupić dysk zewnętrzny i wykorzystywać go do dlna przez wifi. Aktualny internet to 100 mb, zakup na kilka lat, prędkości z roku na roku coraz bardziej dostępne cenowo, czyli coś co mi obsłuży później znacznie więcej. Mieszkanie jednopoziomowe, z zasięgiem nie ma problemu. Dlna na chwilę obecną szczególnie pod tv, nowszej generacji. Z kompa na chwilę obecną praktycznie wszystko mi czyta bez problemu.
Czy muszę szukać routera zgodnego z DLNA?
Czy warto szukać routera z Usb3?
Czy lepiej kupić dysk bez zewnętrznego zasilania? Nie chce mi się włączać i wyłączać dysku gdy chce go używać. Jednak pojemności cenowo, kuszą.
Ja mam asusa rt n18u 300 pare złotych jestem z niego wiecej niz bardzo zadowolony oczywiscie z tomato, podpiety dysk na torki, dnla smiga mi pięknie (TVSMART SAMSUMG) nie było nigdy zadnego problemu formaty napisy ,chyba ze chcesz wiecej wydać
9 to może być i dużo i mało, zależy też od siły sygnału i rozłożenia po kanałach.
Odległość od centrum mediów ma tu małe znaczenie i przekonałem się o tym na własnej skórze, laptop z N 300 zapięty do sieci 2,4 robi u mnie 8-10Mbit/s down w speedteście, router 1 metr od laptopa, na 5ghz odległość do routera 5-6 metrów i wysycam łącze 60/6. Żeby nie było, przetestowałem też kopiowanie z NASa na laptopa, NAS spięty 1Gb do routera, na 2,4 kopiowanie dużego pliku 2-5MB/s, na 5ghz >30MB/s
Teoretycznie mniejsza siła sygnału w paśmie 5ghz nie przekłada się na gorsze transfery. Ale innych sieci 5ghz w zasięgu mam 0 (słownie: zero), w 2,4 jest ok. 12 sieci rozrzuconych po wszystkich kanałach
szukaj routera z możliwością wgrania alternatywnego oprogramowania. Czemu? Z prostego powodu by mieć w razie czego możliwość serwera DLNA, jeżeli ten wbudowany w oryginalny soft nie będzie współdziałał poprawnie z twoim sprzętem. Niby DLNA to standard ale jak pokazuje życie każdy z producentów dostał chyba specyfikację w różnych językach bo zdarzają się sytuacje, że sprzęty zwyczajnie nie widzą serwera, wieszają się przy próbie odtworzenia lub nie są w stanie odtworzyć danego materiału.
Mają alternatywne oprogramowanie masz szersze pole do popisu. Społeczność otwartego oprogramowania chętniej reaguje na sugestie i problemy niż sami producenci. Ponadto zawsze z optware będziesz w stanie postawić inny serwer DLNA, który może akurat będzie poprawnie rozmawiał z twoim sprzętem
Moje propozycje to:
Asus RT-N18U - jeżeli nie potrzebujesz pasma 5GHz
Asus RT-AC56U - jeżeli chcesz router dwuzakresowy z AC
I nie patrz, że np. wspomniany AC51 jest o połowę tańszy. Nie sprzęt tak naprawdę jest ważny a soft na nim postawiony.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Jak to w życiu bywa, pieniążki się rozleciały i w końcu pozostałem przy Asus RT-AC51U Tak że dziękuje za podpowiedzi.
Routerek na razie w fazie testowania. Pod lg lm670, już ponad 3 letni model, chodzi mi na 5ghz, laptop na 2,4ghz. Pod routerek podpiąłem nowy terabajtowy dysk Toshiby. DLNA z kompa, na serwerze LG, śmiga już bardzo pięknie, płynnie chodzą już materiały ponad 20gb. Wcześniejszy router w standardzie G, dławił się już plikach ponad 6gb.
Kwestia DLNA z podpiętego do routerka dysku, chwilowo myślę to jakaś porażka. Dysk sformatowany w NTFS, nie widzi mi wszystkich katalogów. Czasami wyświetli połowę, czasami prawie całości. Bez ingerencji w zawartość dysku, pokazuje stale aktualną listę katalogów, zawsze brakuje mi np ostatniego folderu z 10. Materiały na tv, wyświetla płynnie, wydaje się że z większą płynnością niż z kompa. Chyba tyle.
Połączony z 24 April 2015 22:14:44:
Przed chwilą wysłałem przez fpt na dysk nowy materiał, na tv znikła połowa katalogów. Nic tylko czekać aż łaskawy Asus coś z tym zrobi.
Edytowany przez dante78 dnia 24-04-2015 22:14
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?